Tropereiser verst for klimaet

Ute etter å lette den dårlige miljøsamvittigheten din? Da bør du legge sommerens flytur til et annet sted enn tropene.

Vi har lenge visst at det ikke er bra for miljøet å fly - nå viser det seg at det er ekstra ille å fly i tropiske strøk. Illustrasjon: colourbox.com Foto: colourbox.com
Vi har lenge visst at det ikke er bra for miljøet å fly - nå viser det seg at det er ekstra ille å fly i tropiske strøk. Illustrasjon: colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser nemlig at en flytur i tropene får større følger for den globale oppvarmingen enn en flytur i en mer temperert del av verden, skriver New Scientist.

I tillegg til å produsere karbondioksid og kondensasjonsstriper slipper nemlig fly også ut nitrogenoksid. Dette danner mer ozon og bryter ned metan, som begge er drivhusgasser.

- På mellomliggende breddegrader nøytraliserer disse ozon- og metanreaksjonene hverandre, slik at nitrogenoksidet flyet slipper ut ikke fører til noen egentlig oppvarming, sier Keith Shine ved University of Reading til New Scientist.

Ifølge Shines beregninger omdanner derimot det sterkere sollyset i tropiske strøk nitrogenoksid til ozon svært effektivt – faktisk fem ganger raskere enn i mer tempererte deler av verden – mens ødeleggelsen av metan bare skjer marginalt raskere.

Les også: Global oppvarming gjør at spanske strender forsvinner

- Ekstra bekymringsverdig er det at ozonets oppvarmende effekt er særlig sterk ved et flys typiske flyhøyde på rundt 10.500 meter, legger Shine til.

Den nye forskingen reiser spørsmål om en bør vurdere å innføre ekstra avgifter på flygninger i tropiske land hvor flytrafikken blomstrer. India har for eksempel den raskest voksende luftflåten i verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer