Reisetips

Ukjent Syden-triks

Det beste tidspunktet for å få din perfekte solferie.

UTSIKT TIL SOMMEREN: Det føles så lenge til, men snart er den her - den etterlengtede sommeren. Foto: Odd Roar Lange
UTSIKT TIL SOMMEREN: Det føles så lenge til, men snart er den her - den etterlengtede sommeren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg med stormskritt. Bør du bestille sydenturen nå, eller er det smart å vente?

Hvordan sikrer man seg den beste ferien til den beste prisen?

SKADEDYR: Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer

Kampanjene

Dersom du har registrert e-postadressen din hos de som selger pakkereiser, og det bør du gjøre, så har du allerede oppdaget at e-postkassa di fylles av «gode og billige» reiseforslag akkurat nå.

Det samme gjelder annonser for billige sydenturer som dukker opp i Facebook-feeden eller på andre internettsider.

KLAR, FERDIG, REIS: Gjør deg klar for sommerferien, men vent gjerne med bestillingen. Foto: Odd Roar Lange
KLAR, FERDIG, REIS: Gjør deg klar for sommerferien, men vent gjerne med bestillingen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Etter hver lengre ferie har reisearrangørene store salgskampanjer, fordi de vet at nordmenn bruker ferien sammen med venner og familie.

Vi er rett og slett i feriemodus og liker å planlegge, eller i det minste drømme om, neste ferie.

Dersom du i påskeferien begynner å planlegge sommerferien, vent til uka etter ferien med selve bestillingen så får du med deg de beste tilbudene akkurat da.

Og først altså: Registrer deg med e-postadressen til nyhetsbrevene fra reisearrangører, flyselskap og anerkjente reisebyrå.

Men er det smart å bestille akkurat nå?

Bestillinger

Her finnes det ikke ett svar som passer perfekt for alle. Men, ha to tanker i hodet samtidig:

Dersom reisemålet er avgjørende for valget ditt og du er opptatt av å bo på ditt favoritthotell på en nøye utvalgt destinasjon, bør du være tidlig ute med bestillingen. Benytt deg av rabatter som dukker opp via kampanjer nå.

Favoritthotellet kan bli utsolgt, og i disse tilfellene er det dumt å vente for lenge før du bestiller.

Dersom du er mer opptatt av å bestille når prisene er lavest, er det smart å vente litt.

Reisearrangørene har forhåndsbooket et stort antall hotellrom, fly og flyseter. Det var optimisme i markedet i fjor da disse bestillingene ble gjort. Mange trodde at 2023 skulle bli året der reiselivet skulle være tilbake til normalen - slik vi kjenner den fra 2019.

I stedet er det nye utfordringer som kaster skygger, så som krigen i Ukraina, energikrise og økonomiske nedgangstider.

MOT NORMALT: Det blir ikke et normalt reiseår i 2023 heller. Men utnytt det til din fordel. Foto: Odd Roar Lange
MOT NORMALT: Det blir ikke et normalt reiseår i 2023 heller. Men utnytt det til din fordel. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dette gjør at mange vil vente med å bestille sydenturen til langt ut på våren og forsommeren. Reisearrangørene risikerer å brenne inne med store lagre av reiser, og tvinges til å redusere prisen på mange reiser.

Du kan derfor oppleve at du kan gjøre et kupp når sommeren nærmer seg. Det er verdt å tenke på hvis du vil ha de aller billigste reisene selv om det er litt mindre å velge mellom.

Restplasser

Restplasser er ikke nødvendigvis restplasser. Det kan like gjerne være turer langt fram i tid som reisearrangørene har lagt ut på «billigsalg» allerede nå.

Når det er få dager igjen til en reise skal gjennomføres så blir de ekte restplassene lagt ut på nettsida. Mange av disse har uspesifisert hotell, og du kan ende opp med null eller gull. Jo mer fleksibel du er, jo større sjanse er det for at du finner noe du liker.

Vær klar over at ikke alle restplasser legges ut på nett, men reisebyråer og reisearrangøren har tilgang på disse via sine nettsider. Utsolgte turer trenger ikke være helt utsolgt. Ring dem for å sjekke om de har et ekstra godt tilbud på lur.

All Inclusive

Økonomisk forutsigbarhet er for mange blitt enda viktigere enn tidligere. Samtidig har mange opplevd at de samlede kostnadene ved utenlandsreiser har en evne til å bli langt høyere enn planlagt. Man vil jo gjerne unne seg noe ekstra når man først er på reise.

Ferieplanene for 2023 preges sterkt av endringer i økonomien og at folk flest har fått mindre å rutte med.

- Resultatene fra vår reiseundersøkelse viser at mange er mer bevisste på eget forbruk og budsjettet er tilsynelatende strammere enn tidligere, forteller Virkes reiselivsdirektør, Audun Pettersen.

Dersom du vil ha ekstra god økonomikontroll så kan all inclusive være et godt alternativ. Da er både hotellopphold, mat og drikke inkludert i prisen. Du får ingen overraskelser i ettertid.

Men vær klar over at det som er inkludert sjelden er hentet fra øverste hylle. Og du skal være ganske lite kresen for å trives 14 dager på en all inclusive-resort uten å bli matlei. På den annen side, det er jo lov å ta en tur eller to ut på byen og kjøpe middagen der, selv om du har betalt for alt inkludert-opphold i ferien.

Når bør du reise?

De dyreste reisene er i det man kaller skolenes ferie. Det er disse ukene de fleste ønsker å reise, og dermed går prisene opp.

Dersom du kan være fleksibel på reisetid er det titusener å spare. Utreise i første del av juni eller i siste del av august samt september er som gull-uker å regne.

Kan du reise når andre ikke kan, eller kan du velge reisemålene som andre ikke har som førstevalg, da kan du bli sommerens vinner. Vær kreativ og fleksibel.

Rabattløsningene

Mange av oss har rabattkort som vi glemmer når det kommer til reisebestillinger.

Skaff deg en oversikt over hvor du er medlem og bruk noen minutter på å søke etter medlemsfordeler du kan dra nytte av.

Visste du at OBOS-medlemskapet, Coop-kortet eller LO-Favør gir charterrabatt?

Ta en sjekk i dine medlemskap hos bil- og båtorganisasjoner, fagforeningen, boligbyggelaget, kredittkortselskapet, bonusprogram og liknende før du bestiller. Kanskje er det tusenlapper å spare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer