Ferievaluta

Unngå valutafella

Hvis du skal feriere i sommer er det et par viktige ting du bør huske på.

FERIEVALUTA: Husk dette når du er på ferie. Foto: megaflopp / Shutterstock / NTB
FERIEVALUTA: Husk dette når du er på ferie. Foto: megaflopp / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje en stund siden du sist var på ferie og det er fort gjort å glemme hva som faktisk lønner seg når det gjelder ferievalutaen. Betaling og minibankuttak trenger ikke å være dyrere enn nødvendig, men da er det viktig å huske på et par ting.

- Mange har ikke vært i utlandet på lenge og jeg tror absolutt at det er en behov for oppfriskning av hva man skal gjøre og hva man ikke skal gjøre, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Unngå valutafella

- En felle som man lett kan gå i er å gå på et vekslingskontor og veksle inn norske sedler med utenlandske valuta. Selv om vekslingskontoret ofte lokker med «no commission», altså gebyrfri veksling, så får du så dårlig vekslingskurs at du taper stort på det. Så styr unna vekslingskontor, råder Gundersen.

En annen felle er å belaste kjøp med kort og uttak i minibank i norske kroner. Den norske valutaen vil som regel være det dyreste alternativet.

Du får gjerne spørsmål om «conversion» eller «no conversion», som betyr at du skal velge om uttaket eller kortbruken skal regnes om i norske kroner med en gang eller ikke. Her skal du alltid velge «no conversion».

Da får du den beste vekslingskursen, legger han til.

Husk dette

Det er ofte et engangsgebyr når man tar ut valuta i minibank, derfor kan det være smart å ta ut mye slik at du slipper å ta ut hver dag. Likevel er det risikabelt å gå rundt med store kontantbeløp, så oppbevar det du ikke trenger i for eksempel en safe.

- Skal du på ferie i Europa, kan det godt hende at du ikke trenger valuta i det hele tatt. Det er svært få steder du ikke kan bruke kredittkortet, som er den aller billigste måten å betale med, sier forbrukerøkonomen Gundersen.

Flest foretrekker valuta

Respons Analyse gjennomførte en undersøkelse for Sparebank 1 i mai 2022 som omhandlet dette temaet.

Her svarte 41 prosent av respondentene at de foretrekker å ta ut valuta når de er i utlandet.

- Det gir kanskje en trygg følelse, men det er også dyrere enn nødvendig, forklarer Gundersen i Sparebank 1.

Undersøkelsen viser også at 18 prosent tar ut valuta i både Norge og utlandet, mens 9 prosent tar ut valuta på forhånd i Norge.

I tillegg viser undersøkelsen at 29 prosent av de som skal til utlandet i sommer tar ikke ut kontakter, men klarer seg med kort. Noe som lønner seg mest når det gjelder valuta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer