Under Svalbardisen

Når kulda setter inn for fullt på Longyearbyen, åpner en unik mulighet seg for å utforske øyas indre.

Publisert
Sist oppdatert

- Hadde vi vært akkurat her for noen måneder siden, ville vi ganske sikkert hatt en kald og nok så ubehagelig drukningsdød nå.

Turguiden Anders Søyland i Spitsbergen Travel ser på oss med et alvorlig blikk. Så henter han frem termosen med varm toddy. Det er likevel sant det han sier. Dette er ikke en helårsdestinasjon...

Eventyr i smeltevannskanalene

For en snau time siden hentet han den lille gruppen med førstegangs isgrottere på hotellet i Longyearbyen. Stuet inn i en støyende beltevogn med øreklokker klare, forsvinner vi oppver dalen mot Longyearbreen.

Etter cirka femten minutters kjøring står vi ved brekanten og speider utover den vakre arktiske naturen ned mot byen. Når du skal inn i en isbre er det naturlig å tenke at du rusler inn en blå brefront, men nei.

Inngangen er ikke gjennom noe enormt ismassiv, men ned i et tilsynelatende lite hull dekket av en pall på den snødekte bakken.

- Isgrotting er ikke noe for deg som ikke liker innestengte rom, sier Anders og sørger for at alle mann får tilstrekkelig med klatreutstyr og hjelm med lykt installert på hodet.

Så er det bare å holde seg fast.

Se store bilder i bildespesialen under

Ned på magen

Vi firer oss de første 5-6 meterne nesten loddrett ned gjennom snøen, før fotsålene smeller i hard is. Hodelyktene våre lyser opp gangen fremover, som til å begynne med ser ut som en perfekt utgravd tunnell med vatret gulv. Men det er den ikke så lenge.

Utrolige isformasjoner inne i Longyearbreen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Utrolige isformasjoner inne i Longyearbreen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Etter hvert må vi ned i huk, og så ned på kne for å åle oss gjennom de trangeste partiene. Vi sniker oss forbi noen fantastiske istapper og spøkelseaktige formasjoner, før vi kommer inn i en liten iskatedral med flere meter under taket. Herfra må vi dingle oss videre i klatretau som er festet med kroker i den polerte isen.

- Det er utrolig flott, og så stille det er her nede!!

Siv Fagerbekk og Elisabeth Norheim måper mens de ser opp på noen digre "issverd" i det mangfoldig tusen tonn tunge istaket over oss. Det er rart å tenke på, men når våren kommer, fylles disse gangene med fossende smeltevann fra breen.

Ikke plump...

Utenfor var det 18 minusgrader da vi entret iskanalene, nå føles det mye varmere.

- Det er rundt 3-4 minusgrader her nede, men ikke vær bekymret - slik er det alltid, smiler Anders og serverer varmt drikke fra termosen sin.

Vi fabler om hvordan det hadde vært å ta med seg en flaske whisky og blande den med mange tusen år gamle isbiter fra grotteveggen. Århundrets datingtips kanskje? Men så legger vi oss i selen for en siste sveip tilbake til overflaten.

- Pass dere for de partiene hvor dere ser det er tynn is og kanskje litt vann på overflaten, sier guiden når vi nærmer oss utgangen.

For sent.

To av oss står allerede med slush opp til kneet. For deg som ikke har plumpet i denne type vann - det hjelper ikke så mye med bestemors ullsokker, tærne blir iskalde.

Det er likevel ingen sure miner å se. Dette var en utrolig kul og lærerik tur i praktfull natur - et minne for livet.

Det kan være trangt i smeltevannskanalene. Vær forberedt på å krabbe... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det kan være trangt i smeltevannskanalene. Vær forberedt på å krabbe... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Praktisk:
Det finnes flere arrangører som har turer under isen på Svalbard. Prisene ligger på mellom 590 og 690 kroner for tre timer guiding og transport til Longyearbreen og Larsbreen (forbeholdt skiturister).

Turene anbefales ikke for deg som har klaustrofobi eller dårlig rygg, da en del krabbing må påregnes. De fleste arrangørene tar opp til 10 personer i en gruppe, men det anbefales å være tre til fire. Ikke prøv på egenhånd om du ikke er en lokalkjent breklatrer. Kanalene forandrer seg fra år til år og farlige partier finnes.

Vi dro på isgrotting med Spitsbergen Travel. Andre operatører som kjører isgrotting på Svalbard er Svalbard Wildlife Expeditions AS og Poli Arctici.

DinSide ble invitert til Svalbard av Spitsbergen Travel og Norwegian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer