Unngå slitasje og teip på passet

For er ikke passet i topp topp stand, kan det være ugyldig.

ULOVLIG: Først løsnet personaliasiden i passet vårt. Så teipet vi den fast. Og dermed var passet vårt "dobbelt" ugyldig.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ULOVLIG: Først løsnet personaliasiden i passet vårt. Så teipet vi den fast. Og dermed var passet vårt "dobbelt" ugyldig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er strengt forbudt, sa passkontrølleren til oss nylig, da vi viste frem passet etter å ha vært i Skottland.

– Så nå har du ikke noe gyldig pass, lenger. Du må skaffe et nytt.

Hun slapp oss inn i Norge, heldigvis. Men vi hadde altså reist med et pass som vi ifølge henne nesten like gjerne kunne latt ligge hjemme, da det ikke var gyldig.

Og grunnen var denne: Teip.

Derfor må du ha med passet selv om du egentlig ikke trenger det

Ikke reparer passet!

Den første siden i passet ditt er plastbelagt, og inneholder alle personalia. I vårt pass har denne personaliasiden løsnet.

– Ikke noe litt teip ikke fikser! tenkte vi naivt, og plasserte fem teipbiter pent på rekke for å holde siden på plass.

Dette skulle vi altså aldri ha gjort, da det er "strengt ulovlig", som passkontrolløren vår formulerte det. Og passet vårt var allerede ubrukelig da vi oppdaget den løse siden. Det er nemlig svært strenge regler for hvordan et pass skal se ut.

PASS PÅ PASSET: Da det er strenge regler for slitasje på pass, kan det lønne seg å ha den i en plastlomme. Mange gir de bort gratis, som denne vi fikk av selskapet som hjalp oss med visum til Russland.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ PASSET: Da det er strenge regler for slitasje på pass, kan det lønne seg å ha den i en plastlomme. Mange gir de bort gratis, som denne vi fikk av selskapet som hjalp oss med visum til Russland. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Bør være perfekt

Her er den enkle, men strenge, regelen for hvordan et pass skal se ut, hentet fra politiets nettsider:

"Et pass er bare gyldig så lenge eieren kan kjennes igjen på bildet og så lenge passet er uforandret og uskadet".

Hvor lik er du passbildet ditt? Her er reglene

I passloven står det blant annet:

"Passinnehaveren må ikke endre passets utseende eller innhold", samt at passet kan kreves innlevert om det er "skadet, slitt".

Ergo: Passet er ugyldig om for eksempel plastsiden løsner, og minst like ugyldig om du forsøker å reparere det.

- Hvis du teiper sprekken selv kan det bli sett på som dokumentforfalskning. Reiser du ut av Norge og blir tatt med teipet pass kan det medføre store problemer, har politibetjent ved Gardermoen politistasjon Karl-Erik Hytten uttalt til NRK.

Nøyaktig hva "uforandret" innebærer presiseres ikke noe sted, og det kan være ulik praksis mellom flyselskapene og landene du skal til. Men her er det i aller høyeste grad aktuelt å heller være føre var enn etter snar, da konsekvensen kan bli at du ikke får lov til å reise.

GRATIS: Om årstallet i passet ditt sier at passet ble utstedt mellom 1999 og 2005, får du nytt pass gratis når personaliasiden løsner.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GRATIS: Om årstallet i passet ditt sier at passet ble utstedt mellom 1999 og 2005, får du nytt pass gratis når personaliasiden løsner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Bytt passet gratis

Har passet ditt skader, bør du oppsøke politiet og høre hva de synes. Er skadene store nok, må du skaffe nytt pass. Dette har heldigvis blitt billigere med årene, og koster nå 450 kroner for personer over 16 år, og 270 kroner for barn under 16 år. Dette er den eneste måten å "reparere" et pass på.

Du bør bestille pass allerede – for snart blir det rush!

Når det gjelder det konkrete problemet med løsnede personaliasider, er det enda billigere. Gratis, faktisk. Maskinlesbare pass gitt ut mellom 1999 og september 2005 var nemlig svakere enn de er i dag, og den plastbelagte personaliasiden kan lett løsne eller brekke, ifølge politiet. Politiet gir deg derfor et nytt pass gratis om du har en av de svake utgavene.

For å se om ditt pass faller innunder denne ordningen, er det bare å se på punktet "Utsted den" og sjekke årstallet. Dessverre får du ikke nytt pass med ny gyldighetstid, men et nytt pass med den samme gyldighetstiden som det gamle. Er du innenfor, men ikke har opplevd løs personaliaside, kan det uansett være lurt å skaffe et nytt pass. For plutselig oppdager du feilen når du står der, med skjegget i postkassen og ferieplanene i vasken.

Har du andre erfaringer med passreglene? Del gjerne med deg under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer