Turbo i Provence

Trodde du Provence bare var blomsterenger og smårutete picnicer? Tro om igjen. Les Gorges du Verdon er stedet for adrenalinjunkies og sportsidioter.

Publisert
Sist oppdatert

Er du mer opptatt av juving og klatrevegger enn rosévin og bouillabaisse? Foretrekker du sykkeletapper som røsker tak i høydeskrekken framfor hengekøyesiesta?

Da er Les Gorges du Verdon riktig destinasjon.

Les Gorges du Vernon er også en fin destinasjon for barnefamilier. Foto: www.photito.com
Les Gorges du Vernon er også en fin destinasjon for barnefamilier. Foto: www.photito.com Vis mer

På avstand er det ingenting som kan forberede deg på det som venter, dette naturfenomenet får du ikke øye på før du står tett inntil. Les Gorges du Verdon er nemlig en kløft i et høyt platå et par timers kjøring fra Nice gjennom
lavendellandskap. Nederst i sprekken glitrer det i den smaragdgrønne Verdonelva seg. Noen steder er det 700 meter rett ned.

Dette er kjent som Europas største canyon, og har lenge vært en godt bevart destinasjonshemmelighet blant franskmenn og ekstremsportsfantaster. Mange anerkjente spesialblader for klatring, sykling, juving og rafting har hatt reportasjer herfra.

Se bildene fra Les Gorges du Vernon

Aldri kjedelig

Den som ikke kan sitte stille er i sitt rette element. Begynn dagen med et par smørbakte croissanter og en café au lait fra det lokale boulangeriet. Du vil trenge kaloriene når du rafter nedover elva senere.

Senere på dagen sykler du de smale hårnålssvingene som tilbyr den beste utsikten over Verdonjuvet. Eller dingler etter et tau fra fjellveggen i en av områdets 933 forskjellige klatreruter. Eller dykker for å se den forlatte undervannsbyen Salles-sur-Verdon som ligger i innsjøen Lac de Sainte-Croix. Eller svever i en paraglider og opplever canyonen i fugleperspektiv. Den som søker maks adrenalinrush i turbohastighet kan strikkhoppe utfor Europas høyeste bro, 182 meter høye Pont du Artuby. Mulighetene er mange, og du kan med letthet fylle to uker med nye utfordringer hver dag!

LES OGSÅ: Fransk festkalender - den beste moroa måned for måned

Timing er alt

Sørg bare for å unngå sommermånedene når hele Provence fylles av turister fra fjern og nær. Vi holder en knapp på september når Valensole-platået ser ut som et teppe av lilla lavendel og når vingårdene har druehøst. Eller i mai, når Verdon-elva er stor og kraftig og Provence en duftopplevelse med grønne enger og blomstrende mimosa.

Har du bare fellesferien til rådighet, går vi så langt som å fraråde å komme til Provence! Det er køer overalt, det er skikkelig trangt om plassen, overnattingsmuligheter er booket for lengst og franskmennene har gått lei av alt som heter turisme.

Se bildene fra Les Gorges du Vernon

Området er perfekt også for motorsyklister på ferietur. Foto: www.photito.com
Området er perfekt også for motorsyklister på ferietur. Foto: www.photito.com Vis mer


Beste base for sportsfantastene

Dette hjørnet av Provence passer perfekt for den som er nysgjerrig på Frankrike eller allerede er frankofil, og som vil oppleve det gode liv i Provence uten å føle at man har havnet midt i en klisjé. Landsbyene i området lever opp til forventningene om sukkersøtt landsbyliv, men de har ikke pensjonert seg helt, mye takket være energiske turister som holder stedene levende.

Våre favoritter er Riez, Moustiers Sainte-Marie, La Palud-sur-Verdon, Roumoules, spabyen Gréoux-les-Bains og Castellane. For best utbytte av sportsmulighetene i Verdonjuvet, anbefaler vi å bruke Castellane eller La Palud-sur-Verdon som base. Herfra er det ingen sak å arrangere aktiviteter eller leie utstyr.

LES OGSÅ: Biarritz - Europas hotteste strandliv

Mest populær er Castellane hvor Aboard Rafting og Aqua Viva Est holder til. Adventures et Nature holder til i Palud-sur-Verdon, og ligger nærmest de beste klatrerutene. Alle disse selskapene er proffe og har god erfaring med veiledning av nybegynnere såvel som mer erfarne sportsutøvere. Prisene varierer fra 10 euro, cirka 80 kroner, for å leie en mountainbike en halv dag til 75 euro, cirka 600 kroner, for en hel dag med rafting. De fleste aktivitetene koster omtrent 35 euro, cirka 300 roner.

Beste base for familiene

Moustiers Sainte-Marie ligger i canyonens vestlige ytterpunkt. Her kan man rusle i den idylliske landsbyen som har markeder, deilige restauranter og tradisjonelle delikatesseforretninger hvor man kan kjøpe inn ferske varer til picnickurven. Dessuten er man bare minutter unna i bil fra Lac St. Croix. Denne kunstige innsjøen er turkis og barnevennlig. Men husk å ta med badesko, strendene er dekket av småstein. Små og store kan leie sykkelbåt eller kayak og oppdage Verdonelva for egen maskin.

Alle foto: www.photito.com

Her kan du bo

Se bildene fra Les Gorges du Vernon

Fallskjermhopp ned juvet - se filmen under:


LES OGSÅ: Motorfestival i Le Mans

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer