Flyreiser og bagasje:

Unngå koffertflausa

Han pakket tre liter maling i kofferten - og så gikk alt galt.

LOV ELLER IKKE LOV: Hva kan du sende som innsjekket flybagasje? Sjekk lista før du reiser neste gang. Foto: Odd Roar Lange
LOV ELLER IKKE LOV: Hva kan du sende som innsjekket flybagasje? Sjekk lista før du reiser neste gang. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er klart for et nytt reiseår, og mange har allerede planlagt sine første reiser.

Men hvordan planlegger du hva som skal sendes som innsjekket bagasje, hva som kan være med i håndbagasjen, og hva som ikke er tillatt under noen omstendigheter?

Les disse reglene før du sjekker inn bagasjen din.

Pass på nøklene

Aller først: Ikke send verdisaker, som smykker, ringer, klokker og PC som innsjekket bagasje.

Dette dekkes nemlig ikke av verken flyselskap eller reiseforsikring dersom det blir skadet eller borte.

Send heller aldri med nøklene dine i innsjekket bagasje. Bagasjen kan, blant annet, bli forsinket, og da står du kanskje vel fremme ved ankomstedet, men uten bilnøkler og nøkler til boligen din.

FRA LASTEROMMET: I et fly må ting stables tett for at det skal bli plass til alt. Video: Mathias Loftås Vis mer

Malingsfiasko

Få har sett flere bagasjetabber enn Per-Viggo Andersen, som er fagleder for bagasjehåndteringen ved Oslo Lufthavn.

– Det mest uforglemmelige er han som sendte tre liter rødmaling i kofferten sin. Lokket på malingsspannet løsnet og maling rant ut og ødela flere titalls kofferter, samt griset til bagasjebåndet. Det ble en kostbar skade, som mannen selv måtte dekke, forteller Andersen til DinSide.

– Det ble kostende hundretusener!

Motorsag i kofferten

- Ellers har vi passasjerer som sjekker inn motorsag, med olje og bensin som lekker ut, eller som sender øvingshåndgranater og panservernrakett fra Forsvaret, fortsetter Per-Viggo Andersen.

Alt dette er ting som ikke er tillatt å sende. Det blir luket ut av oss og kommer ikke fram til bestemmelsesstedet.

Verktøy som boremaskin, bor og elektrisk drill kan imidlertid sendes som innsjekket bagasje.

GULL FRA ARKIVET: Vi festet kameraer på en koffert, for å se innsiden av det kompliserte bagasjesystemet på flyplassen. Video: DinSide Vis mer

Dekkes ikke

Det fine porselensserviset du fikk i gave eller kjøpte i ferien, bør likevel ikke sjekkes inn. Da kan det fort bli en første og siste reis for kopper og tallerkener.

– Verdigjenstander, pass, elektronikk eller skjøre ting i innsjekket bagasje dekkes ikke av reiseforsikringen, slår kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If og Europeiske fast overfor DinSide.

Vinflasker til besvær

Du får ikke med deg flytende innhold som er i større beholder enn 100 milliliter i håndbagasjen.

Dette kan friste mange til å sende vinflaska de kjøpte i innsjekket bagasje, men da må du huske å pakke den meget godt. Bruk helst rikelig med bobleplast rundt flaska, i tillegg til én eller to plastposer som hindrer enhver lekkasje.

– Vi har hatt skadesaker der vinflasker har gått i knas i bagasjen, forteller Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– En annen sendte rakfisk i ekspedert bagasje, men kofferten kom ikke fram før det var gått to uker. Og da var den ødelagt.

Glidelåstrøbbel

Det er ikke bare innholdet som må være korrekt og godt pakket. Noen ganger kan bagen, kofferten eller kassa gå i stykker.

– Det vanligste er at glidelåsen på bager revner. Da opplever vi at innholdet kommer på rad og rekke på bagasjebåndet, forteller Per-Viggo Andersen.

– Det var en som sendte ei isoporeske som ekspedert reisegods: Eska holdt ikke transporten, og væske trengte ut og ødela andres bagasje, sier Bjarne Aani Rysstad, som ber de reisende om å sjekke at låser, glidelåser og liknende er i god stand før reisen starter.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer