Utløpsdato på pass

Unngå passfella

Sjekk dette før du reiser utenlands.

PASS OPP: Bommer du på utløpsdatoen kan reisen gå i vasken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
PASS OPP: Bommer du på utløpsdatoen kan reisen gå i vasken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Når man skal ut og reise er det mye å holde styr på. Det er særlig viktig å huske passet, men det er også viktig å sjekke gyldighetsdato.

Selv om passet enda er gyldig, kan det likevel få konsekvenser for reisen. For visste du at en rekke land krever at passet er gyldig i minst seks måneder når du enten ankommer eller ved hjemreise til Norge?

Kan nekte innreise

Noen land krever at passet eller ID-kortet er gyldig en viss tid etter innreise eller utreise fra landet du besøker. De fleste land har et krav om tre måneders gyldighet etter hjemreise, opplyser politiet på sin hjemmeside.

Enkelte land krever seks måneders gyldighet. Det vil si at om du skal ut å reise til et slikt land, må passet ditt i hvert fall være gyldig til vinteren 2024.

Det er verdt å merke seg at kravet om passets gyldighet eller ID-kort gjelder også selv om du mellomlander på vei til et annet land.

Videre skriver politiet følgende: «Hvis passet eller ID-kortet ditt ikke er gyldig i perioden landet krever, kan du bli nektet innreise».

Her gjelder det

I for eksempel Thailand kreves det at passet skal være gyldig i minst seks måneder ved innreise til landet, informerer Regjeringen.no om.

Også land som Tyrkia, Singapore og De forente arabiske emirater krever at passet skal være gyldig i minst seks måneder ved innreise.

Som tidligere nevnt har enkelte land et krav om at passet må være gyldig etter hjemreisen til Norge. USA er blant disse landene.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Du kan selv sjekke hva som gjelder for landet du planlegger å besøke på nettsida til Utenriksdepartementet.

Unngå dette

Trenger du nytt pass og skal ta nytt passbilde er det flere tabber man må unngå. I juni skrev DinSide om en sminketrend som gikk viralt på TikTok, hvor emneknaggen «passport photo makeup» hadde fått over 600 millioner visninger på det populære mediet.

Trenden går ut på at man skal se best mulig ut på passbildet. Den amerikanske influenseren og youtuberen, Alisha Maria fikk erfare at dette ikke var så lurt. På passbildet hadde hun mye sminke, mens på reisen droppet hun sminken. Ifølge Alisha Maria førte det til at hun nesten ikke fikk komme med på flyet da hun ikke liknet på passbildet sitt.

- Bruk av sminke når man skal søke om pass må begrenses fordi innehaveren skal se mest mulig naturlig ut og kjennes igjen i framtidige kontroller, uttalte seniorrådgiver i pass- og ID-seksjonen i Politidirektoratet, Unni Norum til DinSide den gangen.

Men det er ikke fastsatt regler for bruk av sminke på passfoto, påpekte hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer