UD med ny sikkerhetsinformasjon for Paris

Men advarer ikke mot å reise.

PLACE DE LA REPUBLIQUE: I går kveld samlet folkemengder seg flere steder i Paris og andre steder i verden, i demonstrasjoner mot terrorangrepet mot Charlie Hebdo.  Foto: SPLASH NEWS/ ALL OVER PRESS
PLACE DE LA REPUBLIQUE: I går kveld samlet folkemengder seg flere steder i Paris og andre steder i verden, i demonstrasjoner mot terrorangrepet mot Charlie Hebdo. Foto: SPLASH NEWS/ ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksdepartementet har oppdatert sikkerhetsinformasjonen om Paris, på sine nettsider med reiseinformasjon: landsider.no , i forbindelse med terroraksjonen mot satirebladet Charlie Hebdo.

Der anmoder de reisende i området om å være på vakt, men de har ikke utstedt «offisielt reiseråd» for byen - det vil si at de ikke går så langt som til å råde deg til ikke å reise.

- Det stemmer at vi ikke har utstedt offisielt reiseråd. Vi har derfor heller ikke advart mot å reise til Paris. Vi oppfordrer imidlertid norske borgere i Paris til å bruke sunn fornuft, holde seg oppdatert på mediebildet og følge anvisninger fra lokale myndigheter, uttaler Eskil Grendahl Sivertsen, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, i en epost til Dinside.

Dette er rådene

Her er rådene og informasjonen som norske UD gir til nordmenn i Paris:

«Det er risiko for å bli rammet av terrorangrep de fleste steder i verden. Reisende bør være på vakt, og ta fornuftige forholdsregler.

Terrortrusselen i Frankrike er vurdert av franske myndigheter som høyere enn tidligere, blant annet som følge av trusler fremkommet i forbindelse med Frankrikes engasjement i Midtøsten. Franske myndigheter høynet 7. januar 2015 sikkerhetsberedskapen til høyeste nivå i Paris-området etter skyteangrepet på avisen Charlie Hebdo. Dette medfører blant annet forsterket sikkerhetsberedskap på strategiske steder, herunder i kollektivtrafikken, på flyplasser og jernbanestasjoner, samt ved kjøpesentre, religiøse samlingssteder mm. Kontroll av vesker og eventuelt identitet vil kunne forekomme. Norske borgere bør utvise forsiktighet, særlig i storbyene og spesielt i Paris, i offentlig transport og rundt utsatte bygninger. Man bør også følge med i mediebildet og følge alle anvisninger fra franske myndigheter.

Det vises til følgende pressemelding fra franske myndigheter:
interieur.gouv.fr (på fransk)

Visse forholdsregler bør alltid tas i større byer. Turister bør blant annet være oppmerksomme på en viss risiko for lommetyveri på metroen og i store menneskemengder. Les mer under generelle råd til reisende: landsider.no (PDF med informasjon)

Her finner du mer informasjon om sikkerhetssituasjonen i Frankrike (på fransk): risques.gouv.fr/»

Her finner du informasjon og reiseråd

Du kan følge UDs reiseinformasjon på Facebook eller du kan lese på nettsiden landsider.no Der får du aktuell informasjon om hvordan du bør forholde deg som reisende til alle land, og der finner du også informasjon om hvilke land eller områder det er utstedt offisielle reiseråd.

Utenriksdepartementet gir «offisielle reiseråd» når det anses å være grunn til å råde nordmenn fra å reise til et bestemt land, område eller region, eller til å forlate stedet. Årsaken er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter som etter en samlet vurdering av sikkerhetsrisikoen tilsier at norske borgere ikke bør reise til stedet eller oppholde seg der. Offisielle reiseråd gis og oppheves etter en konkret vurdering av den aktuelle situasjon.

Du kan se hvilke steder det er offisielle reiseråd for, på denne siden.

Reiseråd gir andre vilkår

Ifølge Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, har de foreløpig ikke registrert mange henvendelser fra kunder som ønsker å endre Paris-billetter.

- Vi henviser alltid til reiseråd fra myndighetene når alvorlige situasjoner på destinasjonen oppstår. Fraråder myndighetene å reise så inntrer også endringer i billettvilkårene med mulighet for ombestillinger og så videre. Dette er ikke status nå, sier Johansen til Dinside.

Heller ikke Norwegian har merket noe til dette.

- Vi merker ingen pågang med ønske om endring av turer til Paris. Vanlige endringsregler gjelder, uttaler informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Dersom det er utstedt offisielt reiseråd, har du i de fleste tilfellene mulighet til å endre eller kansellere reiser uten å bli ilagt de ordinære gebyrene for slike endringer, fra reiseoperatørens side. Du har imidlertid ikke rett på å endre eller kansellere reisen vederlagsfritt kun på grunn av egen frykt.

Forsikringsselskapene forholder seg også til de offisielle reiserådene fra Utenriksdepartementet, når det kommer til reiseforsikringen.

- Foreløpig er det ikke noe reiseråd mot å reise til Paris. Det innebærer at avbestilling på grunn av frykt for å reise dit avslås. Vi oppfordrer reisende som skal til Paris om å opptre forsiktig, lytte til lokale råd og følge godt med på radio og TV, forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, til Dinside.

Hun sier videre at når det gjelder avbestillingsforsikringen, dekker den avbestilling i forbindelse med akutt sykdom, ulykker og dødsfall, samt brann, vannskade og innbrudd på hjemmeadresse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer