Reise i Europa

Tyskland-reise på eget ansvar

Du kan risikere ikke å få hjelp om du drar.

FRITT FRAM, MEN...: Tyskland har åpnet grensene sine for innreise, men reiserådene gjelder fortsatt, og det kan få konsekvenser for deg dersom du velger å reise likevel. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FRITT FRAM, MEN...: Tyskland har åpnet grensene sine for innreise, men reiserådene gjelder fortsatt, og det kan få konsekvenser for deg dersom du velger å reise likevel. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. juni utløp coronavirus-betingede grensekontroller for innreise til Tyskland, hvilket betyr at du ikke lenger må ha en kritisk grunn til å krysse grensa hvis du kommer fra Norge.

Samtidig skriver Dagbladet at smittetallet, eller reproduksjonstallet, fortsetter å øke i Tyskland. Fra lørdag til søndag økte tallet fra 1,79 til 2,88. Tallet er basert på data for en firedagers periode, og gjenspeiler situasjonen for én til to uker siden.

Frarådes fortsatt

Pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet (UD) understreker at til tross for tyske myndigheters beslutninger, gjelder det globale reiserådet fortsatt fram til 20. august, med unntak for de delene av Norden som innfrir norske helsemyndigheters smittekriterier.

- Vi vurderer åpning for nærliggende europeiske land innen 20. juli. Vi kan ikke si mer om eksakt dato eller hvilke land dette dreier seg om, heller ikke når det globale reiserådet for land utenfor Europa vil bli endret, sier Lunde til Dinside.

Hun påpeker videre at UD ikke vil opprettholde reiseråd lenger enn nødvendig, samt at reiserådene nettopp er råd, altså ikke forbud. Det er opp til den enkelte å vurdere om de kan eller bør reise.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Kan overlates til deg selv

Så, hva risikerer du egentlig ved å trosse rådene og reise til Tyskland, eller et annet land norske myndigheter fraråder deg å reise til?

- I land eller områder hvor UD har utstedt reiseråd, kan det være vanskelig å gi konsulær bistand til nordmenn, som i ytterste konsekvens kan bety at utenrikstjenesten ikke vil kunne hjelpe deg dersom du får problemer på reisen, svarer Lund.

Reiseforsikringen gjelder ikke alt

I tillegg kan reiser til land som frarådes få konsekvenser for reiseforsikringen din.

Anders Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring sier at siden norske myndigheter fraråder nordmenn å oppholde seg der, gjelder ikke reiseforsikringen dersom du trosser dette og drar.

- Vi erstatter, derimot, avbestillinger hit så lenge reiserådet fortsatt står, samt i sju dager etterpå, sier Handeland til Dinside.

Også forsikringsselskapet Fremtind fraråder kundene sine å reise til land som UD har utstedt råd til.

- Reiseforsikringen dekker ikke coronarelaterte hendelser, og du får heller ikke mulighet til å avbestille reisen om du bestiller mens det foreligger råd. Velger du likevel å reise vil reiseforsikringen dekke ordinære hendelser, som tyveri av bagasje eller andre eiendeler, eller om du skulle være uheldig å brekke en arm, sier skadeforebygger Therese Nielsen til Dinside.

Helsetrygdkortet - hjelper det?

Du har gjerne europeisk helsetrygdkort i lommeboka og tenker at det vil hjelpe deg om du trosser reiserådene og ikke dekkes av forsikringen.

Dette stemmer for så vidt. På Helsenorge.no står det at europeisk helsetrygdkort også under coronavirus-situasjonen gir rett til nødvendig helsehjelp hos offentlig behandler i EU og EØS-området, på lik linje med innbyggerne i landet du oppholder deg i.

Men, du bør være klar over at det offentlige helsetilbudet kan være påvirket av corona-situasjonen i noen av landene som er med i ordningen.

Helfo minner også om at du i tillegg til helsetrygdkortet bør ha reiseforsikring som gjelder i landet du oppholder deg i.

- Når du ikke er garantert hjelp på private sykehus, ønsker vi ikke at kundene våre skal reise. Derfor dekker vi avbestillinger til Tyskland. Dette koster oss mer, men kundens trygghet kommer i første rekke, sier Handeland i Europeiske Reiseforsikring.

Taper 100 millioner på tyske turister - hver dag

Når det gjelder åpning av Norge for tyske turister, viser UD til Statsministerens pressekonferanse 15. juni om at myndighetene vurderer summen av lettelser og går skrittvis fram. Det er viktig å unngå at smitten blusser opp igjen, slik at vi må stramme inn igjen.

I en rapport utført av Norsk Reiseliv, Menon Economics og Universitetet i Sørøst-Norge, konkluderer forskerne med at en snarlig åpning av Norge for tyske turister vil gi et inntektsbidrag på 100 millioner kroner hver dag gjennom sommeren.

Det vil altså si at vi taper 100 millioner på bortfallet av tyske turister daglig i sommer, ifølge rapporten.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Åpning mot Tyskland vil være regjeringens sterkeste krisetiltak på kort sikt. Det vil treffe bredt og effektivt i reiselivsnæringen over hele landet, inkludert Hurtigruten og ferjerederiene, sier økonomiprofessor Kåre Sandvik ved Universitetet i Sørøst-Norge til Dagens Næringsliv.

Rapporten peker videre på at økt norsk reiseaktivitet innenlands, samt åpningen til Danmark og Finland, på langt nær vil kunne kompensere for frafallet av turister fra andre land.

- Vi er helt avhengig av å åpne grensene mot våre viktigste utenlandske reiselivsmarkeder, sier Sandvik, og viser til at utenlandske turister la igjen godt over 30 milliarder kroner i løpet av tre hektiske sommermåneder i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer