Tømmer kontoen din på to minutter

Østeuropeiske forbryterligaer trapper opp. Her tar de deg og slik gjør de det.

Publisert
Sist oppdatert
- De er uhyre flinke lommetyver og kontoen din er tømt etter bare to til fire minutter ...


Østeuropeiske tyveribander blir stadig mer effektive i sine raid på offentlig transport i østlandsområdet. Eksemplene er mange. For en stund tilbake filmet tyver passasjerer som kjøpte billetter til flytoget på Lillestrøm stasjon.

- Filmingen ble gjort en etasje ovenfra og ned på automatene hvor passasjerene brukte kredittkort til å kjøpe sine reiser med. Så stjal de lommeboken og kortet til passasjerene idet de var på vei inn på toget, før de zoomet inn kodene på kameraet og misbrukte kortene i etterkant, sier Sverre Høven, kommersiell direktør i Flytoget.

DEBATT: "Kardemommeby burde vært pensum på Politihøyskolen" Si din mening nederst i saken

Dette er kun ett eksempel på hvor bevisste tyvene er i jakt på bankkortene våre. Flytoget har nå byttet ut automatene på forskjellige stasjoner hvor innsyn til kodetasting har vært et problem.

- Vi er veldig på hugget med å få bukt med disse bandene som tar raid på stasjonene fra tid til annen. Flytoget hadde rundt 20 anmeldte tilfeller av denne typen i 2007, og vi er i god dialog med politiet om å jobbe preventivt med saken, sier Høven.

For en stund tilbake filmet tyver passasjerer som kjøpte billetter til flytoget på Lillestrøm stasjon.
For en stund tilbake filmet tyver passasjerer som kjøpte billetter til flytoget på Lillestrøm stasjon. Vis mer


Undervurdert fare

Politiet mener likevel at faren for å bli frastjålet store pengesummer når du bruker tog og annen offentlig transport er høyst reel på Østlandet.

- Dette er et ganske stort problem helt fra Vestfold til Brumunddal. Det dreier som om uhyre dyktige lommetyver som opererer organisert. De klarer å observere koden din over skulderen på deg ved å stå rett bak deg eller bruke kikkert og annet utstyr idet du kjøper billett.

Når de har koden din, stjeler de typisk lommeboken fra deg i heisen eller rulletrappen på vei ned på perrongen, eller inne på toget. De lager forvirring og avleder oppmerksomheten din så du ikke er oppmerksom på at eiendelene dine blir borte.

Når de først har kortet ditt, tar det utrolig kort tid før de har tømt kontoen. I noen tilfeller har vi sett at pengene blir borte på to til fire minutter etter tyveriet, sier politibetjent Trond Gårder ved Lillestrøm politikontor.

Folk er ofte mer konsentrerte om å rekke toget enn å sikre verdisakene sine på stasjonene. Foto: colourbox.no
Folk er ofte mer konsentrerte om å rekke toget enn å sikre verdisakene sine på stasjonene. Foto: colourbox.no Vis mer


Han mener problemet med tyveri på tog, samt annen offentlig transport, ikke har fått nok oppmerksomhet.

- Bruker du tog generelt, burde du passe på hvor du har verdisakene dine til enhver tid, sier Gårder.

Slik unngår du tyveri:

Gårder har følgende tips til deg som skal ta tog på Østlandet:

  • Ha aller helst med kontanter inn på stasjonen hvis du skal kjøpe billett, det er mye bedre enn å bruke kortet ditt til å kjøpe den der inne. Folk er gjerne stresset og mindre observante når de skal kjøpe noe inne på en stasjon hvor de skal rekke et tog, enn for eksempel ved et minibankuttak i gata.

  • Sjekk at verdisakene dine er på plass til enhver tid, og putt de et sikkert sted. Det vil si ikke i åpne lommer, i lommer på bagger eller andre ting. Bruk helst en lomme med glidelås på som er nær kroppen.

  • Skulle uhellet være ute, så ring umiddelbart for å stenge alle kort og kontoer. Ha nødnummeret til banken lagret i telefonminnet. Noen ganger går det bare minutter før det er for sent.  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer