Flyreiser:

Unngå smell

Dette må du vite før du nærmer deg sikkerhetskontrollen.

ER DU KLAR? Sikkerhetskontrollen er en av reisens stressområder for noen. Det går enklere hvis du er forberedt og kjenner alle reglene. Foto: Jaromir Chalabala / Shutterstock / N
ER DU KLAR? Sikkerhetskontrollen er en av reisens stressområder for noen. Det går enklere hvis du er forberedt og kjenner alle reglene. Foto: Jaromir Chalabala / Shutterstock / N Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje kjent følelsen. Køen mot sikkerhetskontrollen som går så altfor sakte, og tiden som gjenstår til flyet ditt skal ta av går så altfor fort, og du husker ikke helt hva som var lov og ikke lov.

I en stresset situasjon er det lett å glemme å gjøre alt riktig, og å huske hva som er lov å ta med og hva som skaper trøbbel.

SOMMERFERIE: Dette er triksene du må kunne før din flyreise for å unngå flykaos. Vis mer

Flytende regler

Først og fremst gjelder det spørsmålet om hva som er flytende og hvor mye det egentlig er lov å ta med i håndbagasjen som skal kontrolleres i sikkerhetskontrollen.

Hovedregelen er at det ikke er tillatt å ta med væsker i håndbagasjen. Det er likevel åpnet for å ta med mindre mengder væske, forutsatt at du følger reglene som gjelder.

La oss derfor ta det punkt for punkt.

Det viktigste

All væske du skal ha med inn på flyet må samles i én gjennomsiktig plastpose før du går gjennom sikkerhetskontroller. Posen må ha lukkemekanisme og kan romme maksimalt 1 liter. Du kan bruke din egen medbrakte pose, eller bruke den du får gratis på flyplassen.

Du kan finne slike poser ved sikkerhetskontrollen på de fleste flyplassene i Norge.

Det er bare tillatt med én pose per reisende.

Væskene skal være i beholdere som rommer inntil 100 milliliter hver. Beholdere som rommer mer enn dette er ikke tillatt, uavhengig av hvor lite væske de inneholder.

Unntaket her er en tom drikkeflaske, og den trenger du ikke å legge i plastposen.

Væske eller ikke?

Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske.

Og frosne væsker regnes fortsatt som væsker. Du kan altså ikke fryse ned en liter vann og deretter ta den med deg gjennom sikkerhetskontrollen.

Planlegg

Du kan kjøpe lynlåsposer og gjennomsiktige plastposer på de fleste dagligvarebutikker. Pass bare på at den ikke rommer mer enn én liter.

Men så var det dette med leppestift eller deodorant i håndbagasjen. Kan det tas med?

Ja, kosmetikkartikler med fast innhold kan tas med i håndbagasjen. Mens roll-on deodorant inneholder væske, og må legges i posen.

Barnematen

Kan du ta med barnemat i håndbagasjen?

Ja, mat som er nødvendig for bruk på reisen er tillatt å ha med. Dette omfatter både barnemat, som morsmelk, barnemat på glass og liknende, og annen mat som er nødvendig.

Det samme gjelder for medisin som er nødvendig for bruk på reisen.

Husk at en attest fra legen din må medbringes dersom medisinen ikke er merket med resept fra apotek.

Tax free-fella

Hvordan unngår du at tax free-posen stoppes i sikkerhetskontrollen?

Handleposen må være forseglet, og kvitteringen må ligge godt synlig inni posen.

En forseglet tax free-pose kan imidlertid det bli åpnet for analyse av flytende innhold. Beregn derfor alltid litt ekstra tid.

Dersom du skal reise videre fra din første flyging, må du opplyse sikkerhetskontrollørene om dette. De vil da forsegle dine tax free-varer i en ny pose.

Kan du ta med frukt?

Det er ingen hemmelighet at mat og drikke er temmelig dyrt på flyplassene. Da kan det lønne seg å ha med egen mat. Men hvilke matvarer er tillatt å ha med i håndbagasjen?

Frisk frukt, hele egg, kokosnøtt, tørr kakebunn, kjeks, kjøtt og brunost er eksempler på mat som er tillatt. Du kan også ta med tørre kaker og kjeks.

Men, kaker som inneholder krem eller annet flytende eller smørbart fyll, er ikke tillatt å ta med gjennom sikkerhetskontrollen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer