Tør du holde denne?

Den danske øya imponerer med sine tilbud og natur - vi gir deg de beste tipsene.

Publisert
Sist oppdatert

Reiser du til Bornholm går du glipp av så mangt. På den firkantede øya som ligger nærmere Sverige enn fastlandsdanmark, finner du ingen lange bilkøer eller kjøreturer, ingen stress, ikke stupfulle charterturister, diskoteker eller giganthoteller i strandkanten.

Mange steder minner klippeøya også lite om Danmark som vi kjenner det, og kanskje mer om steder langs vår egen norskekyst eller øyer som Asorene. Stemningen er likevel så god som bare danskene kan lage den.

Bildespesial fra spennende Bornholm...

Ta deg en sykkeltur langs de flotte kystveiene. Pust inn lukten av hav, skog, lyng og sommermodne åkre. Stopp i Gudhjem eller Svaneke for en smak av de koseligste byene på øya, eller ty til mer adrenalinfylte aktiviteter som dykking, klatring og fiske.

Østersjøtorsken er på vei tilbake - nå får du fangstgaranti som turist. Foto: Christian Skauge
Østersjøtorsken er på vei tilbake - nå får du fangstgaranti som turist. Foto: Christian Skauge Vis mer


Uansett hvordan du ferierer på Bornholm, kommer du ikke til å angre på et opphold her. Solgarantien er også høy, med flest soldager i det danske land hvert år.

Vi så nærmere på hvordan du arrangerer en aktiv ferie for både voksne og barn på Bornholm. Under har vi luket ut og kvalitetssikret noen vinnere for deg som er lei sukkerspinn og tradisjonelt tivoli på danmarksferie.

Dykking ved Nord-Europas største vrak

Dykking på Bornholm skiller seg fra annen dykking i Danmark på en ganske unik måte. For undervannsturister, er det nok først og fremst vrakene som gjør øya så attraktiv.

Lavt saltinnhold i Østersjøen gjør at det ikke finnes såkalt "skipsmark" her. En type mark som spiser opp treverk under vann. Derfor er de fleste gamle trevrak veldig godt bevarte. Du kan blant annet finne en gammel gallion fra 1880 og en vel bevart russisk ubåt her.

Den største attraksjonen for vrakjegere er nok likevel Fu Shan Hai. Båten er med sine 225 meter i lengde og 33 meter i bredden, det største vraket som finnes i Nord-Europa.

Den 31. mai 2003 kolliderte Fu Shan Hai med Gdynia ca. 3 sjømil nordvest for Hammer Odde på Bornholms vestkyst. På grunn av den store skaden i babord side sank Fu Shan Hai på ca. 72 meters dybde kun åtte timer etter kollisjonen. Toppen av vraket er på ca. 30 meter og broen på ca. 38 meter. Dekket ligger på ca. 54 meters dyp.

Dykking på vraket var forbudt inntil januar 2007, men er nå altså mulig for de med litt erfaring. Om du er førstegangsdykker, arrangerer dykkesenteret på Bornholm også turer for førstereis så vel som vrakdykk.

Kjappe fakta Bornholm:

 • Nærmeste danske kyst er er Møns Klint, 135 kilometer borte. Korteste avstand til fastland er Sverige som ligger 37 kilometer unna.
 • Øyas areal er på 587, 5 kvadratkilometer. Kystlengden er på 158 kilometer. fra hovedsetet Rønne til Svaneke er det 30 kilometer.

 • Du kan faktisk dette ned å slå deg i Danmark. Rytterknægten ligger 180 meter over havet - landets høyeste fjell.
 • Det bor sirka 44 000 mennesker på Bornholm. Hvert år besøker 600 000 turister øya.

 • Svaneke er kjent som den byen i Danmark med flest solskinnsdager i løpet av et år.

 • I Svaneke er gatene så bratte ned mot havet at det er forbudt å sykle i nedoverbakke...

 • Fiske med fangstgaranti

  Sportsfiske på Bornholm er i en rivende utvikling. Etter at det ble forbudt for yrkesfiskere å fiske i torskens gytetid i juli og august - har fiskebestanden tatt seg opp betraktelig.

  Så mye har den forbedret seg, at Listed Trolling opererer med fangstgaranti på 20 kilo på sine turer. Fanger ikke båten dette på turen, betaler du kun halv pris.

  Du kan også få laks og ørret. Etter fisketuren, kan du få fisken røkt på det lokale røkeriet. Ingenting er som røkt østersjøtorsk - en lokal delikatesse. Turen er en sikker vinner for både barn og voksne.

  Rovfuglshowet er en av øyas mest spennende attraksjoner. Foto: Christian Skauge
  Rovfuglshowet er en av øyas mest spennende attraksjoner. Foto: Christian Skauge Vis mer


  Imponerende rovfuglshow

  Fjellklatring i Danmark... Foto: Christian Skauge
  Fjellklatring i Danmark... Foto: Christian Skauge Vis mer

  Hos Bornholm rovfuglshow vil du bli tatt med inn i en 30 til 40 meter stor lysning i skogen hvor du får en av øyas
  desidert beste opplevelser. Små rampete tårnfalker vil komme å sette seg på hodet ditt, ugler vil vri hodet 360 grader til barnas store forundrelse og slagfalker vil passere deg på kloss hold i 200 kilometer i timen.

  Imponerende store gribber og havørn på opp til 8,5 kilo er også del av det varierte programmet. Du betaler kun 75 danske kroner for å se på, og får garantert med deg en stor snakkis hjem - stor som liten.

  Du kan også få holde rovfuglene - om du tør..?

  Fjellklatring og rappelering

  Er du klar for litt action du ikke trodde fantes i Danmark? Da kontakter du Team Baltic. Her får du en god introduksjon til fjellklatring i klippene langs øya. Det dramatiske landskapet inviterer til både klatring oppover og rappelering nedover.

  I begynnelsen av august vil det også være en klatrefestival på Bornholm.

  Hos Nature Event kan du oppleve alt fra paintball til en utrolig kul taubane. Banen er 290 meter lang og går fra toppen av et krater i Nordbornholm og ned i vannet. Du oppnår en fart på 55 kilometer i timen, før du kan surfe bortover vannoverflaten i 40 kilometer i timen. Vanedannende...

  Vingård med gourmet

  - Når du skal plante vindruer, så gjør det på en fin sommerdag når konen din sitter i hagen. Der hun sitter er antakeligvis plassen med mest sol, og når hun går inn for å hente avisen - planter du vinplanten akkurat der hun sitter, sier Jesper Paulsen.

  Jesper Paulsen byr på humor og vinturer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
  Jesper Paulsen byr på humor og vinturer. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer

  Han er den genuine karismatiske eieren av vingården med navn Lille Gadegård. Dette er den eneste vingården på Bornholm og en av fire vingårder i Danmark totalt. Her produseres blant annet rødvin, jordbærvin, ripsvin, diverse brennevin og om ikke lenge - landets første whisky.


  Bildespesial fra spennende Bornholm...

  På Lille Gadegård får du omvisning og guiding i hvordan man kan gro og høste vinranker på Bornholm og nordlige breddegrader. Rødvinen er fortsatt litt ung, men ripsvinene er helt fantastiske. Glem ikke å spise lunsj her. Utrolig god mat til en billig penge. Velg den store tapasmenyen med ripsvin og "en lille". 145 kroner.

  Kommer du andre helgen i oktober, kan du være med å høste druer med påfølgende fest.

  Solnedgang over Østersjøen. Foto: Christian Skauge
  Solnedgang over Østersjøen. Foto: Christian Skauge Vis mer


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer