Preikestolen

Tør du titte over kanten?

Dinside tok turen til Preikestolen. Bli med og ta en titt, om du tør!

MAGASUG: Den stupbratte fjellveggen kan gi deg et ordentlig sug i magen. Eller kvalme og svimmelhet. Du er herved advart! Video: Dinside Vis mer
Publisert

Preikestolen rager 604 meter over Lysefjorden i Rogaland, og regnes som en av Norges aller største naturbaserte turistmål.

Spesielt etter at CNN og Lonely Planet omtalte fjellformasjonen som et av verdens mest spektakulære utsiktspunkter for noen år tilbake, føk interessen i været. Årlig besøkes fjellplatået på 25 x 25 meter med den stupbratte fjellveggen av rundt 300.000 turister, ifølge preikestolen.no.

PÅ KANTEN: Det er langt ned, men man må nesten ha bevegd seg ut på kanten når man først besøker Preikestolen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PÅ KANTEN: Det er langt ned, men man må nesten ha bevegd seg ut på kanten når man først besøker Preikestolen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Dinside tok turen i starten av juli i «annerledessommeren» 2020, og selv med få utenlandske turister på plass, var trafikken på den rundt fire kilometer lange stien til tider ganske tett.

Dette er Preikestolen

  • Fjellplatå over Lysefjorden i Rogaland
  • 604 meter over havet
  • Turløype på 3,8 kilometer starter ved Preikestolen Fjellstue, totalt 330 meter med stigning
  • Nærmeste by er Jørpeland, som ligger ti minutters kjøring unna. Det tar 36 minutter å kjøre fra Stavanger.

Vi startet å gå fra parkeringsplassen ved Preikestolhytta rundt kl 0830, og da var det relativt få folk i løypa - men på vei tilbake halvannen time senere, var det flere steder nærmest kø av folk på vei oppover.

Går du turen midt i turistsesongen, kan det altså være smart å unngå de travleste timene midt på dagen.

Stien er stort sett bred og godt tilrettelagt med grusbelagt underlag, store og faste steiner, trebruer med rekkverk og sherpa-trapper. Et sted er trappene tilsynelatende sagd ut av stein.

Har du med familien bør du regne rundt halvannen til to timer hver vei, går du alene og er fjellvant, er det fullt mulig å gå på én time hvis du er i ok form.

Bilder fra turen

I videoen øverst kan du bli med og titte over kanten. God fornøyelse!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer