Trange flyseter - et sikkerhetsproblem

Seatpitch er et fenomen de færreste har hørt om, men de fleste stifter bekjentskap med på flyreiser. Dette er et mål som sier noe både om komfort og sikkerhet.

Publisert
Sist oppdatert

Seatpitch er definert som avstanden mellom et punkt på ditt sete, til tilsvarende punkt på setet foran. Målet er ikke det samme som beinplass, som må beregnes som avstanden fra din seterygg til baksiden på setet foran. Begge mål sier imidlertid mye om hvor romslig du kan regne med å ha det underveis. Og kanskje like viktig - målet sier også noe om hvor lett det er å ta seg fra setet til nødutgang i en krisesituasjon.

Minimum 71,2 centimeter

For å sikre rømningsveien har britiske luftfartsmyndigheter (Civil Aviation Authority) valgt å sette minstemål på seteavstand. De krever at den såkalte seatpitchen ikke skal være mindre enn 28 inches, tilsvarende drøye 71 centimeter. Bestemmelsene er gjort etter rømningsforsøk, og tar utgangspunkt i menns gjennomsnittstørrelse. Med unntak av de fem prosentene som er aller størst, gjelder det at gjennomsnittsmannen skal ha mulighet til å ta seg ut i midtgang og deretter ut nødutganger uten at det tar for lang tid. Tallene stammer imidlertid fra 1989, og med den vestlige verdens fedmeepidemi skulle det ikke forundre oss om disse målene hadde vært romsligere om de hadde blitt beregnet i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer