Tsunamifare i Karibia

Eksperter advarer om at ferieparadiset vil rammes av flombølge.

Den karibiske øya Guadeloupe vil før eller senere rammes av en tsunami, sier geologene. Foto: Sebastian Pothe
Den karibiske øya Guadeloupe vil før eller senere rammes av en tsunami, sier geologene. Foto: Sebastian Pothe Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kollapsen av vulkanen på øya Dominica som kan føre til en tsunami som kan få katastrofale følger. Spesielt utsatt er de rundt 30.000 fastboende og turistene som befinner seg på øya Guadeloupe, skriver ScienceDaily.

En gruppe geologer har oppdaget at en av sidene til vulkanen Morne aux Diables viser tegn til at den vil kollapse. Skjer det, vil en million tonn steinmasse rase ut i sjøen, og lage en flodbølge på opptil tre meter.

Dersom denne vulkansiden faller ut, vil den sannsynligvis dra med seg ytterligere tre millioner tonn masse på vei ut i havet, og dermed kan tsunamibølgen potensielt bli opptil fem meter, mener geologene.

Kommer til å skje før eller senere

- Det er ikke snakk om hvis, det er snakk om når. Den utløsende faktoren blir antagelig et jordskjelv i etterkant av kraftig regn og erosjonen av kysten som skjer under hver orkansesong, sa doktor Richard Teeuw fra University of Portsmouth.

- Dette kan skje om 100 år, eller neste uke.

Guadaloupe ligger midt i synet på en eventuell flodbølge, og her ligger turistresortene på rekke og rad langs en kystlinje som er veldig flat. Når vulkanveggen faller ut, vil det bare ta noen minutter før flodbølgen vil ha forsert de 50 kilometrene som skiller Guadeloupe fra Dominica.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer