Feil ved reiseforsikring:

Unngå kjempetabben

En feil med bestillingen kan føre til økonomisk katastrofe når du er på reise.

ALT I ORDEN? Har du ordnet en god reiseforsikring før du bestilte reisen? Hvis ikke kan du tape store penger. Foto: Odd Roar Lange
ALT I ORDEN? Har du ordnet en god reiseforsikring før du bestilte reisen? Hvis ikke kan du tape store penger. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

De fleste som skal ut og reise vet at det er veldig lite smart å dra av gårde uten en god reiseforsikring i bagasjen. Men etter to år med lite eller ingen reisevirksomhet er det enkelte som kan ha droppet reiseforsikring for å spare penger, siden man uansett ikke skulle reise noe sted.

Planlegger du en ny reise er det svært viktig at du ordner en ny forsikring først. Og det må gjøres på rett måte. For det er en svært viktig detalj som må på plass før du i det hele tatt trykker på billett-bestillingsknappen.

Det viktige rekkefølgen

Du må nemlig bestille reiseforsikringen før du bestiller billettene. Ellers vil ikke forsikringen du bestilte og betalte være fullt ut gyldig før neste reise.

Starter du på selve reisen før forsikringen er bestilt kan du i verste fall ende opp med økonomisk ruin.

Hvert år må nordmenn hentes hjem med ambulansefly, og regningen kan komme opp i flere hundre tusen kroner. Det samme gjelder dersom man havner på sykehus i utlandet.

Det er derfor viktig å sørge for at man har en god reiseforsikring i ryggen før man drar hjemmefra, da reisen starter i det øyeblikket man forlater sin egen hjemmeadresse.

SJEKK DATOEN: Husk at reiseforsikringen må være på plass før du drar ut av huset hjemme. Datoen du ordnet forsikringen kan avgjøre hva du får dekket hvis uhellet er ute. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK DATOEN: Husk at reiseforsikringen må være på plass før du drar ut av huset hjemme. Datoen du ordnet forsikringen kan avgjøre hva du får dekket hvis uhellet er ute. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Avbestilling

– Det er ekstra viktig å huske på at reiseforsikringen må være gyldig allerede når du bestiller eller betaler for en reise, for at man skal kunne få dekket avbestillingskostnader, dersom reisen ikke kan gjennomføres grunnet sykdom eller reiseråd, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If reiseforsikring.

– Det mange ikke vet er at en reiseforsikring også dekker hendelser som skjer i hverdagen her hjemme i Norge, som tyverier, forsinkelser, uhell, sykdom og skader, for å nevne noe.

For at forsikringen skal gjelde fullt ut og også omfatte avbestilling, må den tegnes før du bestiller billetter.

Hvis tabben er gjort

Om du gjorde tabben og bestilte reisen før du tegnet forsikringsavtale er det fortsatt et lite håp. Du har en gyldig forsikring for skader som oppstår på reisen dersom avtalen tegnes før du drar hjemmefra. Da er du forsikret for de hendelsene som inntreffer på reisen, men har altså ingen avbestillingsdekning.

Men kommer du på forsikringsforglemmelsen først etter at du har reist ut av landet kan det bli veldig kostbart, dersom uhellet inntreffer. Da gjelder forsikringen først fra neste reise, ikke fra datoen du inngår avtalen.

Når starter egentlig en reise?

– Reisen starter i det du drar hjemmefra. Er det grensetilfeller vil hver sak bli vurdert for seg, sier Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige og forklarer:

– Du skal fly fra Gardermoen og plutselig kommer på at du ikke har reiseforsikring når du kommer til Gardermoen. Går du da inn på selskapets nettside og bestiller, vil forsikringen gjelde fra nøyaktig dette tidspunktet for skader som inntreffer etter den tid. Eventuelle skader som har skjedd på vei til flyplassen, dekkes ikke.

IKKE PLASS: Det er ganske irriterende når man ikke får plass til hele pizzaesken i kjøleskapet, heldigvis finnes det råd! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det enkleste

Det enkleste og beste er at man sjekker at man har reiseforsikringen i orden i forbindelse med planlegging av all tur- og reiseaktivitet. En årsreiseforsikring gjelder for alle de reisene du foretar deg gjennom hele året.

Hvor lenge hver enkelt reise kan være avhenger av hvilken reiseforsikring du har valgt, vanligvis gjelder den for sju eller ti uker.

– Skal du være lengre borte enn dette, er det viktig at du kjøper utvidelse av varighet, og dette må du gjøre før du reiser hjemmefra, understreker Bjarne Aani Rysstad.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer