Uønsket suvenir

Mange har med seg kjønnssykdommer som gonoré, syfilis og klamydia hjem fra ferien.

Publisert
Sist oppdatert
Menn pådrar seg ofte kjønnssykdommer utenlands, og særlig i Thailand.

Foto: Dag Scheve
Menn pådrar seg ofte kjønnssykdommer utenlands, og særlig i Thailand.

Foto: Dag Scheve Vis mer

Uønsket suvenir

  1. Her smittes du


Et hyppig feriesuvenir er ikke figurene hvor det står Greetings from Greece eller Costa del Sol: Mange har nemlig også med seg mikroorganismene i i trusene. I mer enn halvparten av registrerte gonorétilfellene i 2002 ble smittestedet opplyst å være i utlandet.

Ut på tur

Av de 33 norske personene som pådro seg syfilis hevdet 15 av dem at kilden ble overført i utlandet. 78 av 115 gonorétilfeller fikk overført smitten i utlandet. Er sjansen for å få kjønnssykdommer større utenlands, eller nordmenn simpelten mer uvørne på utenlandsturen?

- Dette er noe vi diskuterer. Vi tror at utbredelsen av kjønnssykdommer er større utenlands. Nordmenn blir i stor grad smittet i Latin-Amerika - Cuba, Brasil og så videre - og i Thailand, sier en lege ved Olafia-klinikken til DinSide. Legen ønsker ikke navnet sitt publisert.

Det er nå enkelt å behandle kjønnssykdommer. Klamydia og gonoré behandles med en engangsdose penicilin, i noen tilfeller gis det i i tillegg sprøyter ved gonoré. Syfilis behandles med to injeksjoner. Den enkle behandlingen kan være en av grunnene til at folk ikke beskytter seg:

- Det at det er enkelt å behandle - og at det også er gratis - kan være en av årsakene til at folk ikke beskytter seg. Men mange tenker også at kjønnssykdommer ikke rammer en selv. I tillegg kommer dette med fristelser, folk lar seg rive med.

HIV-smittes på ferie

HIV-infeksjon pådrar nordmenn seg i stor grad utenlands. Av de 28 heterofilt smittede i 2002 ble bare tre smittet i Norge, mens ti ble smittet i Asia, og ni av disse fikk overført smitten i Thailand. Av de resterende ble tre smittet i Europa, en i Amerika og i tre tilfeller er smittestedet ukjent. 11 av 30 homifilt smittede fikk viruset overført utenlands. 137 av de de 205 som fikk smitten påvist i 2002 var av utenlandsk opprinnelse.

Tidligere ble de fleste norske mennene smittet under arbeidsforhold i Afrika, mens nå blir de helst smittet under ferieopphold i Asia. Mange oppgir å ha fått smitten via kontakt med prostituerte. 67 prosent av kvinenne oppgir å ha blitt smittet av sine faste partnere, som igjen har blitt smittet utenlands.

Globalt er nå HIV-infeksjon den viktigste årsaken til død i aldersgruppen 15-59 år. Nesten dobbelt så mange dør av HIV-infeksjon som av hjertesykdom, som er den andre viktigste dødsårsaken i verden. Som dødsårsak nummer tre rangerer tuberkulose. Dette i følge WHOs nylig publiserte World Health Report.

Klamydia

Men klamydia får man i stort omfang også hjemme. Øyvind Nilsen, rådgiver ved Avdeling for smitteovervåking ved Folkehelsa, opplyser at det i Norge registreres 15.000 nye tilfeller av klamydia hvert år. Rundt fem prosent av norske ungdom til enhver tid har klamydia.

- Vi fører ikke noe statistikk på hvordan smitten blir overført. Vi anser ikke det som relevant om man har fått med seg sykdommen fra sydenturen eller hjemmefra, sier Iversen til DinSide.

Kjønnssykdommer i tall

Det registreres cirka 333 millioner tilfeller av seksuelt overførbare sykdommer årlig. 111 millioner av disse er registrert hos unge under 26 år. Den mest vanlige sykdommen er trikomonasinfeksjon (vaginitt hos kvinner, uretritt hos menn) med 160 millioner tilfeller årlig. Dernest kommer klamydia med 89 millioner nye tilfeller per år. Gonorétilfellene er oppe i 62 millioner tilfeller årlig. Syfilistilfellene er også mange: 12 millioner tilfeller registreres hvert år og syfilis er den seksuelt overførbare sykdommen med høyest dødelighet med unntak av AIDS. Dette ifølge World Health Organisation.

Ifølge organisasjonen er kvinner særlig sårbare overfor seksuelt overførbare sykdommer, både biologisk, kulturelt og sosioøkonomisk. For kvinner er ofte seksuelt overførbare sykdommer fatale: De kan i verste fall føre til sterilitet, flere typer underlivskreft og gravididet utenfor livmoren. Barn født av kvinner med seksuelt overførbare sykdommer kan bli smittet og få alvorlige infeksjoner. WHO strategier for bekjempelse er bevisstgjøring i forhold til seksuell atferd, gjøre det enklere å skaffe til veie rimelige kondomer, inkludere sjekk for seksuelt overforbare sykdommer i alminnelig helsekontroll, og oppfølging av gravide kvinner.

Her får du hjelp

Det er enkelt å sjekke seg for kjønnssykdommer, behandlingen består av engangsdoser penicilin. Fastlegen din tar disse prøvene. Dem som kvier seg for å ta opp spørsmål omkring kjønnssykdommer kan henvende seg til Hudavdelingene ved sine lokale sykehus - de har kompetanse på denne typen sykdommer - samt gynekologer eller urologer.

Mer informasjon:

  • Olafiaklinikken

  • Folkehelsa

  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer