Trygg helsen med flypillen

Den virker verken mot flyskrekk eller reisesyke, men er likevel en god hjelper mot det farlige økonomiklassesyndromet.

Publisert

Det vakte stor oppsikt i media i hele verden da 28 år unge Emma Christoffersen fra Storbritannia døde like etter en lang flytur fra Sydney. Dødsårsaken var blodpropp i lungene – dessverre et etter hvert kjent fenomen knyttet til lange reiser i trange flyseter. Heldigvis finnes det råd som kan hjelpe mot denne faren, som har fått navnet Economy Class Syndrome (ECS) i en artikkel i det britiske legetidsskriftet The Lancet.

Flere dødsfall

Ca. 18 prosent av plutselige dødsfall på fly skyldes blodpropp i lungene. I tillegg kan man få problemer også etter flyturen. Man regner med at flere hundre flyreisende rammes av dette syndromet hvert år. Et forsvinnende lite tall i forhold til hvor mange som faktisk reiser med fly, men likevel er det verdt å merke seg hva som skaper problemet og hva du kan gjøre for å unngå det.

Dårlig beinplass og tørr luft

ECS oppstår ved at blodpropper danner seg i beina, løsner og føres med blodstrømmen til lungene. Syndromet kan resultere i alt fra diffuse smerter og kortpustethet, til hjerteinfarkt og slag. Legene mistenker at dårlig beinplass kombinert med dehydrering på grunn av tørr kabinluft er årsaken til at blodproppene dannes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer