Turistene driter ned hellig fjell

Aboriginere reagerer på dårlige oppførsel ved deres helligdom.

Turistene driter ned hellig fjell
Publisert
Sist oppdatert

- De driter på et hellig sted, sa Andrew Simpson, daglig leder i reiseselskapet Anangu Waai, som eies av aboriginere.

- Dette har pågått i årevis, sa han til Northern Territory News.

Det australske fjellet Uluru, eller Ayer's Rock, er et hellig fjell for aboriginere. De reagerer på at turistene tar med seg toalettpapir og gjør sitt fornødne på toppen av deres fjell. Nå ønsker de å forby turister å klatre opp det ikoniske fjellet.

Alle ekskrementene turistene etterlater seg skaper problemer da det renner ned i vannhullene når det regner.

- Jeg har snakket med bønder som synes det er frastøtende å finne masse brukt toalettpapir i vannhullene. Det er ikke dette du forventer i en verdensarvpark, sa Peter Cochrane, direktør for Australias nasjonalparker, til The Australian tidligere i år.

Australske myndigheter jobber nå med en tiårsplan for beskyttelse av landets nasjonalparker. I planen foreslås det å forby turister å klatre opp Uluru. Hvert år besøker 350.000 mennesker området, og 100.000 av dem klatrer opp til toppen av det 348 meter høye fjellet.

Samme problem på Besseggen

Også på Besseggen og Galdhøpiggen har vi problemer med at turister gjør fra seg. Det er særlig i delen fra Memurubu og frem til oppstigningen av selve Besseggen som forsøples av ekskrementer, toalettpapir og søppel. Det har vært etterspurt et toalett på strekningen, men miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oppland mener dette er unødvendig, da det ryddes jevnlig, og mye vaskes bort av regn og snø, skriver Gudbrandsdølen Dagningen. På Galdhøpiggen er det uttrykt ønske om å få et toalett på toppen. Dette skal avgjøres av Direktoratet for Naturforvaltning.