Gratis oppgradering på fly:

Triks deg til første klasse

Du kommer langt med et smil og noen bakervarer, skal vi tro flyvertinna Cierra Mistt.

SMIL PENT: Drømmer du om gratis oppgradering, bør du skru på all sjarm - og helst kle deg pent. Foto: Shutterstock / NTB
SMIL PENT: Drømmer du om gratis oppgradering, bør du skru på all sjarm - og helst kle deg pent. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle sittet på et trangt fly og drømt oss bort til et romslig sete på første klasse, med full luksus og et glass sjampanje i hånda.

For de fleste av oss blir det med drømmen, for billetter på første klasse koster som kjent skjorta. Men det er faktisk mulig å trikse seg til oppgraderte seter - uten å betale ei krone.

På TikTok deler Cierra Mistt snutter fra livet som flyvertinne for det amerikanske flyselskapet Delta Air Lines.

Hun byr også på tips og triks til folk som skal ut og fly, noe som har gitt henne hele tre millioner følgere og over hundre millioner likes på den populære videodelingsappen.

Nylig avslørte hun også hvordan man kan kapre et sete på første klasse, helt gratis.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Skru på sjarmen

Ifølge Cierra Mistt skal det ikke mer til enn å være litt ekstra oppmerksom mot kabinpersonalet, særlig hvis de har vært i lufta hele dagen.

- Noe av det enkleste man kan gjøre for å få gratis oppgradering er å være hyggelig mot personalet ved gaten og flyvertinnene i lufta, sa hun i en spørsmålsrunde på TikTok nylig, gjengitt av The Mirror.

Selv om det finnes flere måter å bli oppgradert til bedre seter på, er det enkle ofte det beste, ifølge Mistt.

- Vi kan få til mirakler hvis vi får noe fra Starbucks eller en pose sjokolade, spesielt på de lange dagene når vi flyr fram og tilbake uten engang å ha tid til å få tak i noe mat, fortsetter hun.

Flyvertinna avslører også at passasjerene noen ganger kan bli bedt om å flytte seg lenger fram i flyet, men at det ikke handler om å være hyggelig, men rein flaks.

- Når flyene våre ikke er fulle, er vi nødt til å flytte passasjerer av hensyn til vekt og balanse i flyet, sier Mistt, som forklarer at noen heldige passasjerer på den måten kan bli flyttet fram til første klasse.

FLY: I et fly må ting stables tett for at det skal bli plass til alt. Video: Mathias Loftås Vis mer

Likevel: Mistt gir ingen garanti for at triksene hennes vil fungere.

- Jeg kan ikke garantere at dette fungerer. Dette er bare måter jeg vet kan funke, sier hun i videoen.

Husk også at flyselskapene ofte leter i passasjerlista når de flytter folk fra økonomiklasse. Det er som regel de som er medlem i flyselskapets lojalitetsklubb som blir prioritert først.

Sein innsjekk

Den beste måten å sikre seg de beste setene på, er naturligvis å punge ut for en dyrere billett. Men det kan også fungere å rett og slett spørre flypersonalet pent om å bli oppgradert, skriver Flysmart24.

Det bør man enten gjøre i innsjekkingen, før ombordstigning, eller når man har kommet om bord i flyet.

PARKERT FLYMAT: Singapore Airlines inviterer til flymat-restaurant i parkerte fly, men foreløpig kun ved Singapore Chiangi-flyplassen. Du kan booke servering både i suite, businessklasse og økonomiklasse. Foto: Singapore Airlines Vis mer

Da er behovet for å flytte på folk størst, ifølge nettstedet, som har hentet det hemmelige trikset fra boka «Journey of a Reluctant Air Steward», utgitt av tidligere flyvert i British Airways, Simon J. Marton.

Å sjekke inn seint kan også være en måte å få litt luksus på. De fleste flyselskaper overbooker flyene fordi mange har fleksible billetter og ikke møter opp, noe som betyr at seter på business class kan bli ledige.

Og skulle flygingen mot alle odds være overbooket vil du om du kommer seint inn i flyet ha stor sjanse for å bli plassert lengst framme - dersom det skulle være ledig plass der.

Kle deg pent!

Det finnes også andre grep du kan ta for å øke sjansene for å bli oppgradert uten kostnad. I 2013 utførte Skyscanner en undersøkelse blant kabinpersonell.

To tredjedeler av kabinpersonalet bekreftet at de hadde tilbudt reisende en gratis oppgradering - og at setene ofte gikk til single menn i 30-åra.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Undersøkelsen viste også at å være pen i tøyet, medlem av flyselskapets bonusprogram, eller å ha en form for fysisk skade, også økte sjansen for gratis oppgradering.

Om det derimot var snakk om en ung kvinne på venninnetur, minket sjansene betraktelig, særlig hvis hun gikk «utfordrende kledd».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer