Tsjekkia

I sentrum av Sentraleuropa finner du romantiske og dramatiske Tsjekkia. Fra den ekstremt godt bevarte hovedstaden Praha, som stort sett unnslapp bombene under andre verdenskrig til helsebringende kildevann og velsmakende øl.

Publisert
Sist oppdatert
Vakker utsikt over Praha.
Vakker utsikt over Praha. Vis mer


Fakta
Hovedstad: Praha
Antall innbyggere: 10.249.216 (Juli 2003)
Valuta: Czech koruna; (Tsjekkisk krone) (CZK)
Språk: Tsjekkisk
Klima: Temperert; svale sommere, kalde skyede, fuktige vintre.

Viktigste severdigheter

 1. Praha
  Tsjekkias hovedstad er regnet for å være en av de mest romantiske byene i Europa, og etter jernteppets fall har den tidlige Bohemia-hovedstaden utviklet seg til en unik blanding av kontinental storby og sjarmerende gammel urban arkitektur. Byen har et rikt kulturliv, et stort mangfold av jazzbarer og kaféer, og er spesielt berømt for sin scenekunst. Her finner du alt fra opera og marionetteteater til Laterna Magica teatertradisjonen som har sin opprinnelse på teateret med samme navn du finner i denne byen.

  Les mer:
  Praha city guide (Engelsk)
  Gourmetrestauranter i Praha (Engelsk)

 2. Bryggerier
  Tsjekkerne er berømte for flere av sine ølsorter - blant annet Budvar (den originale Budweiser) og Staropramen. De fleste bryggeriene tilbyr omvisning og ølsmaking. Staropramen besøkssenter ligger i Praha og Budvarbryggeriet ligger i Sør-Tsjekkia, ca to og en halv times kjøring fra Praha.

  Les mer:
  Staropramens nettsider. Her finner du både lenker til bryggeriet - og et morsomt interaktivt Praha-kart.

 3. SPA
  SPA - eller helse gjennom vann, som det egentlig betyr - har lange tradisjoner i Tsjekkia. Landet er rikt på mineralholdige kilder, som har blitt brukt til helsebringende formål siden tidlig på 1500-tallet. Den største og kanskje aller mest kjente SPA-byen er Karlovy Vary, eller Karlsbad, som den også er kjent som.
 4. Les mer:
  Oversikt over tsjekkiske SPA-byer

 5. Slott
  Det finnes mer enn 2.000 slott i Tsjekkia, og et besøk på dem i seg selv god nok grunn til å avlegge landet et besøk.

  Les mer:
  Tsjekkiske slott
  Engelsk nettguide til noen av Tsjekkias mer enn 2.000 slott

 6. Friluftsliv
  I Tsjekkia finner du både store dype skoger og storslagne fjellformasjoner. Tsjekkias høyeste fjell og den mest dramatiske naturen finner du i Øst- og Nord-Bohemia

  Les mer:
  Oversikt over de forskjellige tsjekkiske regionene.

Slik reiser du hit


Czeck Airlines
flyr direkte Oslo-Praha; og videre derfra til de tsjekkiske byene Brno, Karlovy Vary, Ostrava. Du kan også fly til Praha via København med SAS, via Brussel med Brussels Airlines, via Frankfurt med Lufthansa eller via Amsterdam med KLM, for å nevne noen. Togforbindelsene i landet er gode, og Praha har lenge vært et populært mål for interrailere. Reisende på stramme budsjetter kan reise med buss, for eksempel EuroLines.

Kjøpetips

Tsjekkia består av to regioner; Bohemia og Moravia. Bohemiaregionen er kjent for sine krystallglass. Det kjøper du både flott og billig her. Du finner for eksempel en rekke butikker langs Melantrichova gaten i Praha, stort sett til same pris, som ligger langt under det vi betaler her hjemme. Let i bruktbutikker om du er ute etter å gjøre et kjempekupp.

Lenker

 • Tsjekkisk turistkontor (Hovedsidene er på engelsk, men det dukker opp en god del sider på tjsekkisk også.)
 • Den offisielle tsjekkiske reiseguiden på nett (Engelsk)
 • Engelsk nettguide og reiseplanlegger
 • Mer fra DinSide

  I 2002 ble Praha rammet av flom. Få også med deg lesernes informasjon fra reiseguiden.

 • Tilbake til hovedartikkelen
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer