Trange flyseter - et sikkerhetsproblem

Seatpitch er et fenomen de færreste har hørt om, men de fleste stifter bekjentskap med på flyreiser. Dette er et mål som sier noe både om komfort og sikkerhet.

Publisert
Sist oppdatert
Best plass ved nødutgangen på mange fly.
Best plass ved nødutgangen på mange fly. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Seatpitch er definert som avstanden mellom et punkt på ditt sete, til tilsvarende punkt på setet foran. Målet er ikke det samme som beinplass, som må beregnes som avstanden fra din seterygg til baksiden på setet foran. Begge mål sier imidlertid mye om hvor romslig du kan regne med å ha det underveis. Og kanskje like viktig - målet sier også noe om hvor lett det er å ta seg fra setet til nødutgang i en krisesituasjon.

Minimum 71,2 centimeter

For å sikre rømningsveien har britiske luftfartsmyndigheter (Civil Aviation Authority) valgt å sette minstemål på seteavstand. De krever at den såkalte seatpitchen ikke skal være mindre enn 28 inches, tilsvarende drøye 71 centimeter. Bestemmelsene er gjort etter rømningsforsøk, og tar utgangspunkt i menns gjennomsnittstørrelse. Med unntak av de fem prosentene som er aller størst, gjelder det at gjennomsnittsmannen skal ha mulighet til å ta seg ut i midtgang og deretter ut nødutganger uten at det tar for lang tid. Tallene stammer imidlertid fra 1989, og med den vestlige verdens fedmeepidemi skulle det ikke forundre oss om disse målene hadde vært romsligere om de hadde blitt beregnet i dag.

 • Seatpitch hos seks av de mest brukte selskapene i Norge
 • Som vår undersøkelse fra i fjor viser, er det ingen selskaper i Norge som går under minimumskravet for seteavstand. Billigselskapene er trangere enn de ordinære, og å fylle mange passasjerer inn i ett og samme fly er selvsagt et av elementene disse selskapene bruker for å hevde seg i konkurransen. Trekker vi inn charterselskapene blir det enda flere med i den trange klubben. Britannia holder seg for eksempel nøyaktig på de britiske minimumskravene med sine Boeing 737-800 fly.

  Beinplass

  Selv om seatpitch forteller noe om beinplass, kan det være at setene er ulike i design og polstring, og dermed gir plass for mer eller mindre lårlengde. Vi har oversikt over beinplass i økonomiklasse for fly over hele verden. Fra rommeligste til trangeste fly skiller hele 16 centimeter på disse normalmålene. Se listen, og finn ut hvor du definitivt bør sikre deg plass ved nødutgangen.

 • Gjennomsnittlig beinplass i økonomiklasse
 • Les også om våre trange opplevelser - en natt på krøtterklasse

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer