Norgesferie uten bil

Unngå bilkaos i Lofoten

Opplev vakre Lofoten på sykkel, uten å vie bilkøer og lukeparkering en tanke.

Sykkelferie: Opplev Lofoten fra sykkelsetet, så slipper du parkeringstrøbbel. Foto: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Sykkelferie: Opplev Lofoten fra sykkelsetet, så slipper du parkeringstrøbbel. Foto: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du også på ferie til Lofoten, men svetter over tanken på fjorårets parkeringstrøbbel? Med sykkel som framkomstmiddel trenger du ikke vie lukeparkering eller bilkøer en eneste tanke.

Å komme seg til Lofoten er enklere enn mange tror. Ta tog eller fly til Bodø, og så ferje videre til Moskenes i Lofoten. Som fotgjenger er billetten gratis, men pass på å være tidlig ute så du får plass.

Sykkel kan leies ved Reine Rorbuer i Reine sentrum eller ved ReineAdventure på Sakrisøy. Buss dit korresponderer med ferja fra Bodø.

Flotte opplevelser på bare en langhelg

Det er lett å fylle opp ukene med opplevelser og severdigheter i Lofoten, men du kan få med deg mye på kort tid. Med Reine som base kan du oppleve flere av Lofotens perler bare på en langhelg.

Dag 1: Reinebringen, Sakrisøy og Hamnøy

Start dagen tidlig med tur på Reinebringen. Fjellet er en av Lofotens mest besøkte fjell, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Fra toppen, 448 meter over havet, er utsikten over Reinefjorden mildt sagt spektakulær.

Verdt turen: De 1566 trappetrinnene opp Reinebringen belønnes med nydelig utsikt. Foto: Kathrine Salhus
Verdt turen: De 1566 trappetrinnene opp Reinebringen belønnes med nydelig utsikt. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Sjekk gjerne meldingen for vær og vind før du begir deg opp de mange trappetrinnene, og pass på å ha med nok drikke. Det kan også lønne seg å sjekke fjellets egen facebook-side for oppdateringer om vedlikeholdsarbeid og annet.

Vel nede fra Reinebringen kan du sykle til Sakrisøy for en velfortjent matpause. Er du tøff nok tar du først et bad i Reinefjorden for å friske opp etter fjellturen.

Blant de ikoniske okerfargede rorbuene på øya finner du Anitas sjømat. I sjømatbaren kan du nyte utsikten med en kopp kaffe, eller slå til med en ordentlig middag. Fiskeburgeren anbefales.

Middag med utsikt: I Sjømatbaren kan du nyte både utsikt og mat på samme tid. Foto: Kathrine Salhus
Middag med utsikt: I Sjømatbaren kan du nyte både utsikt og mat på samme tid. Foto: Kathrine Salhus Vis mer
Sakrisøy: Okerfargede rorbuer dominerer bebyggelsen på den lille øya. Foto: Kathrine Salhus
Sakrisøy: Okerfargede rorbuer dominerer bebyggelsen på den lille øya. Foto: Kathrine Salhus Vis mer
Tørrfisk: Utenfor Anitas sjømat på Sakrisøy står tørrfisken på rad og rekke og ønsker deg velkommen inn. Foto: Kathrine Salhus
Tørrfisk: Utenfor Anitas sjømat på Sakrisøy står tørrfisken på rad og rekke og ønsker deg velkommen inn. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Avslutt dagen med å sykle den korte strekningen over til vesle Hamnøy for å nyte solnedgangen - eller midnattssola.

Hamnøy: Ta en kveldstur til Hamnøy for en uforglemmelig solnedgang. Foto: Kathrine Salhus
Hamnøy: Ta en kveldstur til Hamnøy for en uforglemmelig solnedgang. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Dag 2: Bunesstranda og Reine

Utforsk den bortgjemte Bunesstranda. Fra Reine hurtigbåtkai kan du ta båt over til Vindstad, og derfra tar det rundt én time å gå til Bunes. Turen er ikke krevende og passer derfor de fleste.

Gåtur fra Vindstad: Bunesstranda i Lofoten er omtalt som en av verdens vakreste strender, og gåturen dit er en severdighet i seg selv. Foto: Kathrine Salhus
Gåtur fra Vindstad: Bunesstranda i Lofoten er omtalt som en av verdens vakreste strender, og gåturen dit er en severdighet i seg selv. Foto: Kathrine Salhus Vis mer
Bunesstranda: Fra Vindstad er det omtrent en times gange til Bunesstranda. Foto: Sølve Opsal Marøy
Bunesstranda: Fra Vindstad er det omtrent en times gange til Bunesstranda. Foto: Sølve Opsal Marøy Vis mer

Pakk en god piknikkurv før du starter, så har du mat når du kommer fram. På Vindstad er det også mulighet for pause med kaffe, vaffel og annet godt, da grendelaget på sommerstid driver kafé i bygdas gamle skolebygg.

De som ønsker en mer krevende tur kan ta seg videre opp fjellsiden til Helvetestind. Skal du helt til topps må du forberede deg på en del klyving og bratte partier underveis.

Etter mye gange er beina gjerne slitne, så når du er tilbake på Reine kan det lønne seg å fokusere på nærliggende attraksjoner. En kort gåtur fra sentrum kan du nyte utsikten over fiskeværet, og tar du middagen på restaurant er det flere å velge mellom. Gammelbua på Reine er blant restaurantene som serverer retter basert på lokale råvarer.

Middag på Gammelbua: Et besøk i Lofoten er ikke fullendt uten et ordentlig fiskemåltid. Foto: Kathrine Salhus
Middag på Gammelbua: Et besøk i Lofoten er ikke fullendt uten et ordentlig fiskemåltid. Foto: Kathrine Salhus Vis mer
Reine: En kort gåtur fra sentrum får du overblikk over fiskeværet Reine. Foto: Kathrine Salhus
Reine: En kort gåtur fra sentrum får du overblikk over fiskeværet Reine. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Dag 3: Vannaktiviteter og sykkeltur til Å

Etter to dager med mye gange kan dag tre med fordel startes på vannet. Flere aktører i området tilbyr utleie av kajakk og guidede turer. Hvilken du bør velge kommer an på hvor du befinner deg, hvilke ferdigheter du har, hvor lang tur du ønsker og hvor du ønsker å padle.

Fra Reine sentrum kan du eksempelvis melde deg på en to timers guidet tur fra Reine rorbuer, eller du kan starte kajakkturen fra Sakrisøy. Ønsker du en annen type vannaktivitet, så kan padlebrett være et godt alternativ. Dette er også tilgjengelig for leie på Sakrisøy.

Kajakk på fjorden: Utforsk Lofotens spektakulære natur fra kajakken. Foto: Kathrine Salhus
Kajakk på fjorden: Utforsk Lofotens spektakulære natur fra kajakken. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Vi anbefaler likevel at du begrenser tiden på vannet, slik at du har tid til en sykkeltur til Å.

Fiskeværet Å ligger ytterst i Lofoten og er endepunktet for Europavei 10. Her kan du blant annet ta turen innom Lofoten Tørrfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum, og stoppe for en av de berømte kanelbollene på Bakeriet.

Har du tid, så anbefaler vi å legge middagen til restauranten Maren Anna. Den ligger i havna på Sørvågen, en kort sykkeltur fra Å, og har både sjømat og annet på menyen. Bare husk å bestille bord på forhånd.

Kortreist mat: Dagens fisk servert på restaurant Maren Anna i Sørvågen. Foto: Kathrine Salhus
Kortreist mat: Dagens fisk servert på restaurant Maren Anna i Sørvågen. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Som overalt ellers i Lofoten byr også Å på slående vakker natur. Lange lyse kvelder åpner for fine kveldsturer, og Å er det perfekte stedet å utforske til fots. Er du heldig med vær og tidspunkt kan du oppleve et nydelig fargespill på himmelen.

Kveldstur på Å: Lofoten byr på nydelig natur, og Å er intet unntak. Foto: Kathrine Salhus
Kveldstur på Å: Lofoten byr på nydelig natur, og Å er intet unntak. Foto: Kathrine Salhus Vis mer

Her kan du overnatte:

Det er fordelaktig å være tidlig ute med å booke overnatting, spesielt i fellesferien. Styrer du unna tidspunktene med størst pågang kan du være heldig når det gjelder overnatting. Her er noen populære alternativer:

Hamnøya: Reinefjorden Sjøhus tilbyr rorbuer og sjøhus av høy standard. Utsikten og de store vinduene har gjort flere av rorbuene til en favoritt på Instagram.

Olenilsøya: Rostad Rorbuer har rorbuer i retro-stil, på den lille øya midt mellom Sakrisøya og Toppøya

Reine: Reine Rorbuer ligger sentralt på Reine, med restauranter og butikker i umiddelbar nærhet.

Sakrisøya: Ønsker du å bo i de ikoniske okerfargede rorbuene på Sakrisøy, så er Sakrisøy Rorbuer stedet for deg.

Å: Ønsker du overnatting på Å, er Å rorbuer et godt alternativ.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer