Juletrafikken:

Ukjent regel

Derfor får du mer dersom forsinkelsen skjer på ettermiddagen.

KØER: Tusenvis av reisende skal av gårde før jul. Torsdagen blir den travleste på Oslo lufthavn. Foto: Jakob Lange
KØER: Tusenvis av reisende skal av gårde før jul. Torsdagen blir den travleste på Oslo lufthavn. Foto: Jakob Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uværet «Pia» og snøfall over deler av landet fører til store forsinkelser i flytrafikken. Mange må forberede seg på forsinket avreise og ankomst på den siste store utfartsdag før jul.

ÅPENT ELLER STENGT?: Er du usikker på vinmonopolets åpningstider i jula? Her får du svaret! Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / NTB Vis mer

- Det aller viktigste rådet er å møte opp som vanlig, med mindre man får annen informasjon av flyselskapet. Selv om noen fly kan være forsinket, så er det alltid noen som går på rute, sier Cathrine Fuglesang Framholt, kommunikasjonssjef i Avinor til Dagbladet.

Ditt ansvar

Med forsinkelser i flytrafikken følger det både plikter og rettigheter. Og du kan ha krav på tusenlapper dersom du er riktig uheldig.

La oss først ta en kikk på pliktene.

TRAVEL DAG: Både SAS og Norwegian skal fly tusenvis av nordmenn av gårde før jul. Foto: Odd Roar Lange
TRAVEL DAG: Både SAS og Norwegian skal fly tusenvis av nordmenn av gårde før jul. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Værtrøbbel kan skape forsinkelser i trafikken fram til flyplassen. Dersom du reiser med et transportmiddel som ikke har noen transportgaranti, for eksempel om du kjører egen bil, har du ingen rettigheter til erstatning dersom du kommer for seint til bagasjeinnsjekkingen eller til flyets avgang, sier Forbrukerrådets ekspert på reisejus, Thomas Iversen.

- Kanskje må du ta en buss- eller et tog som går tidligere enn du hadde regnet med. Det er smart å være tidlig ute, mener forbrukereksperten som påpeker at flyselskapet har plikt til å informere deg om forsinkelser så snart som mulig.

- Sørg for at de har telefonnummeret ditt eller ved å følge med via flyselskapets app.

Mister rettigheter

Normalt vil en forsinkelse som skyldes store snømengder føre til at du ikke har rett til en såkalt EU-kompensasjon. Dette avhenger blant annet av mengden snøfall, og om det anses å være ekstremvær som skaper situasjoner som er utenfor flyselskapets kontroll.

Hvis flyet ditt blir kansellert skal flyselskapet finne en ny avgang for deg. Dersom de ikke klarer dette kan du finne en alternativ flyreise med et annet selskap og få et eventuelt mellomlegg dekket.

VENTETID: Flyene må av-ises og det betyr køer på Oslo lufthavn. Foto: Odd Roar Lange
VENTETID: Flyene må av-ises og det betyr køer på Oslo lufthavn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

– Dette er en rettighet som er vanskeligst å bruke når du virkelig trenger den. fordi det kanskje ikke går noen andre fly, eller det ikke er noen ledige plasser på flyene som går, sier Thomas Iversen.

Mat og drikke

Dersom flyet er forsinket så er lengden på reisen på flyturen din, sammen med varigheten på forsinkelsen med på å bestemme rettighetene dine.

- Det er forskjell på om reisen eksempelvis går til Molde eller Gran Canaria. For reiser under 1500 km har du rett til å få dekket mat og drikke dersom flyet er mer enn to timer forsinket. Dersom reiselengden er over 150 mil er det over tre timer som gjelder. Du kan regne ut rettighetene dine her.

Ukjent regel

- Jeg vil berømme Norwegian som sender en voucher/matkupong direkte til de reisendes mobiltelefon. Flere selskaper bør gjøre det samme, sier Iversen, som påpeker at man ikke trenger å bruke flyselskapets kupong for å gjøre nytte av retten til mat og drikke, sier Iversen og fortsetter:

Du har krav på mat og drikke som står i rimelig forhold til ventetida.

Men det er ikke alle som vet at du har krav på mer penger dersom forsinkelsen skjer på ettermiddagen enn på formiddagen.

- Dersom det er lunsjtider er det kostnader til lunsj som dekkes, er det middagstid så er det utgifter til middag som skal dekkes av flyselskapet, forklarer Thomas Iversen.

Du kan velge å bruke kupongen eller legge ut selv og kreve refusjon i ettertid. Du kan også betale med kupongen og legge ut resterende beløp selv.

Overnatting

Dersom forsinkelsen fører til at du må overnatte skal flyselskapet dekke enten reisen hjem og tilbake til flyplassen eller hotellovernatting.

Også her kan du legge ut for hotellovernattingen og kreve pengene tilbake seinere. Her kan du ha rett til tusenlapper tilbake fra flyselskapet.

- I mange tilfeller handler det om å finne en god løsning der og da, og så får man ta dette med rettigheter og refusjoner i etterkant, avslutter Thomas Iversen.

Har du trøbbel i juletrafikken?

Har du trøbbel i juletrafikken?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om juletrafikken, eller opplever du trøbbel og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart