Trygt å kjøpe flybilletter nå?

Frister det å sikre seg en billig flybillett? Da bør du sjekke vilkårene ekstra nøye nå.

UT Å FLY? Hva risikerer du om du kjøper en billig flybillett nå, for en reise i Norge i vinter eller neste vår? Les vilkårene - og betal med kort, er råd fra bransjen. Foto: NTB scanpix
UT Å FLY? Hva risikerer du om du kjøper en billig flybillett nå, for en reise i Norge i vinter eller neste vår? Les vilkårene - og betal med kort, er råd fra bransjen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

5. november starter Wizz Air opp sine første ruter i Norge, mellom norske byer og 17. desember utvider de rutenettet ytterligere. Oppstarten markeres med billettpriser ned i 99 kroner - som allerede har ført til priskrig på strekninger der det er konkurranse fra flere flyselskaper.

Men er det trygt å bestille en flyreise nå, enten snart eller lenger fram i tid - selv om det kanskje er snakk om en innenriksflygning? Hva om du blir rammet av karantene eller corona-smitte? Og kan du være trygg på at pengene dine ikke går tapt dersom noe skulle skje med flyselskapet, før du skal reise?

- Billige billetter nå er kun verdt å vurdere om det følger med mulighet for å avbestille eller endre billetten, først da er det et godt tilbud, sier Heidi Tofterå Slettemoen kommunikasjonssjef, Frende Forsikring.

Pass på billettvilkårene

Dersom du vurderer å slå til på en av de superbillige billettene nå, husk dette:

Kampanjeprisene og de billigste billettene gjelder de rimeligste billettkategoriene. Og dette er de minst fleksible billettene med tanke på muligheter for endringer.

Vurder derfor alltid hvilke behov du tror du vil ha for endringer, refusjon og avbestilling, før du kjøper.

- Når det kommer til avbestillingsmuligheter for slike reiser, må den enkelte selv sjekke egen reiseforsikring for hvilke situasjoner som gir avbestillingsdekning gjennom forsikringsselskapet. Når det kommer til forsikringsdekning under reisen, vil også den individuelle forsikringsavtalen avgjøre, slik at man også her bør sjekke med eget selskap, sier Caroline Skarderud, jurist i Forbrukerrådet.

Hun poengterer videre fordelen med en billett med avbestillingsmulighet:

- Bestiller man flybillett med avbestillingsmulighet, vil man i alle tilfeller ha en avbestillingsrett overfor flyselskapet, sier hun.

- Betal med kort

For å minske risikoen for at pengene dine går tapt ved eventuelle konkurser i flybransjen, er rådet å betale med kort:

- Angående potensielle konkurser, er det beste rådet å betale for flyreisen med kort. Da kan man gå på kredittyter eller banken om man ikke får igjen penger fra flyselskapet, sier Skarderud til Dinside.

SAS og Norwegian: - Se billettvilkårene

Vi har spurt flyselskapene hva som skjer dersom man blir syk og dermed ikke kan benytte flybilletten som planlagt. Er det spesielle vilkår som gjelder om man plutselig befinner seg i karantene? Eller om man er smittet med covid-19 og må i isolasjon?

- Dersom man blir syk eller har symptomer på corona, skal man ikke fly, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS, til Dinside.

For øvrig henviser han til selskapets billettvilkår.

- Hvis du ikke kan eller ønsker å fly, finnes det flere muligheter avhengig av billettvilkår. Dersom man har en refunderbar billett, kan man velge mellom voucher eller å få pengene refundert. Dersom du har kjøpt en billett som ikke er refunderbar, kan man velge en voucher eller kan man velge gratis ombooking om billetten er booket mellom 5. mars og 30. juni. Alternativt kan man undersøke med sitt reiseforsikringsselskap om de vil erstatte billetten, sier Eckhoff.

Norwegian henviser også til sine generelle billettvilkår:

- Standard vilkår og regler gjelder for avbestillinger av LowFare- og LowFare+-billetter. Med Flex og PremiumFlex kan man endre billetten uten kostnad eller be om refusjon om man ikke kan reise, sier Christer Baardsen, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian.

Widerøe: Gebyrfri endring

Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe, sier til Dinside at de tilbyr gebyrfri endring på alle flybilletter kjøpt etter 12. mars og innen 31. desember 2020.

- Billettene må endres og den nye reise må gjennomføres innen 30. juni 2021. Ombooking er bare mulig til og fra samme destinasjon som den opprinnelige bestillingen. Eventuell differanse i grunnpris og/eller skatter og avgifter mellom eksisterende og ny bestilling må betales, sier Solli.

Hun viser for øvrig til billettvilkårene for de ulike billettypene og henviser til forsikringsselskapet for eventuell erstatning for en reise som ikke er gjennomførbar.

Det er ingen spesielle vilkår som gjelder for coronarelaterte symptomer; disse blir behandlet under samme regel som vanlig sykdom.

Wizz Air: Kan refundere halve prisen

Andras Rado, kommunikasjonssjef i Wizz Air, sier til Dinside at passasjerer kan få refundert halve billettprisen dersom man er syk og ikke kan fly - og man har en bekreftelse fra legen. Refusjonen kan fås ved å fylle ut et skjema på nettsidene til selskapet.

Rado anbefaler imidlertid at reisende betaler for tilleggstjenesten Flex, for å kunne endre bookingen dersom man skulle bli forhindret fra å reise:

- For best mulig ro til sinns i disse dager, anbefaler Wizz Air sine kunder å legge til Wizz Flex til sin bestilling, sier Rado, og forklarer at man med denne tjenesten kan endre bookingen, kansellere reisen inntil tre timer før avreise og få dette refundert som en voucher/kreditt hos selskapet.

Han understreker at man kun kan få 50 prosent refusjon dersom man virkelig er syk:

- En enkel forkjølelse eller covid-19 er ikke noe flyselskapet anser som en legitim grunn for refusjon. Å bli syk mellom bestillingen og reisen er en risiko passasjeren tar, men vi anbefaler Wizz Flex for ekstra trygghet, sier Rado.

Reiseforsikringen kan hjelpe deg

Det kan hende at forsikringsselskapet kan hjelpe deg dersom du har bestilt en flybillett og ikke kan reise på grunn av forkjølelsessymptomer, karantene eller liknende.

Da vil det være spesielle forhold som gjelder. Dinside kommer tilbake med en artikkel om hvilke vilkår som gjelder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer