Tre år til nordmenn får ID-kort

Du må vente helt til 2015 for å få ID-kort. Årsak: Manglende finansiering.

ID-KORT PÅ SVENSK: Foreløpig ser et svensk ID-kort slik ut. Det norske kortet vil se noe annerledes ut.
ID-KORT PÅ SVENSK: Foreløpig ser et svensk ID-kort slik ut. Det norske kortet vil se noe annerledes ut. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter planen skulle det være mulig for nordmenn å få seg ID-kort 1. januar 2013. Men nå er prosjektet utsatt nok en gang, denne gangen tre år ekstra.

– Det må legges til grunn at framdriften av nasjonalt ID-kort er betydelig forsinket grunnet manglende finansiering. Det vil tidligst kunne påregnes full prosjektframdrift fra januar 2013 og med derav mulig ferdigstillelse i 2015 - altså det tidspunktet kortet kan leveres til søker. Departementet kan dessverre ikke angi nærmere framdrift på nåværende tidspunkt og selv den ovennevnte mulige framdrift er svært usikker, skriver Justisdepartementet i en epost til DinSide.

Det er snart fem år siden DinSide skrev at Justisdepartementet hadde foreslått å innføre et frivillig ID-kort for alle med fast bopel i Norge. Men hvorfor har det tatt så lang tid? I februar 2011 lød unnskyldningen slik:

– Dette er den tid det tar å legge til rette for produksjon hos leverandør og saksbehandling i politiet, svarte Knut Fosli, avdelingsdirektør i Politiavdelingen i Justisdepartementet, til DinSide.

Slik virker ID-kortet

Hittil har 21 europeiske land har nasjonale ID-kort med Schengen-funksjonalitet. Sverige og Finland har det alt på plass, mens både Danmark og Norge venter fortsatt på å få det.

Kortet har tre funksjoner:

 • ID-kort
 • Schengen-reisedokument
 • eID for sikker elektronisk kommunikasjon
 • Det nye ID-kortet skal ha samme sikkerhet som de nye biometriske passene. Pass og ansiktsfoto er også lagt inn i kortet.

  Selv om det kan være fristende å droppe passet, er det ikke likegyldig hva du velger å ha med deg på reisen.

  – Du må alltid ha med pass utenfor Schengen. Innenfor vil ID-kortet være tilstrekkelig, men pass vil fortsatt også være gyldig reisedokument og ID, uttalte avdelingsdirektøren.

  Fem års gyldighet

  De norske ID-kortene skal koste rundt 300 kroner for voksne og barn, men er bare gyldig i fem år, i motsetning til passet, som er gyldig i ti år.

  – Fem år er valgt grunnet to forhold; Slitasje ved bruk. I tillegg skal kortet blant annet inneholde en kontaktbrikke, og teknisk utvikling tilsier at ny teknologi bør brukes innen en femårsperiode, forklarte Fosli.

  I januar i år blir det også innført nytt pass og nytt nasjonalt ID-kort i Sverige, ifølge polisen.se. Det nasjonale ID-kortet til svenskene vil få en ny utforming, men prisen vil fortsatt ligge på 400 svenske kroner.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer