Reise til Sri Lanka:

UD fraråder å reise

Er du rask, kan du få dekket utgiftene for en reise du allerede har bestilt.

TERROR: Etter terrorhendelsene i Sri Lanka fraråder norske UD folk om å dra dit. Foto: NTB Scanpix
TERROR: Etter terrorhendelsene i Sri Lanka fraråder norske UD folk om å dra dit. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter de tragiske terrorhendelsene i Sri Lanka i påsken, har Utenriksdepartementet utstedt reiseråd mot å reise til Sri Lanka. Reiserådet, som sist ble oppdatert 21. april, sier at «UD fraråder reiser til eller opphold på Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige».

Har du bestilt en reise til Sri Lanka, eller til andre områder hvor det så blir utstedt reiseråd mot å dra, har du gode muligheter for å få pengene tilbake for den ubenyttede reisen.

Dekker utgiftene

Leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia C. Høst, sier til Dinside at det er forskjellige måter å få igjen pengene for en reise til Sri Lanka avhengig av hva slags type reise det er.

- Har du kjøpt en pakkereise til Sri Lanka kan du avbestille og få pengene tilbake, med å vise til at UD har advart mot å reise dit, forteller hun.

Har du derimot bestilt en flyreise utenom en pakkereise, viser hun til at du i utgangspunktet ikke kan angre deg eller avbestille med mindre du har en billett som gir deg adgang til det i form av fleksible billetter.

Dette er et reiseråd

  • Utenriksdepartementet gir offisielle reiseråd når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet.
  • Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der.
  • Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en konkret vurdering av den aktuelle situasjon.

Ved spesielle situasjoner, som terrorhandlingene i Sri Lanka, er det likevel flyselksap som velger å være fleksible med sine passasjerer. Ifølge flysmart24.no lar flyselskapet Emirates, som er et av flere flyselskap som tilbyr billetter til Sri Lanka, passasjerene booke om eller avbestille flybilletter til Sri Lanka, også billetter som normalt sett ikke er refunderbare.

Høst anbefaler ellers om å sjekke om reiseforsikringen din er dekket mot terror, hvis du ikke har kjøpt pakkereise, og å spørre flyselskapet eller hotellet, om å få booke om og reise på et senere tidspunkt.

Frist hos forsikringsselskapet

Sigmund Clemenz, informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring – en del av If, anbefaler folk som har bestilt en reise om å sjekke med flyselskap, reiseleverandør eller hotell først.

- Du kan ha muligheten til å avbestille reise eller opphold og få igjen pengene direkte av dem, sier han.

Hvis du ikke får pengene tilbake, kan du få dekket utgiftene dine hos forsikringsselskapet. Dette gjelder generelt når UD utsteder reiseråd mot et land du allerede har bestilt en reise til.

- Hvis du avbestiller reisen innen 14 dager fra reiserådet ble gitt, dekker vi utgiftene. Men du må dokumentere at du har avbestilt reisen, for eksempel med en kvittering eller annen skriftlig dokumentasjon, sier Clemenz.

Også Gjensidige skriver på Twitter at de på bakgrunn av Utenriksdepartementets reiseråd utvider muligheten til å avbestille til og med 29. april, men at deres kunder og må kontakte reisearrangør først for mulig refusjon eller ombooking av reisen.

- Hvis man velger å reise når det er utstedt reiseråd mot et land, gjelder reiseforsikringen likevel?

- Da er svaret veldig enkelt – da gjelder ikke reiseforsikringen din. Vår oppfatning er at folk følger godt med og forstår når UD fraråder det, at det er alvor, sier Sigurd Clemenz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer