Tre rundturer i London

En storby, to turister, tre rundturer. Vi har gjort London med bane, buss og båt.

Dette er London - Big Ben og undergrunnsbanen.
Dette er London - Big Ben og undergrunnsbanen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

London sentrum er for så vidt ganske intimt tross byens størrelse, men ikke så tett at de fleste av oss orker å satse på godt fottøy og beinkraft en hel langhelg. Vi har testet tre alternative sightseeingmåter i London som lar beina få hvile, selv om vi får sett det vi vil.

Se bildespesialene fra en dag med

 • undergrunnen

 • turbussene

 • elvebåtene
 • Les også vår Guide til det hemmelige London og om hvordan vi gjorde hotellkupp i London

  Billig med banen

  Undergrunnen er på mange vis byens livsåre. Undergrunnen i London var den første metro i verden, og åpnet allerede i 1863. I 1890 kom den første elektriske undergrunnen som ble kjent som The Tube. Den som har beveget seg både over og under bakken i London, kan nok levende forestille seg det kaoset som ville preget byen hadde det ikke vært for hordene som flokker seg ned under byens brostein, asfalt og betong for å reise med skinnegående transport. Med det velutbygde undergrunnsnettet kan du suse fra severdighet til severdighet for en billig penge. Det er riktignok trangt, klamt, bråkete og mørkt her nede under bakken. Ikke ser du mye mellom stoppene heller. Men farten og prisen kan ingen andre transportmidler konkurrere med. Dessuten når du langt flere områder av byen med undergrunnssightseeing enn med andre mer ferdigtygde turistpakker. Noen tips - rundtur på markedene som Portobello Road og Camden Market, et besøk i Docklands og Canary Wharf og en titt i gatene i eksklusive Chelsea.

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  En døgnbillett med undergrunnen koster 4,10 pund offpeak (utenom rushet og i helgene). Er du i London en helg kan du kjøpe weekendkort som gjelder lørdag og søndag, for 6,10 pund. Disse gjelder også på bussene og andre offentlige kommunikasjonsmidler i Londons sentrale strøk.

 • Transport for London - mer om undergrunnen og transport i London


 • Alternativt kan du kjøpe Londonpass som gir inngang på drøssevis av museer og attraksjoner, og samtidig gratis transport med undergrunnen og annen transport. Det koster 30 pund for en dag for voksen, 19 for en dag for barn. Jo flere dager i strekk du velger kortet skal gjelde for, jo billigere blir det per dag.

 • Se bildene fra en dag med undergrunnen
 • Få overblikk med dobbeltdekker

  Åpen turbuss for luftig sighseeing i Londons gater.
  Åpen turbuss for luftig sighseeing i Londons gater. Vis mer

  I sentrum ser du dem overalt, røde og lilla dobbeltdekkere uten tak på øverste dekk. Turbussene går i faste runder rundt i byens sentrum. Noen har live guider, andre bruker båndopptak og øreplugger. Alle har såkalt hopp på - hopp-av-service med stoppesteder i nærheten av de fleste av byens mest kjente attraksjoner. Du velger selv hvilke severdigheter du vil vie et nærmere blikk, og hvilke det holder å se i forbifarten. Skjønt fart, det går ikke akkurat lynkjapt med disse bussene, der de tråkler seg frem i trange londongater i kjørefelt praktisk talt gjenplugget av drosjer og privatbiler.

  Sammen med billettene er det også mulig å kjøpe ekspressadgang til flere av Londons severdigheter. Er du en av dem som bare se voksdukkene hos Madame Tussauds, er disse billettene et smart trekk. Da unngår du nemlig køene som kan bli veldig lange. Med noen av billettene får du også cruise på Themsen inkludert.

  To selskaper så vi overalt; Big Bus, og The Original Tour. For et døgnpass på turbussene må du ut med henholdsvis 16 eller 15 pund for voksne, og 6 eller 7,50 pund for barn. Ved bestilling på nett får du litt rabatt, men det er ikke mer enn en tier det er snakk om. Spør gjerne på hotellet, mange formidler billetter til sine gjester. Ellers er det bare å se etter bussene og billettselgerne ved alle kjente attraksjoner i byen.

  Vil du heller reise med offentlig transport, er rute 11 å anbefale. Den går blant annet via Trafalgar Square, Strand og St. Pauls omkring hvert 10. minutt.

 • Se bildene fra en dag på bussen
 • En avslappende dag på båten

  Fra elven kan du blant annet beundre Storbritannias høyeste bygning, Canary Wharf Tower.
  Fra elven kan du blant annet beundre Storbritannias høyeste bygning, Canary Wharf Tower. Vis mer

  London er en elveby, og sees kanskje aller best fra Themsen. Fra det grumsete elveløpet får du utmerket utsikt over byens kjente bygninger og tårn, og i tillegg et unikt perspektiv på broene som binder bydelene på hver side av Themsen sammen. Er du heldig kommer du på en båt med sprudlende guider som øker underholdningsverdien ytterligere. Du kan reise både opp og ned langs elven. Vi tok turen til Greenwich, forbi Tower og the Docklands hvor du blant annet får se Storbritannias høyeste bygning, Canary Wharf Tower, samt de mange luksuskåkene som bygges langs elvebredden. Reiser du videre langs elven, kan du komme helt til de gigantiske flombarrierene som kom i drift i november 1982 for å beskytte byen mot oversvømmelser.

  Et elvecruise tur/retur Greenwich koster 7,80 pund for voksne med Thames River Service. Det finnes flere turer og flere selskaper, prisene og tilbudet vil variere, det gjør også avgangsstedene. Noen båter er overbygget med glasstak, et godt alternativ på kalde dager. Noen har også lunsj- og middagsservering ombord. Enkelte tilbyr hopp på - hopp av. For eksempel Catamaran Cruisers.

  Her er noen aktuelle nettsteder:

 • Bateaux/Catamaran Cruisers - fra Embankment Pier

 • Royal Rover Thames - fra Westminster Pier

 • Crown River Cruises, Circular Cruise - fra Westminster Pier, London Bridge City Pier, St. Katharines Pier og Festival Pier.
 • Se bildene fra en dag på elven
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer