Reiseforsikring:

Unngå fella

Taper tusenvis fordi de gjør det i feil rekkefølge.

I RETT REKKEFØLGE: Har du kjøpt reiseforsikingen din før du bestiller reisen? Foto: Odd Roar Lange
I RETT REKKEFØLGE: Har du kjøpt reiseforsikingen din før du bestiller reisen? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du feriereisen din og reiseforsikring i feil rekkefølge så kan du tape titusener av kroner i sommer.

Mange nordmenn er nemlig ikke klar over den skjulte «reiseforsikringsfella» som DinSide tidligere har omtalt.

Nå går også forsikringsgiganten Europeiske Reiseforsikring ut med samme advarsel foran sommerferien.

Pass på datoen

- For å få dekket avbestillingsutgifter før avreise, ved eksempelvis sykdom, skade eller dødsfall i familien, må forsikringen være gyldig før man betaler for reisen.

TRIKSET I UTLANDET: Det norske flagget og N-merket trekker ifølge forsikringsselskapene til seg kriminelle når du er på ferie i utlandet. En lapp over merkene fungerer godt for å hindre innbrudd, ifølge en av våre lesere som har kjørt bil i hele Europa. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Det høres kjedelig ut, men det lønner seg å ha et aktivt forhold til forsikringene sine, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

I tillegg er det viktig å vite at skal du ha en gyldig forsikring under selve reisen så må denne være på plass til riktig tid.

Trøbbel

Dersom du har startet feriereisen, og deretter kommer på at du har glemt å bestille reiseforsikring så kan du være ille ute.

- Hovedregelen er enkel. Du må kjøpe reiseforsikring før reisen starter, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende til DinSide.

- Har du en helårs reiseforsikring, som de fleste av kundene våre har i dag, er ikke dette en problemstilling du trenger å tenke på. Da er du dekket fra du forlater hjemmeadressen din, også på fritida, fortsetter Slettemoen.

Mangler forsikringen

I en ny landsdekkende undersøkelse, som analysebyrået YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If, kommer det fram at mange nordmenn løper stor risiko på utenlandsferier i sommer.

- Mer enn 1 av 20 av de spurte i den ferske undersøkelsen sier at de satser på å klare seg uten reiseforsikring i sommerferien. Da har vi dessverre ikke anledning til å hjelpe når noe skjer, og den reisende kan få en økonomisk baksmell vi ikke unner noen, sier Andreas Handeland.

Ender i ruin

HJELP: Legebesøk og hjelp i utlandet kan bli svinedyrt. Foto: Odd Roar Lange
HJELP: Legebesøk og hjelp i utlandet kan bli svinedyrt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Inflasjonen, i kombinasjon med den svake norske krona, har gjort det langt mer kostbart å gå til lege, eller å få behandling på et sykehus. Skulle man bli alvorlig syk kan man bli sittende igjen med regninger i millionklassen. Så det å gamble på at man klarer seg uten reiseforsikring er noe vi fraråder på det sterkeste, legger han til.

Kredittkortforsikringen

- Ni prosent av de spurte oppgir at de har reiseforsikring gjennom kredittkortet de har betalt reisen med. Disse forsikringene kan være mangelfulle, advarer reiseeksperten.

- Ofte er det slik at man har en reiseforsikring inkludert hvis man betaler mer enn halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Disse har som regel dårligere dekninger enn helårs reiseforsikringer, og lavere erstatningssummer ved flere typer hendelser, så det kan være greit å gjøre litt research, sier Andreas Handeland.

Unge vet minst

I aldersgruppen fra 60 og oppover svarer hele 82 prosent at de har gyldig reiseforsikring, og bare én prosent av de spurte sier at de ikke vet om de har en forsikring for reisen.

I motsatt ende av skalaen, i aldersgruppen mellom 18-29 år, er det bare halvparten som oppgir at de har forsikring.

14 prosent sier at de ikke vet, og 15 prosent skal sjekke dette før avreise.

Har du et tips om reiseforsikring?

Har du et tips om reiseforsikring?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiseforsikring og ferie? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer