Tre haiangrep på to dager

Nå ber myndighetene folk om å være årvåkne.

Hvithaien er en av havets mest fryktede skapninger. Foto: Terry Gross
Hvithaien er en av havets mest fryktede skapninger. Foto: Terry Gross Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skal ha sett ut som en scene fra Haisommer, da en hvithai angrep 13 år gamle Hannah Mighall da hun var ute og svømte i Binalong Bay på Tasmanias nordøstlige kyst, på søndag.

Tilskuerne var vitne til at en fem meter lang hvithai jafset tak i det ene beinet hennes og forsøkte å dra henne med seg under vann, skriver World News Australia. Heldigvis kom kusinen henne til unnsetning, og klarte å slå vekk haien. Flaks gjorde at en stor bølge skyllet de to jentene innover mot land og vekk fra haien.

I løpet av de siste to dagene har det blitt registrert tre haiangrep på mennesker. Heldigvis har ingen av dem fått dødelig utfall. En surfer ble angrepet da han var ute i bølgene ved Tweed Heads på Australias østkyst. Oksehaien som angrep ham, etterlot seg et 40 cm langt kutt i låret hans.

Det tredje angrepet var på en 25 år gammel mann som snorklet i sjøen i Wollongong, litt sør for Sydney. Han ble bitt i leggen av en hai, og klarte å slå den unna. En båt som var i nærheten fikk reddet ham opp av vannet.

Se nyhetsinnslag om haiangrepene hos Aftonbladet.se.

DinSide har tidligere vist dere en video av en hvithai som bryter seg inn i buret der en deltaker på haisafari befinner seg. Hvis han pisset i buksa så er det helt forståelig... Se videoen i saken Her angriper hvithaien.

Uvanlig å bli angrepet

De tre haiangrepene er uvanlig kost, også i Australia. Myndighetene ber nå alle badegjester og andre som befinner seg i sjøen om å være oppmerksomme. Men sjansen for å bli bitt er statistisk sett liten. I 2007 var det kun 112 tilfeller av hai som angrep mennesker, viser International Shark Attack File, opprettet av Florida Program for Shark Research. De fleste angrepene ga bare små skader.

Haien foretrekker sel og skapninger i havet som føde. Det er sjelden noen blir drept av hai. Ofte er den bare borte for å "smake" på byttet. Dette prøvebittet kan imidlertid medføre store skader. Dersom du skulle bli angrepet av hai, gjelder det å slå tilbake som best du kan. Du klarer ikke svømme fra haien, men det kan ofte hjelpe å sparke og slå, spesielt hvis du sikter på øyne og gjeller. Haien er nemlig ikke vant med bytter som tar opp kampen, og velger i mange tilfeller å stikke av.

Se hvor det er mest vanlig med haiangrep på dette kartet.

Det er ikke bare hai du bør bekymre deg for når du er på stranden. Se hvilke andre farer som truer i artikkelen Verdens farligste strender.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer