Trygt å reise til London?

DinSide i London: Bilder av tanks, soldater og halvstengte flyplasser skremmer. Er det trygt å dra til London nå? Vi har tatt tempen på den britiske hovedstaden. Av Stine Okkelmo

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

London er favorittdestinasjon til nordmenn som heller bruker vinterferien til å shoppe og gå på teater eller musikal, enn til å gå på ski i fjellet. Men med terrorfrykt og krigsopprustning, er det trygt å dra til London?

Mer leser du nedenfor

Intensiverte sikkerhetstiltak

Stine Okkelmo fra Oslo arbeider som journalist i London, og har bodd i byen i 3 1/2 år. Foto: Stine Okkelmo
Stine Okkelmo fra Oslo arbeider som journalist i London, og har bodd i byen i 3 1/2 år. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Forrige uke tok 500 soldater og 1.000 politifolk oppstilling på Heathrow flyplass og områdene rundt fordi den britiske regjeringen frykter terrorangrep. I løpet av noen dager ble først en av Gatwicks terminaler stengt, så Stanstead og senere Heathrow. Til sammen syv mennesker arrestert, blant annet en columbianer som landet på Heathrow med en håndgranat i håndbagasjen. Bortsett fra sistnevnte ble alle senere løslatt.

Den britiske regjeringen har forklart at de ekstra sikkerhetstiltakene på Heathrow ble satt i gang etter en forespørsel fra Metropolitan Police. Men selv etter påtrykk fra mediene har det ikke blitt gitt noe nærmere opplysninger om hva slags kunnskap politiet og myndighetene har om mulige terrorangrep. I stedet ber myndighetene londonere og andre å være ”alert, not alarmed” – oppmerksomme, ikke redde.

Covent Garden er like folksomt som alltid. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
Covent Garden er like folksomt som alltid. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Det er ikke bare på flyplassene sikkerheten er skjerpet. Midt i ettermiddagsrushet forrige onsdag ble det slått alarm på King’s Cross, et viktig knutepunkt for undergrunn og tog. En mistenkelig bil sto parkert utenfor stasjonen og flere hundre mennesker ble evakuert. Det viste seg heldigvis å være falsk alarm.

 • Reell fare eller propaganda? Fastboende er ikke reddere enn før.
 • Nordmenn ikke redde

  I britiske medier spekuleres det i om de økte sikkerhetstiltakene vil gjøre at turistene føler seg tryggere eller om det har stikk motsatt effekt. Turistindustrien belager seg på tøffere tider.

  Terror

  Frykter du for å reise til London? (Avsluttet)
  Nei, jeg er ikke reddere enn før(37%) 70
  Ja, jeg er reddere enn før.(34%) 65
  Har aldri vært redd(29%) 56
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Så langt har verken reiseselskapene eller flyselskapene i Norge merket noen nedgang i turisttrafikken til London. Pressetalskvinne for SAS, Siv Meisingseth, sa til VG Nett at flyselskapet ikke hadde merket noen spesiell nedgang i billettsalg eller hatt spesielt mange avbestillinger fra nordmenn som reiser til London eller New York.

  Søstrene Lisa og Karin Norman har tatt en shoppinghelg i London i forbindelse med jobben. Søndag ettermiddag bruker de på å tusle rundt i Covent Garden og se i butikker.

  - Da vi landet på Heathrow prøvde vi å se etter tanks og soldater, men vi så ingenting, sier Karin Norman.

  Da DinSide dro ut til Heathrow i helgen var alt som normalt. Det var ingen tegn til soldater, men kanskje litt flere sikkerhetsvakter enn vanlig. Det eneste merkbare var politimennene som holdt øye med parkeringsplassene og spesielt korttidsparkeringen. Kontroll av håndbagasje er blitt strengere, så man bør ikke bli overrasket hvis sminkevesken endevendes. Pass på å putte pinsett, barberhøvel eller neglsaks i kofferten.

  Mange velger å holde seg til black cabs. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo
  Mange velger å holde seg til black cabs. Foto: Stine Okkelmo Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  - Vi var litt usikre på om vi skulle dra eller ikke, fortsetter Karin Norman. - Mannen min ga meg nesten husarrest, men jeg ringte til UD og de sa at det ikke var noe problem å dra. Vi tenker ikke noe særlig på terrorfaren. Men vi kjører bare taxi og tar ikke undergrunnen. Det hadde vi forresten gjort uansett. Jeg tror den britiske regjeringen hyper opp situasjonen litt. Vi satt på med en taxisjåfør som mente alle sikkerhetstiltakene bare var propaganda.

 • Reell fare eller propaganda? Fastboende er ikke redde, og oppfordrer til besøk i London.
 • Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer