Flykaos

Unngå denne dagen

Da er det størst sjanse for kansellering.

VÆR FORBEREDT: Reiseekspert i DinSide Odd Roar Lange kommer med flere tips til nordmenn som skal ut å reise nå, blant annet når du ikke bør begi deg ut på tur. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS-streiken er over. Det sammen er streiken blant flyteknikerne.

Men det betyr ikke at alle problemene for norske flypassasjerer er over.

En rekke flyplasser har fortsatt store problemer med bagasjehåndteringen, og historiene om reisende som må gjennomføre ferien uten bagasjen sin, er tallrike.

SMARTE HOTELLTIPS: Det er veldig irriterende når man ikke får det helt mørkt på hotellrommet, og når man forsover seg til hotellfrokosten, men ikke fortvil! Vi har løsningen på alle disse problemene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

I tillegg kommer stadig nye meldinger om nye streiker i ulike selskap.

Ekspertenes tips

Hvilke fly som bli kansellert er ikke alltid like lett å forutse. Men reisesiden Conde Nast Traveller har fått eksperthjelp til å analysere kanselleringene hittil i år for å se om det er mulig å finne ut når det er høyest og lavest risiko for å havne på kansellerte fly.

TRØBBEL I LUFTA: Det har vært store problemer for europeisk luftfart denne sommeren. Foto: Odd Roar Lange
TRØBBEL I LUFTA: Det har vært store problemer for europeisk luftfart denne sommeren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Finnes det en bestillingsstrategi som kan bidra til å redusere risikoen for at flyet ditt blir stående på bakken?

Det er ingen garanti. Men å bestille et fly som har avreise tidlig på dagen kan bidra til å redusere risikoen.

Et fly som er forsinket kan igjen føre til at det blir ringvirkningen for dette flyet gjennom hele dagen.

- Situasjonen med kanselleringer har bygget seg opp siden begynnelsen av april. Mange flyselskap har brukt opp all sin kapasitet. Og mange nye ansatte skal gjennom opplæringen og sikkerhetsprogram. Og dette tar tid , sier John Grant, sjefanalytiker i dataselskapet Official Aviation Guide (OAG) til Conde Nast Traveller.

Stå opp tidlig

Den laveste risikoen kansellering og forsinkelse er å ta et fly som går veldig tidlig morgenen, samt mellom klokka 10.00 og 15.00.

Statistikken viser at selv om det er morgenavganger som blir kansellert, så er det et lite antall i forhold til det totale antall flyavganger.

- Jo senere på dagen flyet har avgang, jo større er risikoen for kanselleringer, sier John Grant, etter at OAG har analysert data fra perioden 1. april til 21. juni.

Og disse viser at flykanselleringene øker hver dag rundt klokken 08.00 og ved 15.00-tiden. Antall kanselleringer forblir ganske høye frem til klokka 21.00, med noen tydelige topper klokka 18.00. og 19.00.

Unik sommer

- Sommerens kanselleringer har foruten konsekvenser fra streikene vært ganske unike sammenlignet med det vi kan kalle normalår. Etterdønningene fra pandemien har gitt utfordringer inn i en hel bransje som inkluderer infrastrukturen på bakken, sier SAS sin direktør for samfunnskontakt, Knut Morten Johansen til DinSide.

- Forklaringene er sammensatte, hvor sikkerhetsklareringer har forsinket opptrappingen til å håndtere den enorme etterspørselen etter reiser. Flyplasser over hele Europa har bedt flyselskaper begrense antall flygninger, og et stort antall fly (som har vært utsolgt) har blitt kansellert. Hvilke fly som da forhåndskanselleres er basert på en rekke hensyn.

Slik velger de

Helt overordnet så vil man skjerme passasjerene mest mulig, slik at ruter/destinasjoner med gode nærliggende alternativer kan bli valgt foran der hvor en kansellering vil ramme hardere og flere.

- Å sannsynlighetsberegne hvilke tidspunkt kanselleringer som vil oppstå ut fra de komplekse forholdene, gir oss ikke noen eksakt vitenskap som gjør oss reiseklare forbrukere noe klokere, fortsetter Johansen.

Men, kanselleringer som skjer akutt, gjerne tett opp til avgangstid, har som regel en teknisk årsak.

- Et fly som har stått over natten har fått teknisk ettersyn og er sånn sett klart for avgang. På denne bakgrunn er sjansen or at morgenflyet går som planlagt meget stor, forklarer Knut Morten Johansen.

I LUFTA IGJEN: SAS og direktør for samfunnskontakt, Knut Morten Johansen, er på vingene igjen. Foto: Odd Roar Lange
I LUFTA IGJEN: SAS og direktør for samfunnskontakt, Knut Morten Johansen, er på vingene igjen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Den beste dagen

I tillegg til tidspunktet på døgnet kan også ukedagen ha innflytelse på punktlighet.

Ifølge selskapet Flight Aware sine data for 2022, skjer de fleste kansellerte flyvningene på fredager. Mens det er klart færrest på tirsdager.

Torsdager, lørdager og søndager er også godt representert på kanselleringstoppen. Mens mandag og onsdag er under dagsgjennomsnittet for uke.

Heftig sommer

Vanligvis har flybransjen en kanselleringsgrad på 1,5 prosent. Men i sommer har den i Europa vært på 5 prosent.

Samtidig er det viktig å ikke glemme at kanselleringer som skyldes værforhold i følge Flight Aware øker utover sensommeren. Og disse øker utover dagen fordi vi har det beste været om morgenen.

- Været har en tendens til å være det beste om morgenen. Mens tordenvær gjerne kommer utover dagen og øker etterhvert. Dette kan føre til mange kansellerte flyvninger, sier Kathleen Bangs, som er tidligere pilot og nå er talsperson for Flight Aware

Nå slike kanselleringer skjer, er det også mindre sjanse for å få plass på et nytt fly.

Følg med selv

Man kan følge flyene statusoppdatering via Flight Aware sin tjeneste «Where is My Plane Now».

Her kan du se flyenes plassering i sanntid, og oppdage en forsinkelse på forhånd. Gjerne før du blir varslet av flyselskapet.

Å være strategisk når det gjelder dagen og klokkeslettet du bestiller flyreisen kan altså redusere riskoen for en kansellering.

Men for alle som skal ut og fly i sommer er det smart å ta med seg masse tålmodighet og å være fleksibel.

For flykaoset vil trolig vare hele sommeren og godt ut på høsten.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer