Turistene svikter Europa

Og dermed raser prisene på overnatting.

Finanskrisen tvinger hoteller til å sette ned romprisene. Dermed blir ferien din billigere. Foto: Vaughan James
Finanskrisen tvinger hoteller til å sette ned romprisene. Dermed blir ferien din billigere. Foto: Vaughan James Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Turistnæringene i de fleste land luktet nok lunta da finanskrisen kom med et smell i fjor høst. Turisme blir ofte hardt rammet når pilene peker nedover. Ferien ryker lett når det kniper på, og folk må konsentrere seg om å beholde jobben og klare å betale regningene sine.

De siste tallene viser at turistindustrien i Europa merker en ganske betydelig svikt. Under en europeisk konferanse om turistindustrien forrige uke, kom det frem at dekningsgraden til europeiske hoteller falt med ti prosent i årets første kvartal. Det skriver Sydney Morning Herald.

Hotellrombestillinger falt med 18 prosent i Praha, 20 prosent i Budapest og selv verdens største turistby, Paris, fikk en nedgang på fem prosent.

I nordmenns største feriefavoritt, Spania, falt hotellbestillinger med 15 prosent. Hele 60.000 som jobber i turistindustrien har mistet jobben. Portugal forventer et fall i hotellovernattingsdøgn på 10-20 prosent i løpet av hele 2009.

- Folk reiser fortsatt på ferie, men de har strammere budsjett, de er ute etter rimeligere overnatting, og bruker mindre penger ute på restaurant, sa Christophe Demunter ved EUs statistikkbyrå Eurostat.

En av seks europeere vil droppe ferien helt i år, og en av tre sier finanskrisen har endret ferieplanene deres. De som drar på ferie velger kortere turer og reiser gjerne utenom høysesong. Europeisk turisme, som genererer inntekter for 1.452 milliarder kroner, forventes å falle med 3,5 prosent i år.

Spania er et av landene som merker turistsvikt. Dermed tvinges prisene ned. Foto: Audrey Johnson
Spania er et av landene som merker turistsvikt. Dermed tvinges prisene ned. Foto: Audrey Johnson Vis mer


Hotellene dumper prisene

Dersom du har tenkt deg på ferie, finanskrise eller ei, kan du faktisk dra godt nytte av dette. Krisen har nemlig tvunget mange hoteller til å dumpe prisene på overnatting. Blant annet viser en nylig undersøkelse at britiske hoteller har kuttet romprisene med opp mot 25 prosent. Dessverre gjelder ikke dette London. Her har prisene økt litt, fordi det svake pundet har lokket flere turister til byen. Les mer om hvor hotellprisene har falt mest i Telegraphs artikkel.

Også i Spania faller prisene på overnatting. I juni forventes det at prisene faller med 4,4 prosent sammenlignet med mai måned. Det viser prisudersøkelser hotellsøkesiden trivago.es har gjort i Spanias 25 største feriebyer og -resorter. Et dobbeltrom koster gjennomsnittlig 89 euro i juni, sammenlignet med 93 euro i mai.

Spanias dyreste hotellpriser finner du i Palma de Mallorca. Her har prisene faktisk økt fra gjennomsnittlig 139 euro i mai, til 142 euro i juni. Ellers må du ut med gjennomsnittlig over 100 euro i både Barcelona, madrid og San Sebastian. Men ellers i landet koster et rom gjennomsnittlig under 100 euro, skal vi tro Trivago.es.

Eksempler på rimelige hoteller i Spania:

  • Vime la Reserva de Marbella, firestjerners resort, fra 800 kr natten gjennom Hotels.com.
  • Occidental Coral Beach ved Marbella, firestjerners resort, fra 1000 kr natten gjennom Alpharooms.com.
  • Pollentia Club Resort på Mallorca, firestjerners resort, fra 600 kroner natten gjennom Booking.com.
  • Canyamel Park på Mallorca, firestjerners resort, fra 650 kroner natten gjennom Hotelopia.com.
  • Blau Mediterráneo på Mallorca, firestjerners resort, fra 800 kroner natten gjennom Hotels.com.
  • BlueBay Beach Club på Gran Canaria, leilighetshotell, fra 350 kroner natten gjennom Hotels.com.
  • IFA Catarina på Gran Canaria, firestjerners resort, fra 500 kroner natten gjennom Hotels.com.
Priseksemplene er for én natt i dobbeltrom i juni. Mange hoteller gir rabatt dersom du bor en uke eller mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer