Tykke kan få to seter

Flyselskap får ikke ta ekstrabetaling.

Overvektige som er for store til å sitte på kun ett flysete skal få to seter til prisen av ett, har den kanadiske høyesteretten bestemt.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Overvektige som er for store til å sitte på kun ett flysete skal få to seter til prisen av ett, har den kanadiske høyesteretten bestemt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Canadas høyesterett har fastslått at mennesker som er overvektige har rett til to flyseter til prisen av ett.

Saken nådde høyesterett etter at tre kanadiske flyselskap hadde klaget over en avgjørelse fra kanadiske transportmyndigheter, som mente at flyselskaper ikke måtte ta ekstrabetaling hvis en passasjer var fysisk handicappet av overvekt, og måtte bruke to seter. Dette skriver nettstedet til den britiske avisen Daily Mail.

Avgjørelsen kan gi store følger for flyindustrien, som sliter i disse dager. Feitere passasjerer viser seg allerede å være en stor økonomisk utfordring for flyselskapene.

I 2002 betalte Virgin Atlantic en kvinnelig passasjer 300.000 kroner etter at hun fikk blodpropp i brystet og muskelskader i leggene etter å ha blitt sittende ved siden av en ekstremt overvektig passasjer på en flytur mellom London og Los Angeles.

Hvem skal regelen gjelde?

De kanadiske flyselskapene Air Canada og WestJet, som sier den nye regelen kan bli misbrukt, må nå lage retningslinjer for hvem regelen skal gjelde.

Flyselskapene har blitt rådet til å følge Southwest Airlines i USA sitt regelverk, som gir et gratis sete til alle som er for store til å få ned armlenet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.