Tunisia - den store charterguiden

Lei av høstens klamme ånde? Akkurat nå skinner solen som på en god norsk sommerdag i Tunisia. Her gir vi deg den ultimate guiden til landets charterdestinasjoner.

Strandkos i Hammamet
Strandkos i Hammamet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva foretrekker du?

Hvor vil du helst reise i vinter? (Avsluttet)
Tunisia(54%) 405
Kanariøyene(27%) 202
Egypt(20%) 150
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Fra kunstnerbyen Sidi Bou Said.
Fra kunstnerbyen Sidi Bou Said. Vis mer


I romertiden var Tunisia kjent som Afer, noe som betydde Solfylt eller uten en sky. Et navn som forklarer seg selv. Med 1.300 kilometer kyst og 1.000 kilometer hvit sandstrandlinje, er det ikke rart at turistene stadig flokker til Afrikas dørstokk.

Divanykker

Plassert mellom Algerie i vest og Libya i sørøst, strekker den tunisiske kysten seg gjennom kjente feriesteder som Monastir, Sousse, El Kantaoui og Hammamet. Steder du kanskje har sett avbildet i fargerike kataloger eller gjengitt på filmlerretet.

Kalkhvite bueganger, glødende sanddyner og fantasifull berbersk arkitektur, alt er hverdagslig i landet som er kjent for sin vakre natur og lyssetting. Det er ikke uten grunn at kjente filmer som The Life of Brian, Den Engelske Pasient og Star Wars er filmet i forskjellige deler av Tunisia. Mange av filmlokasjonene er også lett tilgjengelige, og mulige å besøke på en ukes chartertur.

Tunisisk spa er også kjent for å være noe av det billigste og beste å oppdrive på skjønnhetsfronten. Hvorfor ikke ta en antistress-kur eller rumpestrammer når du først skal slappe av en uke?

Hvor reiser jeg?


Tunisia har relativt korte distanser, men stort mangfold. For den aktive finnes det for eksempel fire forskjellige ørkentyper å utforske i det forholdsvis lille landet. De fleste av oss reiser likevel på charter fordi vi ønsker sol og varme - og ikke å bruke for mye penger på det. Er dette kriteriene dine, da er Tunisia stedet. Under kan du lese om destinasjonene norske charteroperatører flyr til.

Klikk på linkene til hvert enkelt sted for å få vite mer om hvert enkelt reisemål.

>> Hammamet

>> Monastir

>> Sousse/Port El Kantoi

Les også dette før du bestemmer deg:

Se Tunisia i bilder her ...

Bakgrunn og fakta om Tunisia finner du her ...

Les om fantastisk spa i Tunisia her ...

Tunisia - den store charterguiden


Hva spiser jeg?

Kokkekunsten i Tunisia er en blanding av arabisk, fransk og italiensk kokekunst. Tunisierne liker maten sin sterkt krydret, men i turistområdene kommer den i alle utgaver. Farge er også viktig i det tunisiske kjøkken. Rødfarge bringer, ifølge de lokale, appetitt til folket. Det er grunnen til at chillipastaen kalt Harissa blir servert ved siden av alle døgnets måltider. Den gjør de enkle, men smakfulle rettene til fantasifulle krydderbomber.

Tunisia - den store charterguiden


Nasjonalretten er couscous, som blir tilberedet av semulegryn med innblandet kjøtt, kylling eller fisk. En annen av de mange tunisiske spesialitetene er briq. Et slags frityrstekt og smuldrete brød, fylt med egg og diverse kjøtt. Tunisisk tunfisk har også et godt rykte, og er en av landets store stoltheter på middagsbordet.

En god middag ute på restaurant koster deg rundt 100 kroner med alt tilbehør litt utenfor turistmagnetene, men kan være litt dyrere i populære områder. Et godt tips er likevel å rusle noen hundre meter fra de travleste stedene. Der finner du ofte vel så god og billig mat.

Tunisia er fylt av farger.
Tunisia er fylt av farger. Vis mer


Hvor er festen?

Alkoholholdig drikke selges i alle turistområder, men ikke ute i distriktene. Tunisierne er moderate muslimer, men drikking foregår ikke i offentlighet med mindre du er i turistområder. Selv om drinkmenyen kan være særdeles slunken mange steder, er den tunisiske vinen av god kvalitet. Flere vingårder i Tunis-området har den siste tiden startet med vinturer for deg som liker å sprette en kork eller to på ferie.

Er du på utkikk etter en tur på druen, så er ikke Tunisia det samme som Hellas eller Tyrkia. Du finner likevel bra uteliv i de fleste turistbyene. Hammamet og Sousse har de beste festmulighetene.

Hvor shopper jeg?

De tunisiske feriebyene er veldig tilrettelagt for charterturisme. Selv om de ofte har sin egen medina, som er det tradisjonelle området for sosiale sammenkomster og handel i araberverden, er det ofte turistversjonen du blir vist på ferien din. Det er få av de autentiske markedene igjen. Reiser du på medinaen i Hammamet, ligner den mer på en blanding av Disney World og en Narvesenkiosk, enn et arabisk handelssentrum. I hovedstaden Tunis finner du imidlertid ekte vare. Passér turistversjonen som går fra hovedinngangen og noen hundre meter nedover de trange gatene, og du vil komme til fantastiske antikvitetsbutikker, gullsmeder og teppehandlere. Dette er imidlertid ikke husfliden i Norge, så kikk litt rundt før du åpner lommeboken for første og beste teppeselger. Og lær deg gamet med å forhandle - eller prute som vi nordmenn kaller det. Er du en dårlig forhandler så kommer du hjem med 20 plysjkameler i kofferten. Velger du å handle i hovedstaden, er prisene også rimelige i ordinære butikker. Utenfor hovedstaden har du ikke det beste utvalget av varer.

Unngå disse så langt du kan...
Unngå disse så langt du kan... Vis mer


Hvordan reiser og bor jeg?

Du reiser med charterfly direkte fra Norge hele året. Detur og Apollo tilbyr charter med og uten overnatting i prisen nå på høstparten. I høysesongen tilbyr flere store operatører charter fra Norge. Om du velger full charterfeber, så reis spesifisert om du har muligheten. Hotellene varierer fra fem stjerners luksus til labre muggkasser. Et meget godt alternativ, er å kjøpe kun flyreise, for deretter å kontakte et hotell eller bungalowhotell for separate priser på overnatting. Bungalower er ofte et godt alternativ for barnefamilien, siden de stort sett er romslige og du kan putte inn flere senger etter ønske, uten tillegg i prisen.

Å reise rundt i Tunisia er forholdsvis smertefritt. Fransk kjørestil går radig unna, så vi anbefaler ikke den norske sjåfør å leie bil. Pass også på når du krysser veier. I Tunisia stopper ikke alltid bilister på grønt. Gjør de det, får de bilen bak seg i støtfangeren. Det er kjøreplikt - ikke vikeplikt. Taxiene er likevel betryggende billige, og mot all forventning - ærlige. Noe som ikke er gjennomgående standard på chartersteder rundt denne breddegraden. Taxisystemet fungerer slik at gule drosjer bare har lov til å kjøre innenfor de respektive bygrensene, mens hvite biler er distriktsdrosjer som kan ta deg så langt du vil. Busser fungerer greit, og tognettverket er utbygget. En togtur kan være en opplevelse i seg selv.

Tunisia - den store charterguiden


Hva annet enn strand og vann?

Det finnes som sagt mange muligheter i Tunisia, og de fleste charteroperatørene tilbyr guidede dagsturer til mange av landets spesielle attraksjoner. Kunstnerbyen Sidi Bou Said i nord, er definitvt verdt en dagstur. Her kan du slappe av med Middelhavets fineste utsikt. Er du interessert i historie, religion og kultur, er den hellige byen Kairouan et naturlig stoppested. Den er også Tunisias teppehovedstad. Øyen Jerba i sør byr på flott arkitektur, flamingoer og god shopping.

Kvinnesynet i Tunisia er av det mest liberale innenfor araberstatene.
Kvinnesynet i Tunisia er av det mest liberale innenfor araberstatene. Vis mer

For en dagstur inn i Sahra og møte med de lokale berberene, reiser du til Tozeur - døren til ørkenen. Matamata er rene himmelen for Star Wars entusiaster. Grottelandsbyen er hjemlandet til Luke Skywalker, og er helt klart et av Tunisias beste severdigheter.


Tankevekkere

Da DinSide Reise besøkte Tunisia, opplevde vi lokale fotballsupportere som heiet vilt med en Budweiser i hånden på Frankrike under VM-finalen, samtidig som diskusjonen om "krigen mot terrorisme" gikk høylytt på pipekafeen ved siden av. Noe som forteller at tunisierne er fullstendig klar over at mange i den vestlige verden misforstår og generaliserer islam på grunn av terrorisme, selv om det utføres og støttes av kun en minoritet av muslimer. På samme måte som mange vestlige på ferie i Tunisia og araberland generelt, merker at muslimer kan mistolke den vestlige tenkemåten. Spesielt når det kommer til kvinners åpenhet. Misoppfatninger blant noen muslimer om hvor frigjorte vestlige kvinner er, kan noen ganger skape det vi nordmenn opplever som ubehagelige situasjoner.

I Tunis treffer vi den norske IESTA-studenten Ida Julseth Gjerde. Hun jobber med å begrense støv og forurensning fra tegle- og mursteinsfabrikker rundt hovedstaden. Med tunisisk lønn tjener hun 1.000 kroner i måneden, noe som er litt fremmed i forhold til lønnsslippen til de fleste norske ingeniører. Hun kan likevel fortelle at det mest fremmede med å bo i Tunisia, er måten hun blir behandlet på som kvinne.

- Å komme til Tunisia var en ganske stor overgang. Når jeg er i Tunis, går jeg alltid med langermet skjorte uten utringning. Selv om mange lokale jenter går i vestlige klær, får jeg nok oppmerksomhet som jeg gjør med mitt blonde hår. Det er likevel en ganske stor forskjell fra Tunis til de mer turistfylte områdene. Der er de fleste vant til turister, og opptrer på en høfligere måte. Selv om fremtredenen kan virke fremadstormende på oss, er den først og fremst vennelig ment. De fleste tunisiere er veldig vennelige mennesker når du blir kjent med dem, forteller Gjerde.

Tunisia - den store charterguiden


Klikk på linkene under for å lese om de forskjellige charterdestinasjonene i Tunisia.

>> Hammamet

>> Monastir

>> Sousse/Port El Kantoi

Se vår bildespesial fra Tunisia her...

Bakgrunn og fakta om Tunisia...

Les mer her


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer