Turister forteller om kortproblemer i Hellas

Flere greske restauranter foretrekker kontanter og nekter kortbetaling.

OPPGITT: Tatjana Bozinovski etterlyser bedre informasjon fra reisebyråene om den økonomiske situasjonen i Hellas. Foto: PRIVAT / DAMIEN KING / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OPPGITT: Tatjana Bozinovski etterlyser bedre informasjon fra reisebyråene om den økonomiske situasjonen i Hellas. Foto: PRIVAT / DAMIEN KING / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har kommet mange ulike beskjeder om den ustabile økonomiske situasjonen i Hellas de siste ukene.

Ifølge en av turistene som for øyeblikket er på Rhodos, kan det kanskje være lurt å ta med enda litt mer kontanter enn det som har blitt anbefalt.

Dette til tross for at du kan ende opp i en kinkig situasjon med forsikringsselskapet ditt.

Kun kort på hotellet

Tatjana Bozinovski forteller at den 19 år gamle sønnen og kjæresten hans for tiden befinner seg på Rhodos. Etter å ha vært i kontakt med sønnen er hun bekymret for at det skal bli problematisk for ham å få tak i nok kontanter.

- De får kun betalt med kort på hotellet der de bor, men ingen steder ellers i byen, sier hun til Dinside.

Sønnen bestilte turen gjennom Ving, og Bozinovski mener informasjonen de fikk fra Ving om situasjon har vært altfor dårlig.

- På hjemmesidene deres står det at man skal ta med flere kort og litt kontanter. Hadde de visst at det er så mange steder de ikke kan bruke kort, ville de hatt med seg mer kontanter, understreker hun.

Bozinovski er bekymret for hva som vil skje hvis minibankene tømmes.

- De får hele veien beskjed om at minibanken snart vil bli tom, og at de derfor bør ta ut kontanter mens de ennå kan. Samtidig er de redde for at pengene skal bli stjålet hvis de tar ut for mye, sier hun, og legger til at det er viktig at andre som skal reise til Rhodos blir gjort klar over situasjonen.

LES OGSÅ: Ikke legg igjen kontanter og smykker på hotellrommet

FORTSATT MULIG: Ifølge Ving viser de siste rapportene at det fortsatt er mulig å ta ut penger fra minibanker i Hellas. Foto: Colourbox.com
FORTSATT MULIG: Ifølge Ving viser de siste rapportene at det fortsatt er mulig å ta ut penger fra minibanker i Hellas. Foto: Colourbox.com Vis mer


Ikke kort alle steder

- Vi har hørt at det ikke er mulig å bruke kort absolutt alle steder, men det er det heller ikke under vanlige tilstander i Hellas, sier kommunikasjonsansvarlig i Ving, Tonje Løkaas Fossum.

Løkaas Fossum sier videre at de daglig har kontakt med alle Vings reisemål og at de vil informere om det så snart de registrerer endringer i situasjonen.

- Vi ønsker ikke å lure noen gjester eller kunder til å tro at situasjonen er annerledes enn den er. Men vi kjenner oss lite igjen i mye av det som rapporteres i norske aviser om det som foregår i Athen og ellers på fastlandet, med det som skjer ute på øyene og våre reisemål, sier hun til Dinside.

For å sjekke situasjonen på Rhodos, har hun tatt kontakt med en dansk kollega som befinner seg på ferieøya. Hun fikk dette svaret fra ham:

«De fleste restauranter kan man sagtens betale med kort, de fortrækker dog cash eftersom at de ikke ved hvad der sker med pengene på deres konto. Og det skal siges at Grækenland aldrig har været gode med visa maskiner på restauranter krise eller ej. Har været i kontakt med vores restauranter som vi sammenarbejde med og de tager alle VISA.»

LES OGSÅ: Se prisforskjellene på taxfree-varene

TIDLIG UTE: Kommunikasjonskonsuelt for Apollo, Christine Hafnor, forteller at mange har vært ekstra tidlig ute med å bestille ferie i år. Foto: Apollo
TIDLIG UTE: Kommunikasjonskonsuelt for Apollo, Christine Hafnor, forteller at mange har vært ekstra tidlig ute med å bestille ferie i år. Foto: Apollo Vis mer


Anbefaler fortsatt Hellas

Løkaas Fossum reiser selv til Hellas på ferie om en uke, og hun føler seg trygg på at det kommer til å gå bra. Og de anbefaler fortsatt kundene sine å bestille ferieturer til Hellas. Både Ving og Apollo opplyser om at så og si alle reisene til Hellas i juli er borte. Ifølge beregninger fra Ving vil rundt 275.000 nordmenn legge sommerferien til Hellas i år.

- Jevnt over har folk bestilt ferie mye tidligere i år, sammenlignet med i fjor, sier markeds- og kommunikasjonskonsulent Christine Hafnor i Apollo til Dinside.

Reisebyråene tipser ferieglade nordmenn som skal reise til Hellas om å ta med litt mer kontanter enn vanlig, om å fordele kontantene mellom de reisende og om å legge kontantene i en safe på hotellrommet.

Du kan lese mer om Dinsides tips til hvordan du reiser tryggest mulig med kontanter her.

Øker maksdekningen for kontanter

Tryg forsikring opplyser i en pressemelding at selskapet hever grensen for tap av kontanter midlertidig fra 6.000 til 15.000 kroner.

- Vi forstår at mange reisende har dette behovet nå, vi ønsker derfor å gi våre kunder en bedre dekning enn normalt på grunn av situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Roy Vetaas i Tryg Forsikring, videre i pressemeldingen.

Den nye grensen vil gjelde fra 8.juli til 31.august. Etter dette går beløpsgrensen tilbake til 6.000 kroner igjen.

LES OGSÅ: Dine rettigheter ved forsinkelser, innstillinger, overbooking og bagasjetrøbbel

Ville du bestilt restplass til Hellas nå? (Avsluttet)
Nei, det ville vært for risikabelt.(39%) 726
Ja, det ville sikkert gått bra.(34%) 632
Ja, men jeg ville tatt med meg masse kontanter.(27%) 491
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Stor usikkerhet»

«Det er meget stor usikkerhet knyttet til den økonomiske situasjonen i Hellas for tiden. Reisende oppfordres til å ta hensyn til dette i sin planlegging» skriver den norske ambassaden i Hellas.

I en fersk oppdatering fra ambassaden skriver de at greske banker er i en vanskelig situasjon, og har vært stengt siden 29. juni, samt at det er innført begrensninger på overføring av penger og uttak fra minibanker. Begrensningene gjelder imidlertid ikke for utenlandske kort. De sier videre at det er en viss risiko for at bankene kan fortsette å være stengt etter i dag, 8. juli.

«Greske banker har begrenset tilgang til euro, og det kan forekomme mangel på kontanter i enkelte minibanker. Usikkerheten har ført til at mange reisende har valgt å medbringe mer euro i kontanter enn vanlig. Ambassaden anbefaler de som reiser å vurdere på forhånd hvilket behov de vil ha for kontanter og kortbruk under hele oppholdet», skriver ambassaden.

Ambassaden oppfordrer også alle reisende til å være på vakt mot tyver, spesielt lommetyver på flyplasser, metro, buss og annen offentlig transport. Videre skriver de at den usikre økonomiske situasjonen vil kunne medføre redusert tilgjengelighet for enkelte medisiner og produkter. Viktige medikamenter bør derfor medbringes fra Norge.

Her kan du lese mer om oppfordringene fra ambassaden.

LES OGSÅ: 6 ting du ikke bør pakke i kofferten

Utenrikstasjonen kan bidra med å

 • utstede nødpass for hjemreise.
 • opprette kontakt med familie og venner for økonomisk hjelp.
 • gi råd om overføring av penger fra Norge.
 • gi råd om legetjenester.
 • bistå med å skaffe juridisk bistand.
 • i spesielle tilfeller gi nødlidenhetslån for hjemreise.
 • bistå pårørende ved dødsfall.
 • besøke arresterte eller fengslede.
 • i spesielle tilfeller være tilstede under rettssaker.
 • Kilde: Utenriksdepartementet

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer