Under Svalbardisen

Når kulda setter inn for fullt på Longyearbyen, åpner en unik mulighet seg for å utforske øyas indre.

Publisert
Sist oppdatert

- Hadde vi vært akkurat her for noen måneder siden, ville vi ganske sikkert hatt en kald og nok så ubehagelig drukningsdød nå.

Turguiden Anders Søyland i Spitsbergen Travel ser på oss med et alvorlig blikk. Så henter han frem termosen med varm toddy. Det er likevel sant det han sier. Dette er ikke en helårsdestinasjon...

Eventyr i smeltevannskanalene

For en snau time siden hentet han den lille gruppen med førstegangs isgrottere på hotellet i Longyearbyen. Stuet inn i en støyende beltevogn med øreklokker klare, forsvinner vi oppver dalen mot Longyearbreen.

Etter cirka femten minutters kjøring står vi ved brekanten og speider utover den vakre arktiske naturen ned mot byen. Når du skal inn i en isbre er det naturlig å tenke at du rusler inn en blå brefront, men nei.

Inngangen er ikke gjennom noe enormt ismassiv, men ned i et tilsynelatende lite hull dekket av en pall på den snødekte bakken.

- Isgrotting er ikke noe for deg som ikke liker innestengte rom, sier Anders og sørger for at alle mann får tilstrekkelig med klatreutstyr og hjelm med lykt installert på hodet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer