Turister på 78° nord

- Scooteren kan velte. Dersom den velter, ikke sett beina ned på bakken; hold dem her oppe, slik du sitter.

Scooterturer er blant de mest populære vinteraktivitetene for turister.
Scooterturer er blant de mest populære vinteraktivitetene for turister. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi befinner oss på den islagte kaia i Longyearbyen. Godt polstret har vi briefing om snøscooterkjøring med guide Bjørn Henningsen i Henningsen Transport og Guiding AS, før avreise til Barentsburg. Jeg har aldri tatt i en scooter tidligere, og må innrømme at jeg blir noe skeptisk, stilt overfor mulighetene til å velte med den mange hundre kilo tunge doningen. I ettertid skjønner jeg at sittestillingen under et eventuelt velt ikke ville vært noe problem; så godt polstret som vi var, ville det krevd en kraftanstrengelse av dimensjoner å flytte foten ned på bakken, om jeg aldri så mye ønsket det.

Se fantastiske Svalbard i bilder

Skroll ned for mer.

Longyearbyen

Vi er turister på 78° nord. På det 63.000 kvadratmeter store området bor det cirka 2.500 mennesker – og cirka like mange isbjørner. Du rådes til ikke å forlate bosettingene uten våpen, i tilfelle du skulle treffe Arktis’ konge – som med sine tre meter og opptil 800 kilo kan utvikle seg til å bli et ikke veldig hyggelig bekjentskap.

Longyearbyen er med sine 1.500 innbyggere, den største bosettingen på Svalbard. Inntil begynnelsen av 1990-tallet var dette en såkalt ”company town” – eller en by for kullbedriften. Den første reiseskildringen fra Svalbard skriver seg helt tilbake fra 1807, men det var først på begynnelsen av 1990-tallet, da Stortinget åpnet for turisme som satsningsområde her, at Svalbard ble en turistdestinasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer