Turisme ødelegger faraoenes graver

Om 150 år kan de alle være borte, sier egyptisk ekspert. Dermed bygges falske gravkamre for turistene.

Faraoenes gravkamre har en mystisk tiltrekningskraft. Her sarkofagen til Merenptah i gravkammer KV8. Foto: Wikipedia Commons
Faraoenes gravkamre har en mystisk tiltrekningskraft. Her sarkofagen til Merenptah i gravkammer KV8. Foto: Wikipedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravkamrene i Kongenes dal i Egypt er unike og har stor historisk betydning. Dermed er de også en stor turistattraksjon.

Nå advarer en egyptisk ekspert, sjefen for Egypts antikviteter, Zahi Hawass, om at turismen er i ferd med å ødelegge gravkamrene. Det skriver Daily Mail.

Eventyrlige historier

Du har sikkert hørt om faraoen Tutankhamon, som ble farao som niåring, og døde etter bare 11 år som hersker. Da graven hans ble oppdaget i 1922, fikk det verdensomtale, og skapte en nyvunnen interesse for den egyptiske historien. Gullmasken til Tutankhamon er i dag et kjent ikon fra Egypts gamle historie.

Tenkt deg til Egypt i vinter? Sjekk hvor det er best å snorkle

Det er ikke rart turister fra hele verden reiser til Egypt for å se gravene. På en vanlig dag besøker 4-5.000 turister Kongenes dal. Dager da store cruiseskip har lagt til ved Nilens bredder, kan tallet komme opp i 9.000. Og turiststrømmen er økende.

Zahi Hawass mener at denne utviklingen vil ødelegge gravkamrene. Om 150 til 500 år vil ingenting være igjen, advarer han.

Grunnen er at fuktigheten alle besøkende bringer inn i gravkamrene gir soppen gode vekstvilkær der inne. Og gradvis vil denne soppen ødelegge alt som er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer