UDs gjeldende reiseadvarsler

Her er en oversikt over gjeldende reiseråd - eller advarsler - fra det kongelige norske utenriksdepartement. (Sist oppdatert 24. februar 2004.) Vi tar også med noen tilleggsadvarsler fra de svenske, britiske og amerikanske utenriksdepartementene.

Publisert
Sist oppdatert

Er det trygt å reise til Spania nå?

  1. UDs gjeldende reiseadvarsler


Det kongelige norske utenriksdepartement advarer mot følgende reisemål:

Afghanistan:På grunn av de rådende forhold ber Utenriksdepartementet norske borgere nøye vurdere nødvendigheten av å reise til eller oppholde seg i Afghanistan. Norske borgere som oppholder seg i landet bør utvise aktsomhet og holde kontakt med ambassaden i Kabul.

Elfenbenskysten: Situasjonen i Elfenbenskysten er uforutsigbar. Utenriksdepartementet råder norske borgere til å utvise stor aktsomhet ved reiser til og opphold i Elfenbenskysten, og unngå konfliktområder, spesielt på grensen mot Liberia.

Haiti: På grunn av de rådende forhold ber Utenriksdepartementet norske borgere nøye vurdere nødvendigheten av å reise til eller oppholde seg på Haiti.

India: På grunn av de rådende forhold ber Utenriksdepartementet norske borgere nøye vurdere nødvendigheten av å reise til delstaten Jammu og Kashmir, med unntak av Ladakh. Nærmere informasjon kan fås fra ambassaden i New Dehli.

Irak: Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Irak, og oppfordrer dem som allerede er der til å forlate landet.

Israel og det Palestinske området: Situasjonen i Israel og Det palestinske området er spent og uforutsigbar. Grunnet den usikre situasjon og faren for terrorangrep bør man vurdere nødvendigheten av å oppholde seg i området. Nordmenn i området bes utvise ekstra årvåkenhet og gjennomføre nødvendige sikkerhetstiltak. Det kan oppstå problemer knyttet til passering av kontrollposter ved inn- og utreise til/fra de palestinske områdene, særlig Gaza. Besøkende som ikke kan utsette sin reise til Israel og Det palestinske område bør holde kontakt med de norske representasjonene i regionen.

Jemen: På grunn av de rådende forhold ber Utenriksdepartementet norske borgere nøye vurdere nødvendigheten av å reise til eller oppholde seg i Jemen.

Pakistan: Utenriksdepartementet anbefaler at norske borgere som reiser til eller oppholder seg i Pakistan utviser aktsomhet og registrerer seg på ambassaden i Islamabad.

Saudi-Arabia: På grunn av de rådende forhold ber Utenriksdepartementet norske borgere nøye vurdere nødvendigheten av å reise til eller oppholde seg i Saudi-Arabia.

Sørøst-Asia: Enkelte områder i Sørøst-Asia, blant annet i Indonesia og Filippinene, har vist seg å være utsatt for terrorhandlinger. Utenriksdepartementet vil derfor råde norske borgere til å være oppmerksomme og utvise stor aktsomhet under opphold i regionen.

Øst-Afrika: Enkelte land i Øst-Afrika har de senere år vist seg å være utsatt for terrorhandlinger, også bombeanslag mot turiststeder. Utenriksdepartementet råder norske borgere til å være oppmerksomme og utvise aktsomhet ved reiser i regionen, og spesielt i kystområdene i Kenya og Tanzania.
Kilde: UDs nettsider

Flere advarsler fra søta bror...

Det svenske utenriksdepartementet er stort sett enig i sine retningslinjer om hvor det er trygt å reise, men advarer i tillegg mot å reise til Liberia, Nepal eller de følgende russiske republikker i Nord-Kaukasia; Tsjetsjenia, Ingusjetia, Dagestan, Nord-Ossetia, Karatsjajevo-Tsjerkessia og Kabardino-Balkaria om det ikke er nødvendig.
Kilde: Svenske UDs reiseadvarsler

... Storbritannia....

Det britiske utenriksdepartementet er langt strengere i sine advarsler. I tillegg til de ovennenvte land advarer de mot all reise til enkelte områder i Albania, Algerie, Aserbadsjan, Colombia, Kongo, Den dominikanske Republikk, Guinea, Mali, Nigeria, Tsjad og Sri Lanka. Du frarådes også å reise til enkelte områder i Angola, Den sentralafrikanske republikk, Saudi-Arabia, Jemen, Nicaragua, Papua Ny Guinea, Serbia, Montenegro og Uzbekistan.
Kilde: Storbritannias offisielle reiseråd.

... og advarsler fra U.S. Department of State

Også på USAs sider med reiseadvarsler er listen med land man skal passe seg for lang som den transsibirske jernbanen - men faktisk endel kortere enn den britiske. Noen land amerikanerne advarer mot, som ingen andre myndigheter varsler mot er: Bosnia-Herzegovina (fare for landminer), Burundi, Iran, Libya og Tyrkia.
Kilde: Offisielle advarsler fra U.S. Department of State

Andre forhold må også vurderes

Selv om landet du skal til ikke står på denne listen er det ikke nødvendigvis helt trygt. Dialoger og diplomati skal ivaretas, og det norske utenriksdepartementet er heller senere enn tidligst ute med å advare mot å reise til et spesielt land, hvis vi sammenligner med de andre skandinaviske og vest-europeiske landene.

Disse generelle forhåndsreglene fra UD skal gjelde for land UD ikke har gått ut og advart mot, men der en likevel føler usikkerhet.

  • Følg med i media

  • Lytt til lokale råd

  • Unngå store folkemengder som politiske massemønstringer og demonstrasjoner samt steder hvor det er varslet politiske demonstrasjoner

  • Hvis det oppstår uro, hold kontakt med ambassaden

  • Gi ambassaden adresse og telefonnummer (evt. oppfordring til å la seg registrere, avhengig av situasjon og lengden på opphold)

  • Spørsmål om å reise avgjøres av deg og ditt reisebyrå

  • Husk forsikring

  • Bruk sunn fornuft

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer