Tusener av nordmenn kan dra til Sverige

Har du dokumentasjon på at du har vært smittet med covid-19, slipper du karantene.

SLIPPER KARANTENE: Kan du dokumentere at du har vært igjennom en covid-19-infeksjon, er du fritatt for karantene i seks måneder. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
SLIPPER KARANTENE: Kan du dokumentere at du har vært igjennom en covid-19-infeksjon, er du fritatt for karantene i seks måneder. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

7. mai lettet regjeringen på restriksjonene i forbindelse med corona-pandemien. Blant annet kan man nå samles 20 personer og ikke bare fem, idrettshaller kan åpne og forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell ble opphevet.

Kortere karantenetid

Det ble også gjort endringer i karanteneordningen. Der man tidligere måtte 14 dager i karantene etter å ha vært i nærkontakt med en smittet eller kom hjem fra utlandet, er dette nå redusert til 10 dager.

Men et annet interessant punkt finner vi i siste setning om karantene, hentet fra regjeringens nettsider (vår uthevelse):

Karanteneplikten endres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene hvis man har vært i kontakt med smittede personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter. Det gis unntak fra karanteneplikten i seks måneder for personer som har gjennomgått infeksjon med SARS-CoV-2.

Med andre ord – dersom du har fått bekreftet smitte og er friskmeldt, er du fritatt fra karanteneordningen i seks måneder. Det henger sammen med at man etter en infeksjon har dannet antistoffer som gjør at man hverken mottar eller sprer smitte.

Kan man da dra til Sverige uten å måtte i karantene?

Dersom du har gått igjennom en covid-19 infeksjon, kan du dermed dra til Sverige uten å måtte i karantene etterpå.

Det får vi bekreftet fra pressevakta til helse- og omsorgsdepartementet, vel å merke dersom man kan dokumentere ved godkjent laboratoriemetode at man har gjennomgått covid-19.

Sverige innførte et midlertidig innreiseforbud fra 17. mars for utenlandske statsborgere som kommer utenfor EØS og Sveits, men hverken nordmenn, dansker eller finner er berørt av forbudet.

Til nå er drøye 8.000 nordmenn bekreftet smittet av covid-19. Folkehelseinstituttet beregner at ni av ti er friskmeldt, som skulle bety at rundt 7.000 står fritt til å reise over grensa uten å måtte i karantene etterpå.

Husk imidlertid at det fortsatt er reiseråd for alle land, som blant annet betyr at du ikke kan regne med at reiseforsikringen gjelder om du drar ut av landet. Og det er altså kun de som kan dokumentere at de har gjennomgått covid-19 som ikke må i ti dagers karantene. Pådrar du deg karantene med overlegg, kan du miste lønn og sykepenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer