Unngå de største strandblemmene

Slik takler du brennmaneter og sand i øynene.

Med noen enkle forholdsregler kan du unngå uhell på stranden. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Med noen enkle forholdsregler kan du unngå uhell på stranden. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er her for fullt, og mange av oss tilbringer etterlengtede soldager på stranden. Salt sjø, en svalende bris og iskald drikke gjør godt for både kropp og sinn. Men små farer lurer i det perfekte ferieparadis. Vær føre var og ta dine forholdsregler, og les her hva du kan gjøre hvis du er uheldig under badeturen.

Du blir utmattet av hete

Alle kan rammes av heteutmattelse, men eldre personer og småbarn er særlig utsatt. Helseutmattelse er en mindre alvorlig tilstand enn heteslag, men forekommer til gjengjeld hyppigere.

Hvis man ikke passer på å få i seg tilstrekkelig med væske i varmen kan symptomer som kraftig svette, blek hudfarge, muskelkramper, tretthet og svakhet, svimmelhet, hodepine, oppkast eller kvalme og besvimelse oppstå.

Les hvordan du kan takle hete dager på jobben

Hva kan du gjøre?
Ved tegn på heteutmattelse bør du drikke rikelig, oppholde deg i et kjølig rom, ta en kjølig dusj eller et kjølig bad. Uten behandling kan heteutmattelse utvikle seg til heteslag. Søk lege dersom symptomene forverres eller ikke går over i løpet av en time.

Du blir brent av brennmanet

Før du hopper i havet kan det være lurt å sjekke farvannet for brennmaneter. Du kan også forebygge med solkrem som beskytter spesielt mot brennmaneter. Skulle du likevel være så uheldig å bli brent, er det lurt å svømme bort fra den med rolige tak. Mye kaving i vannet kan nemlig skape strømninger som suger maneten mot deg.

De første symptomene gir seg utslag gjennom en brennende følelse i huden. Et par minutter senere vil det komme en stripet, rødflammet hevelse som gjerne har et sikksakk mønster. Smertens varighet kan variere, men den vil normalt gå over i løpet av en halvtimes tid.

Her er rådene som redder sommerdagen

Hva kan du gjøre?
Har du blitt brent må du sørge for å fjerne eventuelle rester av maneten fra huden, men pass på å bruke hansker eller annen beskyttelse. Gni eventuelt med litt sjøvann hvis de sitter godt.

Varmt vann (40-45 grader) kan lindre noe etter at gifttrådene er fjernet. Lokalbedøvende salve eller et håndkle dynket i sjøvann kan dempe svien. Youghurt, talkum og urin (!) skal visstnok også være lindrende. Skulle du få en allergisk reaksjon hvor du hovner opp i halsen eller munnen, får pustebesvær, kløe i håndflatene, rask puls, og blir kvalm eller svimmel, bør du raskt oppsøke lege.

Du får sand i øynene

De fleste av oss kan vel leve med noen sandkorn både i maten og i badebuksa mot en perfekt dag på stranden. Verre er det imidlerid hvis de finner veien til øynene.

Slik unngår du badefellene

Hva kan du gjøre?
Skyll straks øyet med rent, kaldt vann. Bøy hodet bakover, ta forsiktig tak i øyets våtkant og dra den nedover. Skyll gjentatte ganger med vann. Få øyet sjekket hos legen for sikkerhets skyld, i fall det har oppstått rifter. Behandling kan da være nødvendig for å unngå infeksjon.

Du blir solbrent

Det er godt med sol og varme, men husk på at solstrålene er ekstremt sterke på denne årstiden. Bruk solkrem med faktor tilpasset din hudtype, spør på apoteket. Vær spesielt oppmerksom på at små barns hud er sartere enn vår, og dermed trenger høyere faktor. Smør deg inn en halvtime før du går ut i solen, og pass på å smøre deg hyppig når du er på stranden.

Hva kan du gjøre?
Unngå solen og kjøl ned huden med vann i minst ti minutter. Men pass på at vannet du bruker ikke er iskaldt, det kan føre til at blodkarene trekker seg sammen og gi hudskader. Smør med aloe vera eller annen avkjølende salve. Dersom barnet ditt blir brent og får feber eller smerter, bør du oppsøke lege.

Les også: Ti sannheter om soling

Du skjærer deg i foten

Skarpe steiner og skjell langs stranden eller på havbunnen kan fort legge en demper på strandidyllen. Bruk badesko der det er mye steiner og skjell, også til barna.

Hva kan du gjøre?
Har du først kuttet deg gjelder det å unngå å få sand i såret, da det kan oppstå infeksjoner. Vask hendene dine og rens såret med rent vann fra kran eller flaske. Sitter det et fremmedobjekt i såret er det viktig at du ikke forsøker å dra det ut selv. Tull rene håndklær eller klær rundt såret, og oppsøk lege.

Kilder: Daily Mail og Lommelegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer