Fotosommer:

Topp sommerbilder med mobilen

Lær fotografens eksperttips.

MORGEN OG KVELD: Det beste fotolyset får du om morgenen og kvelden. Og, husk å tørke bort fingeravtrykkene fra kameralinsa. Foto: Odd Roar Lange
MORGEN OG KVELD: Det beste fotolyset får du om morgenen og kvelden. Og, husk å tørke bort fingeravtrykkene fra kameralinsa. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Sommertid er fototid. Nordmenn tar millioner av bilder hver sommer. Mens mange nok aldri finner veien ut fra telefonen, eller minnebrikken, kan andre printes ut, eller deles i sosiale medier med venner og kjente.

iOS 15 er fullpakket med nye funksjoner, men det er spesielt en funksjon vi liker ekstra godt. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Drømmen om nordlyset

Har du lyst til å ta bedre bilder i sommer? Da skal du få med deg den italienske fotografen Dino Serrao sine tips på DinSide.

Dino er blitt stjerne på Tik Tok etter han flyttet til Norge, med millioner av følgere.

Da han gjestet FoMA-festivalen på Fornebu viste han frem bilder han tok på sine reiser rundt om i Norge. Og nå vil han gjerne lære bort hvordan man kan få mest mulig ut av å ta bilder med mobiltelefonen.

BLE STJERNE: Dino Serrao er blitt stjerne på Tik Tok etter han flyttet til Norge, med millioner av følgere. Foto: Privat
BLE STJERNE: Dino Serrao er blitt stjerne på Tik Tok etter han flyttet til Norge, med millioner av følgere. Foto: Privat Vis mer

- Norge har helt siden jeg tenårene vært et av de første stedene jeg ønsket å besøke utenfor Italia. Og endelig er denne drømmen gått i oppfyllelse. Jeg har alltid sett for meg meg selv under det mest spektakulære nordlyset, der jeg vandrer i den vakre naturen og når jeg oppdage steder og tradisjoner i Norge.

God plass

- Men jeg har lurt på hvordan det ville være å å komme inn på nordmenn og å bli kjent med dem. Nordmenn er så hyggelige og så hjelpsomme når du trenger dem.

- De kan være skeptiske i begynnelsen, men når du begynner å snakke med dem endres alt og de blir veldig gode venner, sier Serrao, som har brukt tiden på å fotografere nordmenn som han møter på gata.

- Jeg elsker det faktum at dette landet er så stort og ikke så overfylt som mange andre nasjoner. Jeg elsker følelsen av en avslappet livsstil her og alle aktivitetene knyttet til eventyrene du kan oppleve her, sier Dino Serrao, som i flere måneder har jobbet med å ta bilder av personer han treffer rundt om i Norge.

Dinos fototips

Her er Dino Serraos 10 tips til å ta bedre sommerbilder enten du skal være hjemme eller på reise i ferien

Topp sommerbilder med mobilen

1. Mange fokuserer for mye på «hvilket kamera og utstyr skal jeg kjøpe». Fokuser heller på hva og hvem du egentlig vil ta bilder av. Med noen få enkle regler kan du få flotte bilder med smarttelefonen. (Dette bildet ble for eksempel tatt med iPhonen )

FANG ØYEBLIKKET: Ta bilder med mobiltelefonen. Foto: Dino Serrao
FANG ØYEBLIKKET: Ta bilder med mobiltelefonen. Foto: Dino Serrao Vis mer

2. Bli inspirert av din(e) favorittfotograf(er) og se på hvordan de gjør det. Og forsøk å ta noen som ligner deres stil. Deretter skal du skape din egen stil.

Foto: Dino Serrao
Foto: Dino Serrao Vis mer

3. Når du fotograferer portretter av mennesker: Sørg for at motivet ikke er for langt unna deg. Ta bilder av personen fra hoftene eller bare halvparten av brystet til toppen av hodet.

Foto: Dino Serrao
Foto: Dino Serrao Vis mer

4. Unngå at personen kommer for nær vegger eller andre gjenstander som biler og dører etc. Ha god avstand mellom personen og bakgrunnen for å få bedre dybdeskarphet.

Foto: Dino Serrao
Foto: Dino Serrao Vis mer

5. Få motivet til å skille seg ut. Hvis du har innstillingsmuligheten «portrettmodus» på smarttelefonen din, eller hvis du kan stille inn kameraet og objektivet for å lage «bokeh-effekten», vil det gjøre bildene dine mye bedre.

Bokeh er en fotografisk betegnelse på områder som er ute av fokus i et fotografi. Begrenset dybdeskarphet benyttes som et fotografisk virke­middel ved at man for eksempel gjør bak­grunnen i et fotografi uskarp for å fremheve hoved­motivet.

Foto: Dino Serrao
Foto: Dino Serrao Vis mer

6. Flytt modellene dine ut av komfortsonen. Pass på at de ikke alltid står med kroppen midt i bildet. Plasser mot den ene siden av bildet, og hodet den andre vegen. Få dem til å gå på en naturlig måte fra et punkt og mot deg, la dem leke med noe de har for hånden, juster skjerfet det har på seg, still klokka, ta av og på solbriller eller lue etc.

7. Hver gang du gjør dette, ta flere slik at du kan sørge for at du ikke går glipp av et øyeblikk når motivet beveger seg. Når du har flere bilder kan du senere plukke ut det beste bildet.

Foto: Dino Serrao
Foto: Dino Serrao Vis mer

8. Bryt reglene. Vanligvis er det vakkert å ta bilder av smilende mennesker. Det gir en følelse av glede. Men vi har flere følelser å spille på. Få motivet til å slappe av i ansiktsmusklene og se dypt inn i kameraet.

9. Øvelse og utholdenhet er nøkkelen. Gi aldri opp selv når du mislykkes. Å feile er veien til suksess.

10. Hvis du virkelig liker fotografering skal du gi deg troen på at du kan være en kreativ fotograf. Å være nybegynner betyr ikke at du er dårlig til å ta bilder. Det betyr at det er plass til å lære og vokse.
Vær trygg på deg selv slik at du kan gjøre hvem som helst komfortabel foran kameraet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer