Norgesferie:

Toppturer uten å bruke en kalori

Det blir ikke enklere enn dette.

Raske fjellturer: I løpet av få minutter har Romsdalsgondolen tatt gjester fra Åndalsnes og til fjells. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Raske fjellturer: I løpet av få minutter har Romsdalsgondolen tatt gjester fra Åndalsnes og til fjells. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Romsdalen: Lettere å komme seg til en fjelltopp blir det ikke.
For nå kan du velge mellom en rekke gondoler i Norge som kan ta deg med til topps – helt uten anstrengelse for deg.

Bevegelsesmulighet

Men det handlet naturligvis ikke bare om å gjøre det enkelt for seg selv. For mange som av ulike grunner er bevegelseshemmet har gondolene blitt en kjærkommen og gyllen anledning til å nå fjelltopper som tidligere var utilgjengelige.

- En mor hadde med seg sin bevegelseshemmede lille sønn til toppen av Nesaksla med Romsdalsgondolen. Hun kunne glededsstrålende fortelle at «endelig fikk sønnen oppleve en topptur». Slikt er naturligvis uforglemmelig - også for meg, sier daglige leder av Romsdalsgondolen, Pål Ragnar Amundsen.

Nettstedet Peakbook har registrert alle fjelltopper i Norge som har en såkalt primærfaktor på 100 meter.
Det vil si at fjelltoppen rager minst 100 meter opp i forhold til omgivelsene. Og nettstedet har registrert 13 278 av dem.

Men til gondoltoppene kommer du deg altså uten slit av noe slag.

Ny suksess i Romsdalen

Fjellet Nesaksla i Åndalsnes (på folkemunne bare kalt Aksla) er med sine 715 meter over Romsdalsfjorden én av disse fjelltoppene. Og Romsdalsgondolen, som ble bygget på rekordtid i vinter og som stod klar til åpningen 28. mai, har allerede blitt en kjempesuksess i løpet av knappe to måneder.

Utsikt til begjær: Pål Ragnar Amundsen er daglig leder ved Romsdalsgondolen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Utsikt til begjær: Pål Ragnar Amundsen er daglig leder ved Romsdalsgondolen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Det har vært som et eventyr, sier daglig leder Pål Ragnar Amundsen.
- Romsdalsgondolen har så langt tatt med nesten 50 000 gjester til toppen av byfjellet Nesaksla og til restaurant Eggen. Og navnet er ikke tilfeldig valgt, siden gondolens toppstasjon er ved enden av fjellturen Romsdalseggen.
Vi ser at gondolen både omfavnes og brukes av lokalbefolkningen og tilreisende. Da har vi lykkes med et prosjekt som mange trodde var umulig, sier Amundsen.

VANNSPREDER: Med enkle grep kan du lage en hjemmelaget vannspreder. Video: Simen Søvik Vis mer

Kompani Lauritzen

Ruta til Romsdalseggen begynner i Vengedalen i Isfjorden, og ender opp ved Romsdalsgondolen hvor du kan ta gondolen ned.
Det er ikke anbefalt å gå motsatt vei grunnet smal sti og trøbbel å passere andre.

Noen velger å ta gondolen ned til Åndalsnes sentrum etter fotturen over fjellet, mens andre fortsetter siste etappe til fots via utsiktspunktet Rampestreken og sherpatrappene ned til sentrum.

Uansett hvilken vei man velger tilbake så kan du se ned til militærleiren Setnesmoen hvor Kompani Lauritzen har base hvert år.

Viser vei: Romsdalseggen ender ved Romsdalsgondolen. Men ikke gå feil vei. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Viser vei: Romsdalseggen ender ved Romsdalsgondolen. Men ikke gå feil vei. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Nesaksla rundt

Turen opp med gondolen går i 35 km/t og du er på det meste ca 100 meter over bakken. Og de knapt 1700 kabelmeterne til værs er unnagjort på fem minutter fra bunnstasjonen til toppstasjonen.
Og ved restauranten og konsertscenen (!) på toppen venter en 500 meter lang rundløype for dem som vi ha panoramaopplevelsen med utsikt til Trollveggen, Trollstigen, rasfjellet Mannen, Romsdalen og Romsdalsfjorden.
Mens folk sitter spredt på lyngtuer og fjellknauser rundt toppen og nyter utsikten - fra toppen kan den til forveksling ligne et fuglefjell.

Hva koster det?

Men selv om å komme seg til topps via en av landets gondoler koster lite i form av kalorier så må du betale for opplevelsen med penger.

Prisene varierer veldig og de finnes et utall ulike rabattmuligheter, som familierabatt, pensjonistpriser, gruppepriser, sesongkort etc.

For å gjøre sammenligningen enklere har vi denne gangen kun tatt med prisen for voksen og for barn, tur/retur. Billettprisen er basert på billett kjøpt via nettside eller app. Noen steder har litt dyrere billett dersom man kjøper den i billettluka. Og de fleste tilfeller går de aller yngste barna helt gratis.

Gondol, fjellheis eller pendelbane?

Noen kaller det gondol, andre kaller det pendelbane. Når det er to vogner som går vekselvis opp og ned, og er festet i samme kabel så er det vanligvis en pendelbane.
Mens en fjellheis har en rekke stoler eller vogner/kabiner festet til kabelen og den går i opp den ene siden og ned den andre siden av heistaseen.
Her har du noen av de mest kjente kabeltransportmulighetene til fjells i sommer.

Tromsø

Fjellheisen i Tromsø har brakt folk til fjells siden 1961. Turen starter fra Solliveien i Troms­da­len og bruker fire minutter opp til Stor­stei­nen, 421 meter over havet. Gondolene har navnene Selen og Bjør­nen. Det er restaurant på toppen.

Voksen: kr 228
Barn: kr 114

Narvik

Gondolbanen i Narvik er den samme som skiheisen om vinteren. Gondolbanen tar deg opp til Fjellheisrestauranten 656 moh. Fra øvre gondolstasjon får du panoramautsikt over dype fjorder, høye fjell, den historiske malmhavnen og Narvik by, som gjør selve gondolturen til en opplevelse i seg selv.

Voksen: kr 295
Barn: kr 195

Oppdal

Gondolen i Oppdal tar passasjerene til toppen av fjellet Skjørstadhovden 1125 moh.
Dette er et flott utgangspunkt for en sykkel- eller fjelltur. Du finner også restauranten The Hill 1125 på toppen.

Gondolen starter fra bunnen av Hovden, en kort gåtur fra Oppdal sentrum.

Voksen: kr 160
Barn: kr 100

Stranda

Gondolen går opp til Strandafjellet og gir en flott utsikt over fjorden og Sunnmørsalpene. Fjord Panorama Restaurant ligger på toppen.

Voksen: kr 260
Barn: kr 110

Romsdalsgondolen

Toppservering: Fra Eggen restaurant over Åndalsnes. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Toppservering: Fra Eggen restaurant over Åndalsnes. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Romsdalsgondolen ligger altså i Rauma kommune, ikke langt fra Trollveggen og Trollstigen.
Ved toppen ligger Eggen restaurant, med plass til 170 gjester og fokus på lokalmat (også med lokale navn på rettene). Om sommeren er det også et eget utekjøkken.

Voksen: kr 450
Barn: kr 250

Loen

I Nordfjord. Bunnstasjonen på Loen Skylift. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
I Nordfjord. Bunnstasjonen på Loen Skylift. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Loen Skylift er en gondolbane i Loen i Nordfjord. Den går fra sjønivå nede ved fjorden og opp til fjellet Hoven 1011 moh.
Loen Skylift er har to gondoler går vekselvis opp og ned. Den ble åpnet 20. mai 2017 av dronning Sonja og prislappen på anlegget var nær 300 millioner kroner. På toppen ligger Hoven restaurant og bar. og like ved finner du et populært utsprangsted for basehoppere.

Voksen: kr 540
Barn: kr 285

Voss

Voss Gondol er en gondolbane på Vossevangen i Voss kommune. Taubanen går fra en nedre terminal ved Voss jernbanestasjon (57 moh), til en øvre terminal på toppen av fjellet Hanguren på cirka 820 moh. Denne banen har erstattet den gamle Hangursbanen som var i drift fra 1963 til 2019.
Voss Gondol omtales som Nord-Europas største i sitt slag og ender ved Hangurstoppen restaurant ved toppstasjonen

Voksen: kr 410
Barn: kr 270

Bergen

Ulriksbanen med gondolene Perle og Bruse er fortsatt stengt grunnet vedlikeholdsarbeide og oppgradering. Det er planlagt åpning senere i år.

Rjukan

Tradisjonsrik: Krossobanen i Rjukan Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Tradisjonsrik: Krossobanen i Rjukan Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Historien om Krossobanen er like unik som selve banen. Rjukan ligger nede i dalen med høye fjell på begge sider, og dermed en del av året uten direkte sollys.
I 1928 bygde derfor selskapet Norsk Hydro denne banen for å gjøre det mulig for de ansatte å komme seg opp i sola. Sollyset var livgivende og helsebringende også for snart hundre år siden. I dag er det turistene (og fastboende) som har glede av banen. Norge får stadig nye klatreparker. Men klatreparken i Rjukan er helt spesiell. Her får du nemlig gå i tungtvannssabotørens fotspor mellom trærne. Klarer du å komme deg gjennom løypa uten at vaktene ser deg? En sikker suksess for både barn og voksne.
Her er sju andre ting å oppleve i Rjukan i sommer.

Voksen: kr 155
Barn: kr 70

Hafjell

Rask vei ned: Prøv downhillsykling i Hafjellbakkene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Rask vei ned: Prøv downhillsykling i Hafjellbakkene. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Gondolen i Hafjell tar deg 586 høydemeter opp til Mosetertoppen på 10 minutter.
Fra gondolavstigningen på Mosetertoppen kommer du til Skavlen Restaurant med en flott utsikt. Her oppe finner dere også Playa del Sætra, en mindre uterestaurant.
Like ved restaurantene ligger en populære pumptrack der barn og vokse kan leke seg på sykkel. De minste barna kan låne sykler gratis på pumptracken. Les mer om Pumptracken.

Voksen: kr 90
Barn: kr 60

Trysil

Sykkelbygda: Trysil har mange veldig flotte sykkelmuligheter. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sykkelbygda: Trysil har mange veldig flotte sykkelmuligheter. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Ta sykkelheis opp i Trysilfjellet. Dette er altså ingen gondol, men vi gir den plass i oversikten allikevel. Via heisen får du tilgang flytstien Magic Moose og Fjellrunden som går rundt Trysilfjellet.
Det finnes også flere fine sykkelløyper og muligheter nede i Trysil.

Voksen: kr 125
Barn: kr 100

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer