Turarrangøren er konk – hva gjør jeg?

Reisegarantifondet sørger for å få deg hjem dersom charterselskapet går konkurs. Senest i oktober i fjor fikk reisende med Pyramidene Tours hjelp.

PÅ TUR: Hva gjør du når turoperatøren har opphørt å eksistere?
PÅ TUR: Hva gjør du når turoperatøren har opphørt å eksistere? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Reisebransjen er den eneste bransjen som har adgang til å kreve forskuddsbetaling av kunden. Da fondet ble opprettet var det et problem for forbrukeren at charterselskapene krevde betaling på forhånd, og deretter opphørte å eksistere. Det var nok ganske surt for dem som opplevde det, sier Signe Eriksen, forretningsfører for Reisegarantifondet til DinSide Reise.

Reisegarantifondet ble opprettet i 1982. I Norge er fondet organisert som en privat stiftelse underlagt barne- og familiedepartementet. Fondets formål er å forvalte garantiordningen i Pakkereiseloven. Kunden er etter loven sikret ved kjøp av pakkereisen dersom arrangøren har stilt garanti i Norge. Ved et reiseavbrudd erstattes den del av billetten som svarer til den del av ytelsen som ikke er oppfylt. Utgifter til hjemreise blir også dekket. Virksomheter som selger pakkereiser er forpliktet til å betale inn en viss andel av en høysesongens omsetning til fondet for å sikre kundene mot tap.

- Sist gang vi utbetalte erstatning til kunder som ble rammet av en konkurs, var i høst da Pyramidene Tours gikk inn, sier Eriksen.

Uthuling av pakkreisebegrepet

- Reisebransjen har imidlertid tilpasset seg pakkereisebegrepet. Det er nemlig kun reiser som på forhånd er tilrettelagt som sorterer under begrepet. Går du til et reisebyrå og bestiller en flybillett og et hotellrom i Thailand, er dette ikke en pakkereise fordi den er tilrettelagt av kunden. Det er litt synd at utviklingen har gått dit hen at bransjen selv har uthult begrepet for å unndra innbetaling til fondet, sier Reisegarantifondets forretningsfører.

Eriksen forklarer at en reise må være tilrettelagt av en turoperatør for å falle inn under begrepet som er beskyttet av Pakkreiseloven. Videre må den ha en varighet på mer enn 24 timer og inneholde transport og innkvartering. Kjøper du kun en flybillett gjennom et charterselskap faller du følgelig utenom ordningen. Et reisebyrå er kun en formidler av reisetjenester, og faller også utenfor begrepet og reisegarantiordningen.

- Men vi gir tilbakemeldinger til departementene og håper på lovendringer som utvider pakkreisebegrepet, sier Eriksen.

Men jeg har kjøpt billetten i utlandet...

Alle land i EØS-området er forpliktet til å ha en reisegarantiordning, men det er opp til hvert enkelt land hvordan ordningen blir organisert.
- Kjøper du en pakkereise i Sverige er det den svenske ordningen som gjelder dersom noe skulle gå galt før avreise, opplyser Eriksen. – Det gjelder også i tilfeller der du har kjøpt billetten på Internett.

- Men hvordan kan kunden vite at en virksomhet ikke lyver på seg medlemskap i fondet?

- Alle norske virksomheter som deltar i ordningen står alfabetisk på webben vår, sjekk der før du handler, oppfordrer, forretningsfører Signe Eriksen.

Nyttige adresser

 • Besøksadresse:
  Reisegarantifondet ved forretningsfører Advokatfirmaet Rekve
  Bergelandsgata 14
  4001 STAVANGER
 • Postadresse:
  Reisegarantifondet
  Postboks 227 Sentrum
  4001 STAVANGER
 • Telefon/fax:
  Tlf.: 51 84 47 27
  Fax: 51 84 47 20
 • Reisegarantifondets nettsted
 • Les mer om Pakkreiseloven hos Lovdata.
 • Mer aktuell feriejuss

 • Mislykket ferie? Slik klager du
  - hva kan du klage på?

 • Slik klager du på flyselskapene
  - når flyselskapene ikke får deg dit du skal til riktig tid.

 • De dummeste klagene
  - kan du klage på dårlig vær og brennmaneter?

 • Saker fra Reklamasjonsnemnda for selskapsreisers skrivebord.
  - se hvilke klager som gir rett til erstatning fra charterselskapene.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer