Togsnikerne ligger dårlig an

NSB advarer mot enda flere kontroller.

HUSK Å KJØPE: NSB øker antall billettkontroller i løpet av høsten.  Foto: Per Ervland
HUSK Å KJØPE: NSB øker antall billettkontroller i løpet av høsten. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i vår skrev DinSide at NSB advarte mot flere togkontroller. Nå presiserer togselskapet på sine nettsider at det er enda flere kontroller i vente:

    «Hvert år taper NSB enorme summer fordi noen passasjerer ikke betaler for seg. Vår oppfordring til alle reisende er; kontroller at du har gyldig billett før vi gjør det.»
– Det vi har sagt er at vi har en aksjon i år for å tydeliggjøre at det er rettferdig at alle som tar tog betaler for det. Derfor har vi styrket antall togkontrollører, slik at vi kan ha hyppigere kontroller, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef for NSB Persontog, til DinSide.

>>>Se NSBs nye tog - vi har testet

24 flere kontrollører

NSB har økt antall togkontrollører fra 41 til 65.

– Men togkontrollører blir brukt til andre ting også. De styrte busser under togavviket i sommer, hvor de administrerte busser for tog, så de er ikke bare ute i toget og kontrollerer, forklarer Lundeby.

Selv om NSB advarer mot flere kontroller, har de likevel ikke som mål å ta flest mulig.

– Vil ikke ta noen, det er ikke det som er målet, men det viser seg at de som spekulerer i å ikke gjøre opp for seg, reduserer lysten når sannsynligheten for å bli tatt er større. Målet er å gjøre opp for tjenesten man bruker, understreker kommunikasjonssjefen.

>>>Dyrere å kjøre kollektivt i 2011

Bot på 900 kroner

NSB har foreløpig ikke noen oversikt over hvor mange gebyrer de har skrevet ut, eller hvor mange som har blitt tatt for sniking. Men dersom du sniker og blir tatt, får du enten et gebyr på 900 kroner, eller 750 kroner, hvis du kan gjøre opp på stedet.

– Det er kontroller på tog uten plassbestilling, forteller Lundeby.

    «Vi må vekke den grunnleggende holdningen til at sniking går ut over alle som betaler og at det er nødvendig og samfunnsnyttig å få slutt på det,» skriver NSB på sinenettsiden.
Dette står i transportvilkårene til NSB:
    § 4 C. Passasjerar som ved kontroll ikkje har billett som er stempla eller på annan måte gyldig kontrollert, vil bli pålagde eit gebyr fastsett av Samferdselsdepartementet. Passasjerane kan kjøpe billett i betent vogn. Ein eventuell kontroll i betent vogn vil ikkje bli gjennomførd før alle kundar har fått høve til å kjøpe billett av konduktøren når han/ho går gjennom vogna. Kjøp og validering av elektroniske billettar skal skje før ombordstiging. Passasjerar som ikkje kan vise fram gyldig billett/kort ved kontroll, og som heller ikkje betalar gebyret på staden, skal oppgi rett namn, adresse og fødselsdato og vente på at identitetsopplysingane blir stadfesta, slik at NSB seinare kan krevje inn betalinga av gebyret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer