Uønsket suvenir

Mange har med seg kjønnssykdommer som gonoré, syfilis og klamydia hjem fra ferien.

Publisert
Sist oppdatert

Et hyppig feriesuvenir er ikke figurene hvor det står Greetings from Greece eller Costa del Sol: Mange har nemlig også med seg mikroorganismene i i trusene. I mer enn halvparten av registrerte gonorétilfellene i 2002 ble smittestedet opplyst å være i utlandet.

Ut på tur

Av de 33 norske personene som pådro seg syfilis hevdet 15 av dem at kilden ble overført i utlandet. 78 av 115 gonorétilfeller fikk overført smitten i utlandet. Er sjansen for å få kjønnssykdommer større utenlands, eller nordmenn simpelten mer uvørne på utenlandsturen?

- Dette er noe vi diskuterer. Vi tror at utbredelsen av kjønnssykdommer er større utenlands. Nordmenn blir i stor grad smittet i Latin-Amerika - Cuba, Brasil og så videre - og i Thailand, sier en lege ved Olafia-klinikken til DinSide. Legen ønsker ikke navnet sitt publisert.

Det er nå enkelt å behandle kjønnssykdommer. Klamydia og gonoré behandles med en engangsdose penicilin, i noen tilfeller gis det i i tillegg sprøyter ved gonoré. Syfilis behandles med to injeksjoner. Den enkle behandlingen kan være en av grunnene til at folk ikke beskytter seg:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer