Bilferie

Unngå disse bobilflausene

Bobilekspert Stine Mari deler sine beste tips.

BASSENG I HAGEN: Bobilforfatter Stine Mari Velsvik fikk et uventet basseng rett utenfor bobildøra. Foto: Privat
BASSENG I HAGEN: Bobilforfatter Stine Mari Velsvik fikk et uventet basseng rett utenfor bobildøra. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bobilbølgen fortsetter å skylle over landet. Og kjører du bil i Sommer-Norge så kommer du garantert til å møte dem på eller ved veien.

Er du en av dem som vurderer å kjøpe eller leie bobil i sommer så er det greit å vite hva du skal se etter og hva du skal gjøre for å få en vellykket bobilferie.

DUGG: Visste du at det er mulig å få speilet helt duggfritt etter en dusj? Vi viser deg hvordan i denne episoden! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Skiftet mening

- Bobil var teit og noe som var forbeholdt rike og runde pensjonister, mente Stine Mari Velsvik tidligere.

Men da mannen, Alrik, gikk til innkjøp av en grå van, skiftet hun mening.

I årene som fulgte har Stine Mari og Alrik sammen med to barn reist på kryss og tvers med bobil, og erfaringene fra nybegynnerlivet til ekspert er samlet i inspirasjonsboka «Bobil - Opplevelser for livet».

TETT PÅ: Både nordmenn og utlendinger drar på bobilferie i Norge. Og de kommer tett på naturopplevelsene. Foto: Odd Roar Lange
TETT PÅ: Både nordmenn og utlendinger drar på bobilferie i Norge. Og de kommer tett på naturopplevelsene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Og boka er allerede blitt en bestselger.

Nå deler hun sine beste tips og råd for bobilferskinger i DinSide.

Samtidig deler hun også tingene du bør unngå hvis du vil ha en fin bobilferie i sommer.

6) Pakketipset

Du trenger mye mindre enn du tror. Tenk multifunksjonelt om utstyr, også klær. Om du velger kvalitetsklær av ull evt ull/silke trenger du færre plagg.

De trenger heller ikke vaskes ofte, bare luftes.

5) Vanntipset

I Norge er det som regel lett å få tak i vann. Men ha med egen vannslange og universalnøkkel eller ulike krannøkler til utekraner. Adapter for ulike tilkoblinger er også smart.

Ikke fyll vann med samme slange som andre har spylt doen sin med. Ha gjerne en 10l dunk med drikkevann. Så har du reserve om tanken blir tom, og du har alltid rent vann å drikke.

DELER TIPS: Stine Mari Velsvik gikk fra bobilfersking til bobilveteran. Foto: Privat
DELER TIPS: Stine Mari Velsvik gikk fra bobilfersking til bobilveteran. Foto: Privat Vis mer

4) Sanitærtipset

Fyll og tøm (gråvann, do og drikkevann) når du kan, selv om du ikke . Om gråvann blir for full, risikerer du at det kommer i retur gjennom sluket på badet. Og skal du fricampe i hutiheita kan det hende det er langt til nesten mulighet. Husk å bruke rett kjemikalie i doen, det gjør drittjobben bedre.

3) Strømtipset

Norge er et eldorado for fricamping. Men for å klare deg en stund der ute må du ha nok strøm. Alt fra gassalarm til varme, lys, gjerne kjøleskap og lading av mobil trenger strøm. Store og gode lithium-batterier gjør deg veldig uavhengig!

2) Luksustipset

Prioritere det lille ekstra, så som ha varmt vann i springen, en myk seng å sove i og kald drikke i kjøleskapet. Velg kvalitet og materialer som har gode egenskaper.

Gode og fluffy dundyner, myke håndklær, varme tepper, gode kopper, godt kjøkkenutstyr med skarpe kniver og gode gryter som tåler varmen fra gassen, er alle ting som kan heve tur-feelingen.

Hva med å bytte lunken pulverkaffe med håndbrygget kaffe? Det er ikke vanskeligere, men kan være veldig mye bedre.

Luksus på tur trenger ikke bety stappfull bil, det trenger heller ikke være veldig dyrt.

PÅ SMALE VEGER: Norgesferien byr på mange fine omveier. Som for eksempel Trollstigvegen i Romsdal. Foto: Odd Roar Lange
PÅ SMALE VEGER: Norgesferien byr på mange fine omveier. Som for eksempel Trollstigvegen i Romsdal. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

1) De fine omveiene

Unngå de mest befolkede stedene og tidene. Mange populære reisemål i Norge er ikke dimensjonert for de store mengdene folk som kommer i høysesongen.

Opplevelsen kan bli mye bedre når du ikke må stå i kø for å kikke på en foss. Prisene er gjerne også gunstigere litt utenfor de travleste ukene. Du kan også reise til steder som har få eller ingen overnattingsmuligheter og få magiske opplevelser der.

Men unngå bobiltabbene

Her kommer tipsene for ting du bør unngå hvis du ikke vil ha en fiaskoferie.

7) Uten fast plass

Ting som ikke har fast plass og et formål blir fort til rot og frustrasjon i en bil. Dersom ting og tang flyter kan det også bli farlig ved bråbrems.

De fleste har begrenset lastekapasitet, og på spektakulære norske fjellveier vil du ikke ha en bil med dårlige kjøreegenskaper på grunn av overlast.

6) Irriterende forglemmelser

Noen ganger er det små justeringer som gjør det hele mye bedre, eller små mangler som ødelegger hele planen.

Husk å ha med nivåklosser eller bruk støttebein, slik at bilen står vannrett. Det er kjipt å sove i nedoverbakke, samt at kjøleskapet ofte ikke funker skikkelig.

Ha med litt verktøy for å fikse småting som er blitt ødelagt. Gaffatape, fyrstikker, strips og den slags tar lite plass men kan være gull i nøden. Og kanskje du har glede av et lite modem med internett- abonnement som har dekning der andre nett faller ut.

Ikke glem å ha gode basismatvarer i bilen, og gjerne ha en god enkel kokebok. Ikke legg igjen grillen hjemme. Med medbrakt grill kan du lage herremåltider av mat som du får tak på gårdsbutikker osv.

5) Allemanns-misforståelsen

Allemannsretten er der for å sikre oss muligheten til å ferdes. Den gjelder folk, ikke bil.

Men med bobilen kan du kan komme dit ingen tilbyr overnatting, og du kan ha med masse forskjellig sportsutstyr.

FAMILIEN PÅ TUR: Stine Mari Velsvik med mannen Alrik og barna David (2) og Oliver (5). Foto: Privat
FAMILIEN PÅ TUR: Stine Mari Velsvik med mannen Alrik og barna David (2) og Oliver (5). Foto: Privat Vis mer

4) Ta hensyn

Ta hensyn også til deg selv og reisefølget ditt. Det som er av behov og utfordringer hjemme vil også finnes på tur.

Dersom du passer på deg selv, har du større sjanse for å være et bedre reisefølge, og for å tåle litt mer av de andre.

Vær raus og åpen både med deg selv og de andre.

Det kan hende det blir litt i tetteste laget å være lenge på tur i en bobil dersom alle skal være sammen døgnet rundt. Da kan det være en ide å dele gruppen litt. Noen gjør en ting, andre noe annet. Eller kanskje du skal ta litt tid for seg selv.

3) La alle få være med å bestemme

Ikke la de voksne bestemme alt.

Det er enkelt å tilpasse aktivitetene til de ulike ønskene, og nivåene. Utnytt bobilenes potensiale, og la alle få oppleve mestring og medbestemmelse. Da er sjansen stor for at dere kommer hjem fra tur med energi og gode minner!

2) Husk været og utstyret Norge trenger

Norge har utfordrende og lunefullt klima. En riktig utstyrt bobil kan funke like bra på vidda om vinteren som ved stranda på sommeren. Men suksessen ligger i å ha kunnskap om forholdene, klær, utstyr i bilen og redskaper til å takle det som kommer, og utnytte de ulike værtypene.

En regnfull sommerdag kan fin nytes når du fridykker. Du blir jo våt uansett…

1) Husk reglene

Les deg opp på viktige lover og regler. Det finnes en del lover og regler det er greit å vite om i Norge.

For eksempel kravet minimum fire meters avstand mellom bobiler på overnattingsplass.

Eller at du i utgangspunktet har lov å sove i bilen der du har lov å parkere. (Ikke i alle kommuner). Du kan risikere å måtte sette igjen eiendelen om du kjører med overlast.

Husk også at det er noen bobiler du ikke kan sikre småbarn på lovlig vis i. Velg derfor bil som passer til behovet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer