Tørkekrise rammer turistperle: - Dusjstopp

Erklærer unntakstilstand i området, og innfører flere nye restriksjoner i turistbyen.

BARCELONA: Feriebyen vil de neste 15 månedene få nye restriksjoner i vannforbruket. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB
BARCELONA: Feriebyen vil de neste 15 månedene få nye restriksjoner i vannforbruket. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Etter mer enn 1000 dager med tørke, har den katalanske regjeringen formelt erklært unntakstilstand, og utvidet vannrestriksjonene over et større område, melder Catalan News og The Guardian.

En av byene som nå må følge de nye tiltakene er Barcelona, samt regionen rundt byen.

Pere Aragonès, den katalanske presidenten, kunngjorde tiltakene torsdag til pressen.

UNNTAKSTILSTAND: Pere Aragonès under torsdagens pressekonferanse. Foto: Marc Asensio / NurPhoto / Shutterstock / NTB
UNNTAKSTILSTAND: Pere Aragonès under torsdagens pressekonferanse. Foto: Marc Asensio / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer

Vannreservene faller

- Tørken vi opplever nå er den verste tørken på over hundre år. Vi har aldri stått overfor en så lang og intens tørkeperiode som nå, sier Aragonès.

På pressekonferansen sa Aragonès at vannreservene har falt under 16 prosent. Et nivå som er lavt nok til å utløse unntakstilstanden.

Innfører flere restriksjoner

Tiltak som allerede er på plass i den nordlige delen av Catalonia, inkluderer 20 prosent reduksjon i landbruksvanning, og forbud mot vanning av offentlige parker.

Disse reglene vil nå også gjelde i Barcelona, melder Aragonès.

Offentlige og private svømmebassenger vil måtte stenge, unntatt de i idrettsanlegg. Selv noen av disse bassengene vil tilpasses, til å kunne bruke av saltvann.

Dusj-slutt på stranda

Det vil bli slutt for dusjing på stranda, og vannsprut fra fontener, melder The Guardian.

Badeland og ishaller vil stenge, og bilvask skal begrenses.

Restriksjonene vil gjelde de neste 15 månedene.

Planer om å redusere vanntrykket er lagt på hylla, delvis fordi Barcelonas innbyggere fra før av holder seg innenfor en daglig forbruksgrense på 200 liter.

Det er anslått at det må falle 500 millimeter regn i Catalonia for å dekke opp vann-underskuddet deres, melder den britiske tabloidavisa.

Sinne mot turister

Ettersom Barcelona-restriksjonene strekker seg til sommeren, vil det sannsynligvis ramme turistnæringen.

SJOKKERT: Toril Aspvik (63) hørte skrik i nabolaget kvelden da en norsk mann i 80-åra ble pågrepet og siktet for drap etter at en britisk kvinne i 70-åra ble funnet død. Reporter: Anders Johan Stavseng Vis mer

Turister bruker nemlig mye mer vann enn de lokale innbyggere. Undersøkelser utført av hotelleierforeningen viste at i 2016 brukte én gjest på et femstjerners hotell 545 liter vann om dagen, sammenliknet med beboernes forbruk på 163 liter.

Foreningen hevder turistforbruket nå er redusert til 242 liter.