Tykke kan få to seter

Flyselskap får ikke ta ekstrabetaling.

Overvektige som er for store til å sitte på kun ett flysete skal få to seter til prisen av ett, har den kanadiske høyesteretten bestemt.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Overvektige som er for store til å sitte på kun ett flysete skal få to seter til prisen av ett, har den kanadiske høyesteretten bestemt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Canadas høyesterett har fastslått at mennesker som er overvektige har rett til to flyseter til prisen av ett.

Saken nådde høyesterett etter at tre kanadiske flyselskap hadde klaget over en avgjørelse fra kanadiske transportmyndigheter, som mente at flyselskaper ikke måtte ta ekstrabetaling hvis en passasjer var fysisk handicappet av overvekt, og måtte bruke to seter. Dette skriver nettstedet til den britiske avisen Daily Mail.

Avgjørelsen kan gi store følger for flyindustrien, som sliter i disse dager. Feitere passasjerer viser seg allerede å være en stor økonomisk utfordring for flyselskapene.

I 2002 betalte Virgin Atlantic en kvinnelig passasjer 300.000 kroner etter at hun fikk blodpropp i brystet og muskelskader i leggene etter å ha blitt sittende ved siden av en ekstremt overvektig passasjer på en flytur mellom London og Los Angeles.

Hvem skal regelen gjelde?

De kanadiske flyselskapene Air Canada og WestJet, som sier den nye regelen kan bli misbrukt, må nå lage retningslinjer for hvem regelen skal gjelde.

Flyselskapene har blitt rådet til å følge Southwest Airlines i USA sitt regelverk, som gir et gratis sete til alle som er for store til å få ned armlenet.

Fet mann måtte kjøpe to flyseter

Ifølge rejseliv.dk har ikke SAS planlagt å innføre ekstra seter gratis for overvektige.

- Vi mener ikke det skal være opp til personalet å vurdere om den reisende er kvalifisert til et gratis ekstrasete, sier Mikkel Thrana, pressesjef i SAS Danmark, til nettstedet.

SAS selger i stedet to seter til overvektige som har behov for mer plass, og flyselskapet har ikke hatt problemer med denne ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer