Flyreiser

Ukjent luksus

Slik får du tilgang til flyplassens beste «venterom» med øl, vin og varme retter.

NY LOUNGE: Oslo lufthavn har fått ny lounge og både avdelingsleder Tone Simonsen (tv) og Avinors loungeansvarlig, Katie Eriksen ønsker gjestene velkommen. Foto: Odd Roar Lange
NY LOUNGE: Oslo lufthavn har fått ny lounge og både avdelingsleder Tone Simonsen (tv) og Avinors loungeansvarlig, Katie Eriksen ønsker gjestene velkommen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

OSLO LUFTHAVN (Dagbladet): Du har sikkert hørt om dem. Men har du prøvd dem? Vi snakker om flyplassens beste venterom, loungene, der du får servert øl, vin, mineralvann, kaffe, samt kalde og varme retter sammen med litt snacks.

Høres det for godt ut til å være sant? Det er det ikke. Og det beste av alt: de er tilgjengelige for alle.

LOUNGEBESØK: Dersom du kjenner til prisene for mat og drikke, ikke minst alkoholholdige tørsteslukkere, på flyplassen, så skjønner du at her er det også penger å spare ved å kjøpe seg adgang til en av loungene på Oslo lufthavn. Foto: Odd Roar Lange.
LOUNGEBESØK: Dersom du kjenner til prisene for mat og drikke, ikke minst alkoholholdige tørsteslukkere, på flyplassen, så skjønner du at her er det også penger å spare ved å kjøpe seg adgang til en av loungene på Oslo lufthavn. Foto: Odd Roar Lange. Vis mer

- Du finner slike lounger på Oslo Lufthavn, Flesland i Bergen og Sola i Stavanger, forteller sier Katie Eriksen i selskapet Select Service Partner (SSP), som drifter alle Avinor-loungene på flyplassen.

Ny lounge på plass

Julas mektigste: Delfiakake er en tung klassisker, her ser du den klassiske varianten. Video: Lisbeth Michelsen Vis mer

Oslo Lufthavn har i en årrekke hatt to lounger på utland og én for innland for SAS-passasjerer og Star Alliancepartnere.

I tillegg har man siden 2013 hatt to «OSL Lounger» på utenlandsavdelingen.

Og sist uke ble det også åpnet en splitter ny «OSL Lounge» på terminalen for innlandsflyginger.

FØR REISEN: OSL Lounge ved gate A15 på Oslo lufthavn åpnet en uke før jul. Foto: Odd Roar Lange
FØR REISEN: OSL Lounge ved gate A15 på Oslo lufthavn åpnet en uke før jul. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Den ligger ved Gate 15 i terminal A og har 80 sitteplasser. Nå gleder vi oss til å ta imot reisende her, sier loungens avdelingsleder Tone Simonsen.

For 350 kroner kan alle som skal ut og fly den aktuelle dagen kjøpe adgang til den nye OSL-loungen på innland og loungene i henholdsvis Bergen og Stavanger.

Hvis du flyr med SAS, Widerøe, SAS Charter eller et selskap som er medlem i Star Alliance, kan du kjøpe tilgang SAS-loungene.

SERVERING: Alle loungene har enkel matservering inkludert i adgangsbilletten. Foto: Øystein Løwer/Avinor
SERVERING: Alle loungene har enkel matservering inkludert i adgangsbilletten. Foto: Øystein Løwer/Avinor Vis mer

- Gjestene opplever loungene som en fin anledning til å koble av i ro og fred før avreise mens de kan nye kaffe, te, mineralvann, vin og øl samt enkle snacks og lette måltider. Dette er inkludert i prisen når du først har fått adgang, forteller Katie Eriksen.

Her er de

Det er i alt seks lounger på Oslo Lufthavn. Fire av dem befinner seg i etasjen over handleområdet før gate E8 (utland). Og de to siste ved A-terminalen (innland).

LITT LUKSUS: Mange ønsker å oppgradere reisen sin med et besøk i loungen. Foto: Øystein Løwer/Avinor
LITT LUKSUS: Mange ønsker å oppgradere reisen sin med et besøk i loungen. Foto: Øystein Løwer/Avinor Vis mer

Å komme inn på «OSL Lounge» på innland koster 350 kroner for tre timer. Dersom man er American Express kortkunder har man imidlertid gratis adgang med følgende kort: American Express Centurion, Platinum eller Business Platinum

- Her finner gjestene sitteplasser og komfortable liggestoler som gir dem muligheten til å slappe av og lade opp før flygingen. Vi har også arbeidsstasjoner, noe som er perfekt for den som trenger å jobbe før flyturen, sier Tone Simonsen.

KAFFEPAUSE: SAS innland har egen barista. Foto: SAS
KAFFEPAUSE: SAS innland har egen barista. Foto: SAS Vis mer

Også SAS har lounge ved innenlandsterminalen, med servering, samt arbeidsstasjoner og stillerom ved innenlandsterminalen. Det finner du like ved Gate A2 på Oslo Lufthavn.

SAS-LOUNGE UTLAND: Til denne kan du kjøpe deg adgang. Foto: Øystein Løwer/Avinor
SAS-LOUNGE UTLAND: Til denne kan du kjøpe deg adgang. Foto: Øystein Løwer/Avinor Vis mer

Det koster 299 kr å få adgang hvis du kjøper den mer enn tre timer før flyet ditt går, og 349 dersom det er under tre timer. Man må altså ha flybillett hos SAS/Widerøe/Star Alliance for å få kjøpe seg adgang.

- Populært

ØNSKER VELKOMMEN: SAS sin lounge-sjef i Norge, Anita Røsaasen. Foto: SAS
ØNSKER VELKOMMEN: SAS sin lounge-sjef i Norge, Anita Røsaasen. Foto: SAS Vis mer

- Oslo Lufthavn er en av SAS sine tre hovedflyplasser, og vi ser at lounge-tilbudet er svært populært både for de som mellomlander og for de som starter reisen der. Loungen gir mulighet for å slappe av, ta seg en matbit og noe å drikke mens man venter, og man kan finne fram datamaskinen og jobbe litt om man ønsker det. Dette er et tilbud som vi kommer til å opprettholde og videreutvikle også i framtida, sier lounge-sjef i Norge, Anita Røsaasen til Dagbladet.

PÅ SOLA: Stavanger lufthavn har egen lounge. Foto: Avinor
PÅ SOLA: Stavanger lufthavn har egen lounge. Foto: Avinor Vis mer

- SAS sin lounge på utland har både vanlig og gull-lounge som er litt ulikt interiør og ulik servering. I loungen for dem med gullkort er det oppgradert mat og drikke, mens serveringen er lik på de andre to SAS-loungene. Vår opplevelse er at reisende bruker loungene både til jobb- og fritidsreiser, når man reiser alene og når man reier med familien. Samt at man gjerne planlegger avreise slik at man får litt tid i loungen, noe det er populært. Mange benytter anledningen til få unna litt jobbmail, mens kanskje de langt fleste bruker anledningen til å slappe av før avgang, sier Anita Røsaasen.

Disse har adgang

SAS-loungen ved Oslo Lufthavn tilbyr et utvalg av mat og drikke, i tillegg kan man nyte en kopp kaffe brygget av loungens egen barista. Her er det også buffé, gratis Wifi og mulighet for å laste ned magasiner og aviser. Det er også gratis dusjmuligheter inkludert lån av håndklær.

MATPAUSE: Ta deg tid til litt mat før du flyr. Foto: SAS
MATPAUSE: Ta deg tid til litt mat før du flyr. Foto: SAS Vis mer

SAS Lounge kan benyttes av de som enten har en SAS Plus- eller en Businessbillett med Widerøe eller et Star Alliance selskap/partners. Det er også denne loungen EuroBonus sølvkunder har adgang til i perioder av året.

DET ER SERVERT: Mattilbudet i loungene varierer litt fra lounge til lounge. Foto: SAS
DET ER SERVERT: Mattilbudet i loungene varierer litt fra lounge til lounge. Foto: SAS Vis mer

Dersom du kjøper deg adgang er det SAS Lounge man har tilgang til, ikke Gold Loungen, som er forbeholdt de som har et EuroBonus Gold (eller høyere) eller et STAR Alliance Gold card.

Utenlandsreisen

Du kan kjøpe deg adgang til OSL Lounge utland for 400 kroner fra tre timer før avgang dersom det er ledig kapasitet.

PUSSES OPP: OSL Lounge utland skal gjennom en solid oppgradering. Foto: Øystein Løwer/Avinor
PUSSES OPP: OSL Lounge utland skal gjennom en solid oppgradering. Foto: Øystein Løwer/Avinor Vis mer

- Denne loungen er delt i to, der den ene er for betalende gjester.
OSL Lounge har også en Premium-del som er forbeholdt flyselskaper og enkelte kundeavtaler, denne delen har begrenset åpningstider sammenliknet med vårt hovedareal, sier Katie Eriksen.

BLIR NY: Etter flere års bruk skal OSL Loung utland oppgraderes og fornyes. Foto: Avinor
BLIR NY: Etter flere års bruk skal OSL Loung utland oppgraderes og fornyes. Foto: Avinor Vis mer

OSL-loungen på utenlandsterminalen skal for øvrig gjennom en solid oppgradering etter nyttår.

- I et par måneders tid blir de byggearbeider, fram til nyåpning da denne loungen får mye av den samme møbleringen som den nye innenlandsloungen har. Vi stenger bare den ene avdelingen i loungen ad gangen gjennom oppussingsperioden, forteller Katie Eriksen.

Slik betaler du

Betaling foregår med bankkort eller kredittkort via bankterminal, og alle besøkende må ha et gyldig boardingkort den aktuelle dagen på en utenriksflyging for adgang til loungene for utland.

UTLAND: Denne OSL Loungen skal oppgraderes etter nyttår. Foto: Avinor
UTLAND: Denne OSL Loungen skal oppgraderes etter nyttår. Foto: Avinor Vis mer

For SAS-loungene kan betale på nett eller ved lounginngangen. Dersom man er Eurobonusmedlem kan man også betale med poeng.

- Kan man ha med seg en gjest til loungene?

- Det varierer i forhold til Eurobonusnivå, kredittkorttype osv. Her oppfordrer vi de reisende å lese seg opp på forhånd, eller å spørre ved loungeinngangen, sier Katie Eriksen.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om flyplasslounger til Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart