Flyreiser

– Tøm dem helt

Derfor blir det trøbbel og forsinkelser i sikkerhetskontrollen før flyreisen.

UNNGÅ Å LAGE KØ: Toppen på latskap er å gjøre ting skikkelig første gangen. Da slipper du å gjøre dem en gang til. Foto: Odd Roar Lange
UNNGÅ Å LAGE KØ: Toppen på latskap er å gjøre ting skikkelig første gangen. Da slipper du å gjøre dem en gang til. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste vet at liten tue kan velte et stort lass. I flyplassens sikkerhetskontroll er det akkurat dét det handler om.

Passasjerer er enten ukjent med reglene, eller har glemt hva som er lov og ikke lov.

Og, når mange nok blir stoppet i sikkerhetskontrollen på grunn av de små tingene, og må gå gjennom metalldetektoren både to og tre ganger, ender det med ekstra lange køer og forsinkelser for alle bak dem.

Gode råd

SKADEDYR: Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Trodde du at det var de store feilene som skapte mest trøbbel? Da må du tro om igjen. Det er nemlig mange som gjør de små feilene som skaper mest forsinkelser og lengst køer.

Nå skal du få noen tips som gjør at det går raskere for deg og medreisende å gå gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen.

Tøm lommer

– Tøm lommene helt for ting som kan slå ut i sikkerhetskontrollen. Dette gjelder ting som nøkler, AirPods, mobiltelefoner og andre småting av metall eller elektronikk, sier kommunikasjonssjef Harald Nygaard Kvam ved Oslo Lufthavn.

Alle slike ting bør du legge i lommer på jakker som legges i boksen som sendes gjennom røntgenmaskinen. Det gjelder også smykker, belter, klokker og liknende. Du kan også legge dette i veske eller sekk som sendes gjennom kontrollen.

Det er smart å ikke legge disse småtingene direkte i boksen, for det kan være lett å glemme når man får boksen tilbake etter røntgensjekken, sier Nygaard Kvam.

Skotipsene

- Bruk noen minutter før du kommer til sikkerhetskontrollen for å tenke igjennom hva du har med deg som kan slå ut i metalldetektoren. Har du pensko eller vintersko med spenner av metall, eller er det metall andre steder i fottøyet?

Da er det stor risiko for at det slår ut, og du må sjekkes flere ganger.

- Ta også ut nettbrett og pc fra bagen. Det samme gjelder plastposen med flytende væske. Og: husk at det er bare én pose på maksimalt én liter per passasjer. Du kan ikke fordele på flere poser, selv om hver pose er under 1 liter.

Likt, men ulikt

- Er maskiner på ulike flyplasser i Norge ulikt innstilt? Man kan oppleve at alarmen går ved én flyplass mens det går smertefritt på en annen selv om mengden metall er den samme?

– Maskinene er like, men det skal ikke mer til enn at man har en litt annen vinkel på kroppen når man går gjennom slusa. Da kan det slå ut på alarmen.

Når alt dette er gjort riktig handler det om å senke skuldrene, ta det rolig og ikke la seg stresse. Når man er stresset gjør man ofte flere feil, og da tar alt lengre tid. Flyplassen har god plass til alle, og det går sjelden noe raskere hvis man er stresset og har det travelt, avslutter Harald Nygaard Kvam.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer