Urimelige vilkår ved hyttebestilling

Les vilkårene grundig.

LEIE HYTTE I PÅSKA?: Les vilkårene nøye, så slipper du ubehagelige overraskelser. Foto: Colourbox.com
LEIE HYTTE I PÅSKA?: Les vilkårene nøye, så slipper du ubehagelige overraskelser. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planlegger du å leie hytte eller leilighet på et skisted i påska, bør du lese vilkårene for betaling og avbestilling grundig før du bekrefter bestillingen. Det er nemlig store variasjoner i vilkårene hos de forskjellige utleieselskapene. Og enkelte tilbyr forbrukerne såpass dårlige vilkår at du rett og slett bør unngå å leie hytte gjennom dem.

Her er de billigste hyttene

SkiStar verst

Dette gjelder blant annet selskapet SkiStar, som leier ut hytter og leiligheter i Hemsedal og Trysil. Da Forbrukerombudet nylig gikk gjennom vilkår hos forskjellige utleieselskaper, utpekte SkiStar seg med sine urimelige vilkår, som er for ulovlige å regne.

- Markedsføringsloven bygger på skjønn, men påpeker at vilkår ikke skal være urimelige. Er de det, vil de også være ulovlige, forteller Forbrukerombud Gry Nergård.

Hos SkiStar betaler du nemlig hele beløpet på forskudd. Skulle du avbestille senere enn 60 dager før du i utgangspunktet skulle bruke hytta, får du ikke pengene tilbake.

- Å betale på forskudd er et problem når du som i SkiStars tilfelle vil slite med å få tilbake pengene selv om du avbestiller lang tid i forveien. Dessuten får de kanskje leid ut hytta på nytt, og vil dermed tjene det dobbelte, sier Nergård.

Forbrukerombudet har nå skrevet brev til SkiStar, der de krever at det svenske selskapet endrer leievilkårene.

Flyttbar hytte

Bør leses grundig

Det fins ikke noe generelt forbud mot å kreve forskuddsbetaling for utleiebolig i Norge, men langt fra alle har en så urimelig avbestillingsfrist som i SkiStars tilfelle.

Forbrukerombud Gry Nergård råder derfor folk til å bruke tid på å sette seg inn i vilkårene ved bestilling. Ser det urimelig ut, er det bedre å velge andre alternativer.

- En del forbrukere tenker automatisk at slike vilkår er standard ved leie av hytte, men dette er ikke tilfellet. Vilkårene varierer veldig fra ett utleiefirma til et annet, og de fleste vil gi deg pengene tilbake langt nærmere enn 60 dager før bruk av hytta, sier Nergård.

Det kan også være lurt å vurdere en reiseforsikring, hvor avbestillingsforsikringen vil dekke en eventuell forskuddsbetaling. For eksempel dekker Storebrand følgende avbestillingskostnader gjennom sin helårs reiseforsikring:

"Forsikringen omfatter avbestillingskostnader som påføres sikrede i henhold til(..) utleiers avbestillingsvedtekter. Med avbestillingskostnader menes det innbetalte beløp sikrede ikke får refundert ved avbestilling før avreise. Offentlige skatter og avgifter er ikke omfattet av forsikringen."

De ti største skistedene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer